Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La salut mental i el patiment emocional centren els debats de la cinquena edició d’ArgumentaBCN

El cicle de pensament de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona torna del 17 d’octubre al 30 de novembre, amb la participació de ponents com David Fernández, Rita Rakosnik, Pau Llonch o Merche Ochoa 

La salut mental i altres malestars personals i col·lectius que provoquen patiment emocional centren els debats de la cinquena edició de l’ArgumentaBCN, el cicle de pensament de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona, que en anteriors convocatòries ha abordat temes com la construcció de la paula por al segle XXI. En aquesta nova edició, la programació s’estendrà del 17 d’octubre al 30 de novembre a quatre centres de la Xarxa.

Més enllà d’una mirada mèdica, els debats s’han plantejat amb la vocació d’aportar altres punts de vista útils per reconèixer i entendre aquestes inquietuds, així com a trobar eines per donar-hi resposta. David Fernández, Rita Rakosnik, Pau Llonch, Merche Ochoa, Anabel Lorente, la cooperativa Metzineres, l’Etnogràfica o el Col·lectiu Ronda són algunes de les veus acreditades que participen en el programa plural, elaborat entre els quatre centres participants (Centre Cívic Casa Golferichs, al districte de l’Eixample, el Centre Cívic El Sortidor, al districte de Sants – Montjuïc, el Centre Cívic Navas, al districte de Sant Andreu i el Centre Cívic Torre Llobeta, al districte de Nou Barris) i els periodistes João França i Sandra Vicente, els quals també moderen les setze sessions.

De les onze xerrades de l’ArgumentaBCN, cinc són compartides per dos centres. És a dir, hi haurà l’oportunitat d’assistir a la mateixa conversa i amb els mateixos ponents en un parell d’ocasions. Al diàleg Contra la filosofia de l’autoajuda: les condicions materials de la felicitat proposa una reflexió sobre com el benestar emocional està molt vinculat a les condicions materials. A De la queixa a la protesta: polititzar els malestars es plantejarà com fer el pas per provocar millores socials. A la conversa Els rics també ploren? Malestars i classe es parlarà del capitalisme desenfrenat i la felicitat, mentre que als col·loquis Guarir a través de l’art la conversa girarà sobre la capacitat catàrtica de les arts, tant per a l’espectador com per a l’artista, sovint en condicions precàries. A Més enllà de les pastilles: per què medicalitzem els malestars? s’abordarà on hi ha la frontera entre un ús necessari de les píndoles i la sobremedicalització. La pressió estètica i el pes de les crítiques; La soledat no volguda no entén d’edats; Quan l’escola no és refugi. Entendre el bullying; Què és la felicitat: una conversa des de la ciència i la filosofia; Sectes i negacionisme: realitats alternatives, i Sempre ens quedarà l’humor són els títols de les altres sessions previstes. A totes aquestes converses, dinàmiques i participatives, es busca la implicació de les persones assistents i la col·laboració d’agents i entitats del barri.

La participació com a públic de l’ArgumentaBCN és gratuïta. Tot i que es recomana reservar plaça, que es pot fer des del web o presencialment al centre corresponent, no és obligatori. Algunes de les sessions es podran seguir en línia en temps real i també recuperar-les al cap d’uns dies. Una altra manera de participar en els debats és a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #ArgumentaBCN.

Per a més informació, es pot consultar el web del cicle.

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.