Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Acte d’homenatge a Francisco Ibáñez a la biblioteca Gabriel García Márquez

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, lliurarà a la família la Medalla d’Or de la ciutat al Mèrit Cultural, que li va ser concedida al dibuixant pel plenari municipal  

 

El proper dimecres, 4 d’octubre, a les 18.00 h, a la Biblioteca Gabriel García Márquez (plaça de Carmen Balcells, 1), tindrà lloc l’acte de lliurament de la Medalla d’Or de Barcelona al Mèrit Cultural, a títol pòstum, al dibuixant Francisco Ibáñez. L’acte comptarà amb l’assistència de la seva vídua, Remedios Solera Sánchez, la seva filla, Núria Ibáñez Solera, així com altres familiars. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, els lliurarà la medalla, en un acte conduït per l’actor Carlos Areces en el que prendran la paraula diferents amics de l’homenatjat per fer-ne la glosa.

La decisió de concedir la màxima distinció de la ciutat en l’àmbit cultural a Francisco Ibáñez va ser presa en sessió plenària el mes de febrer de l’any passat. Per raons de salut del dibuixant l’acte de lliurament es va suspendre en diverses ocasions, fins que malauradament s’ha hagut d’organitzar de manera pòstuma. L’espai escollit per a l’homenatge té una significació especial. La Biblioteca Gabriel García Márquez té un fons dedicat a l’obra d’Ibáñez, que era veí del barri i va assistir a la inauguració de l’equipament. 

Francisco Ibáñez (Barcelona, 1936-2023) va començar a desenvolupar des de molt jove una gran afició pels còmics i el dibuix. La primera publicació d’un dibuix seu va arribar quan només tenia onze anys, a la revista Chicos, tot i que va estudiar comptabilitat i peritatge mercantil i la seva primera feina va estar lligada al món de la banca. Aviat la va començar a compaginar amb les seves col·laboracions a revistes com NicolásChicolinoPicolín, Liliput o La Risa, amb tires, acudits, sèries humorístiques, creant personatges propis o donant continuïtat a creacions d’altres autors.

El 1957 va decidir dedicar-se a temps complet a la creació d’històries i va abandonar la feina al banc. Aquell mateix any va començar a col·laborar amb l’editorial Bruguera. El gener de 1958 es va publicar la primera sèrie de Mortadelo y Filemón a la revista Pulgarcito, els seus personatges més icònics. Entre 1957 i 1963 comença una etapa on anirà fixant el seu estil propi dins de Bruguera, creant infinitat de personatges i adaptant algunes de les seves millors sèries per a les diferents revistes i tebeos de l’editorial: La familia Trapisonda (Pulgarcito, 1958); 13, Rue del Percebe (Tío Vivo, 1961); El botones Sacarino (El DDT, 1963); Rompetechos (Tío Vivo, 1964) o Pepe Gotera y Otilio (Tío Vivo, 1966). Al llarg de la seva dilatada trajectòria, Ibáñez va acumular més de 100 milions d’àlbums venuts i es va guanyar l’estima de vàries generacions de col·legues, que el consideren un mestre, i de legions d’admiradors de totes les edats. 

ATENCIÓ MITJANS: 

L’acte es podrà seguir telemàticament a través del canal de Barcelona Cultura. Els mitjans interessats poden confirmar assistència a premsaicub@bcn.cat

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.