Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Piromusical a ritme de Sónar tanca aquesta nit una Mercè d’altíssim nivell artístic

El destacat protagonisme de la cultura popular reforça els vincles de la festa amb la tradició, que es projecta també a futur amb propostes com els espectacles de drons a la platja

L’oferta musical ha connectat amb els públics més diversos, des de les afluències massives als grans espais a les petites joies com el Teatre Grec, un escenari ja imprescindible de la programació

El Parc de l’Estació del Nord ha estat el gran cor de les arts de carrer, que han tornat a sorprendre també a emplaçaments habituals com el Castell de Montjuïc i el Palauet Albéniz

‘És un èxit de La Mercè repensar nous espais de la ciutat com a referents culturals i comunitaris’, assegura Xavier Marcé, comissionar de Cultura i Indústries Creatives. ‘Celebrem’, afegeix, ‘que la ciutadania hagi sortit al carrer per viure la festa, recórrer i colonitzar els diferents escenaris, badar i gaudir de la programació artística’

Més d’un milió de persones gaudeixen de les diferents activitats ofertes al llarg dels quatre dies de festa major

El tradicional Piromusical de La Mercè tancarà aquesta nit (22.00 hores, Avinguda de Maria Cristina) la programació de les festes de La Mercè 2023. El festival Sónar, que aquest any commemora el seu 30è aniversari, posarà la banda sonora a l’espectacle, amb una música molt pensada per ballar integrada amb els focs d’artifici de Pirotècnia Igual. El Piromusical tindrà una durada de 30 minuts, s’hi cremaran 1.324 quilograms de material pirotècnic i es podrà seguir en directe per TV3 i des de les webs del Sónar i barcelona.cat/lamerce. Barcelona tancarà així quatre dies de festa major marcats per l’alta qualitat artística de la programació, que ha rebut una extraordinària acollida per part de la ciutadania, amb una xifra global de més d’un milió d’espectadors. 

“És un èxit de La Mercè repensar nous espais de la ciutat com a referents culturals i comunitaris”, assegura Xavier Marcé, comissionar de Cultura i Indústries Creatives. “Celebrem”, afegeix, “que la ciutadania hagi sortit al carrer per viure la festa, recórrer i colonitzar els diferents escenaris, badar i gaudir de la programació artística”.

El protagonisme de la Cultura Popular

Any rere any, La Mercè batega al ritme de les diferents branques de la programació, des dels vincles amb la cultura popular, pedra angular de la festa major i protagonista des del Toc d’Inici al Toc a Plegar, a la música i les arts de carrer, i creacions innovadores com els espectacles fets amb drons com el que la nit de diumenge va congregar 80.000 persones a l’espigó del Gas, entre les platges de la Barceloneta i el Somorrostro. 

La família de la cultura popular ha crescut aquest any amb els gegants de Kíiv, ciutat convidada de La Mercè 2023; a la plaça Sant Jaume, plena de gom a gom, s’hi van viure dissabte i diumenge dues destacades jornades castelleres; per tercer any consecutiu, el Passeig de Gràcia va acollir el correfoc (amb una afluència de 75.000 persones entre l’infantil i el d’adults); i un any més la Cavalcada de la Mercè pels carrers de Ciutat Vella va despertar també l’expectació i l’admiració del públic. 

Música: diversitat de gèneres i públics

Les propostes musicals s’han distingit per la varietat de gèneres i estils, que han aplegats públics molt diversos, en escenaris preparats per a grans aforaments com la platja del Bogatell, el Moll de La Fusta o el nou espai de Menéndez y Pelayo, a Les Corts, i també en espais singulars com els jardins del parc del doctor Pla i Armengol i el Teatre Grec, convertit ja en un imprescindible de la festa. Dels catalans The Tyets, els Catarres, Mushkaa o Zoo als ucraïnesos Gogol Bordello, passant per l’emotiu recordatori dels 50 anys del cop d’estat a Xile amb el concert d’homenatge a Víctor Jara a l’Avinguda de la Catedral, La Mercè ha ofert una polifonia pensada per a tots els gustos melòmans, amb una assistència global de 365.000 espectadors.

Un ambiciós programa d’arts de carrer

Pel que fa a les arts de carrer, el Parc de l’Estació del Nord ha esdevingut un brillant epicentre de l’activitat, seguida per espectadors de totes les edats i gustos. Els espectacles han ocupat els diferents racons del parc en una festiva convivència entre la dansa, el circ, el teatre, la música o les instal·lacions interactives. El naixement d’aquest nou espai central per als espectacles a l’aire lliure ha conviscut amb la revalidació d’altres de clàssics com el Palauet Albéniz, el Castell de Montjuïc, centre neuràlgic de les actuacions de circ, el Parc de Joan Miró, focalitzat en els espectacles per als més menuts, i la incorporació de la nova zona peatonal del carrer Consell de Cent. Els espectacles d’arts de carrer han tingut una assistència de més de 110.000 espectadors. 

La Mercè a la web

La web de l’Ajuntament de Barcelona dedicada a La Mercè, barcelona.cat/lamerce, on s’ha pogut consultar tota la programació detallada d’activitats, ha registrat més d’un milió de visites durant els dies de la festa, amb més de tres milions de pàgines vistes. També des dels serveis municipals s’ha posat a l’abast de la ciutadania una app amb més de 26.000 usuaris i més de 104.000 sessions. Pel que fa a les xarxes socials, els vídeos especials dedicats a La Mercè des del compte municipal d’Instagram superen les 200.000 visualitzacions. 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.