Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Els Gegants de la Ciutat apadrinen els gegants de Kíiv, Olga i Volodymyr, que participen avui al Toc d’Inici de les festes de La Mercè

Els Gegants de la Ciutat de Barcelona són des d’avui els padrins dels gegants de Kíiv, Olga i Volodymyr, que es presentaran en societat aquesta tarda al Toc d’Inici de les festes de La Mercè. El bateig ha tingut lloc aquest matí al patí de l’Ajuntament en un acte presidit per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i l’alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, i respon als preceptes de les tradicions geganteres, que determinen que tot gegant necessita un padrí i un acte de presentació a la comunitat gegantera.

Kíiv, ciutat convidada de La Mercè 2023, ha volgut agrair aquest reconeixement amb un gest de complicitat amb la tradició cultural barcelonia: l’encàrrec dels gegants que, un cop acabada La Mercè, es traslladaran a la capital ucraïnesa per ser un llegat de l’intercanvi entre les dues ciutats. Esdevindran així els embaixadors de la primera colla gegantera que es vol fundar a Kíiv.

Les figures de l’Olga i el Volodymyr han estat construïdes aquest estiu a Terrassa pel mestre artesà geganter Jordi Grau, del taller el Drac Petit. Tenen una alçada de 3,20 metres i un pes de 40 quilograms. El vestuari ha estat confeccionat per Guillem Amorós, de Folk al Biaix, i és una reproducció fidel del vestuari històric dels prínceps de Kíiv; també les joies són una reproducció en llautó de les peces històriques.

El protocol festiu marca també que tots els gegants han de ballar una música i una coreografia pròpies. La música, signada per Joan Moliner, és una adaptació per als instruments de la cultura popular de la Marxa Cosaca, mentre que la coreografia és una creació de Joan Camps i Xavier Cordomí. A més del seu debut al Toc d’Inici, també desfilaran a la cavalcada de gegants de diumenge i a la mostra de Folc d’Ucraïna Ballem amb Kíiv a la plaça Sant Jaume el proper dilluns.

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.