Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona dedica un homenatge a l’escriptor Francisco Casavella en el 60è aniversari del seu naixement

Concerts, debats, monòlegs teatrals i rutes literàries recordaran l’enyorat autor de títols de culte com  ‘El dia del Watusi’  

El proper diumenge, 15 d’octubre, l’escriptor barceloní Francisco Casavella (1963-2008) hauria fet 60 anys. La seva mort prematura, quan només en tenia 45, va deixar orfe una legió de lectors i va contribuir a consolidar la seva condició d’escriptor de culte que ja havia començat a forjar en vida, amb títols com la seva celebrada novel·la El día del Watusi. Amb motiu de l’aniversari, per impuls de l’Institut de Cultura de Barcelona, Biblioteques de Barcelona i el Castell de Montjuïc, la ciutat li dedica un homenatge, comissariat per l’escriptor Miqui Otero, a càrrec d’amics, admiradors i col·laboradors, al Pati del Castell de Montjuïc. 

Aquesta diada Casavella arrencarà amb tres rutes guiades pel barri de Sant Antoni. L’escriptora Pilar Romera farà una ruta itinerant pel barri on va néixer l’escriptor; el Dj Ragna (dj i manager de Peret) rastrejarà epifanies musicals i connexions sentimentals de Casavella; i la llibretera de La Calders Isabel Sucunza conduirà una trobada amb petita excursió al Mercat de Llibres dominical, on s’exposaran les relacions de l’univers de la novel·la amb el barri i amb altres novel·les mirall. 

El centre de l’homenatge serà al Castell de Montjuïc on hi haurà tot un dia de festa amb música en directe que arrencarà amb l‘orquestra rumbera de Yumitus del Pichón, que ja va actuar a la presentació de la novel·la de debut de Casavella.

Josele Santiago, fan del Watusi i amb un gran nombre de cançons inspirades en aquesta novel·la, oferirà un show acústic acompanyat per David Krahe. No en va, el grup de Josele Santiago, Los Enemigos, apareix citat en l’obra, com a referent musical de Casavella.

La Banda Trapera del Río presentarà per primer cop poemes d’Eduardo Margaretto que formaran part de La noche del Watusi, disc dedicat a Francisco Casavella. 

Los Perlas serviran per enfilar un final de festa festiu, amb la seva reinterpretació punk de grans èxits de la rumba, i els Biscuit prepararan un concert de versions d’algunes de les cançons favorites del homenatjat (que comptarà amb la participació estel·lar de Martí Sales, poeta que va composar l’himne “Watusi ’65” amb el seu grup, ja desaparegut, els Surfing Sirles).

El DJ Ragna serà l’encarregat, als plats, de posar la banda sonora de tota la jornada, avançant en els diversos estils i cançons que recorren aquest llibre de culte.

A Montjuïc s’hi oferirà també dos monòlegs amb banda sonora en directe a càrrec dels actors i músics: Bruna Cusí, Raynald Colom, Àlex Monner i David Climent, sota la direcció d’Iván Morales (el mateix equip de Los juegos feroces (El día del Watusi, Vol. 1), la proposta escènica al voltant de la novel·la que es va presentar al Paral·lel 62 en el marc del Grec).

La jornada inclourà també les lectures de fragments de El día delWatusi i textos de tribut a càrrec del poeta David Caño o de Joan Riambau, el seu primer editor, entre d’altres. 

El programa d’homenatge a Montjuïc inclou també dues taules rodones. Una  a l’entorn del Watusi i la Transició, amb la participació de Mar Padilla (autora de Asalto al Banco Central) i l’editora Silvia Sesé i Pedro Berruezo, amb la moderació de l’escriptor Jordi Costa. L’altra a l’entorn de la novel·la i la música pop moderada per Núria Torreblanca i amb la participació de Carlos Zanón, novel·lista; Laura Fernández, escriptora, i Jordi Garrigós, crític de música a l’Ara i guionista de Página 2.

Al Castell també s’hi podrà veure un petit espai expositiu amb materials dels universos del Watusi i Casavella, i un loop de vídeos de l’enyorat escriptor.  

Tota una jornada de merescut homenatge que se celebrarà, al castell de la muntanya on va començar tot, sota la cèlebre premissa de l’escriptura de Casavella: elevació, elegància i entusiasme.

Per entrevistes amb el comissari de l’homenatge, Miqui Otero, o amb alguna de les persones que hi participaran, i per ampliar informació sobre les activitats o per fer-ne cobertura, contacteu amb premsaicub@bcn.cat

 

 


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.