Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Manuel Forcano, nou codirector del festival Barcelona Poesia

El poeta, traductor, assagista i gestor cultural Manuel Forcano serà el nou codirector del festival literari Barcelona Poesia, juntament amb la poeta i rapsoda Maria Callís Cabrera, que va entrar al programa l’edició 2021. Forcano pren el relleu del poeta i recitador Josep Pedrals, que n’ha estat codirector entre el 2020 i el 2023. La propera edició del Barcelona Poesia se celebrarà del 15 al 22 de maig del 2024.

Manuel Forcano (Barcelona, 1968) és Doctor en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona, on ha treballat com a professor d’hebreu i arameu. La seva dilatada trajectòria professional comprèn els camps de la traducció (ha traduït al català obres de l’hebreu, l’anglès i el francès); l’assaig (especialista en la història dels jueus de Catalunya, és autor, entre d’altres, de l’assaig històric Les Croades vistes pels jueus (Barcelona, 2007) i de La Història de la Catalunya jueva (Girona, 2010), juntament amb la historiadora Sílvia Planas); la poesia; la gestió cultural (ha ocupat càrrecs directius a entitats com la Fundació Centre Internacional de Música Antiga Jordi Savall, el Consell Nacional de Cultura i de les Arts de Catalunya CoNCA i l’Institut Ramon Llull) i el comissariat d’exposicions. En l’àmbit de la traducció i la història ha rebut, entre d’altres, els premis Serra d’Or de Traducció (2001 i 2006), el Cavall Verd de Traducció (2002) i el Premi Ferran Soldevila d’Història 2020.

De la seva pròpia producció poètica destaquen els poemaris Les mans descalces (Premi J.Mª López Picó 1992), De nit (Premi Viola d’Or i d’Argent de Barcelona de 1995, Palma 1999), Corint (Premi Jocs Florals de Barcelona 2000), Com un persa (València 2001, Premi Internacional Tívoli Europa Giovanni 2002 al millor poeta europeu menor de 36 anys), El Tren de Bagdad (Premi Carles Riba de Poesia 2003), Llei d’estrangeria (Premi QWERTY 2008), Estàtues sense cap (Barcelona, 2013), Ciència exacta (Premi Miquel de Palol 2014) i A tocar (Barcelona, 2019). L’amor i el desig viscuts en paisatges mediterranis i del Pròxim Orient són els grans temes de la seva poesia, antologada a Arabesc (Barcelona, 2022).

El festival Barcelona Poesia és una iniciativa de l’Institut de Cultura de Barcelona que s’organitza cada primavera sota el paraigües de Barcelona Ciutat Literària de la UNESCO, amb l’objectiu de mostrar la diversitat de manifestacions del fet poètic i ser una finestra oberta a tot tipus de públics. Durant els dies de programació al voltant d’una setmana, la paraula poètica arriba a tots els racons en forma de recitals, rutes literaris, espectacles musicals i teatrals, xerrades i taules rodones. En el seu marc té lloc el lliurament del Premi Jocs Florals (que Manuel Forcano va rebre l’any 2000 per Corint) i també el Festival Internacional de Poesia, al Palau de la Música, que l’any vinent arribarà a la XXXIX edició.

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.