Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Catalunya recorda amb un concert en el marc de les festes de La Mercè de Barcelona el mig segle del cop d’estat a Xile

‘Mil veus per a Víctor Jara. Xile i Catalunya: Memòria i futur 50 anys després del cop d’estat’ és un dels actes més importants celebrats fora de Xile per rememorar el 50è aniversari del cop d’estat i l’assassinat del cantautor

El concert, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el Govern xilè tindrà lloc el dia 24 de setembre, a les 22.00, a l’avinguda de la Catedral, amb la participació d’artistes xilens i catalans

Ana Tijoux, Javiera Mena, McMillaray, Rusó Sala i Sílvia Tomàs cantaran a Víctor Jara acompanyades d’una banda creada per a l’ocasió dirigida per Borja Penalba i Marina Alcantud

El concert comptarà amb la participació d’Inti Illimani Histórico com a convidats especials, en representació de la generació històrica

 
L’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Govern de Xile impulsen conjuntament el concert Mil veus per a Víctor Jara. Xile i Catalunya: Memòria i futur 50 anys després del cop d’estat. El concert tindrà lloc el pròxim dia 24 de setembre a les 22.00 h a l’avinguda de la Catedral en el marc de les Festes de La Mercè, i servirà per homenatjar de forma conjunta les víctimes del cop d’estat del 1973 al país llatinoamericà a través de la figura del cantautor Víctor Jara, assassinat fa 50 anys per la dictadura militar d’Augusto Pinochet. Aquest és un dels actes més importants celebrats fora de Xile per rememorar el 50è aniversari del cop d’estat i de l’assassinat de Jara.  
 
La iniciativa conjunta de les tres institucions és un reflex de l’estreta relació entre els pobles català i xilè, i de la reivindicació compartida del respecte als drets humans. L’acte de memòria i homenatge parteix de la voluntat de recordar les persones que, des de diferents àmbits i posicions, van lluitar i continuen lluitant contra règims autoritaris i repressors. El cantautor Víctor Jara és una figura reconeguda de manera unànime com a símbol d’aquesta lluita, i per això el repertori del concert està compost íntegrament per les seves cançons. 
 
Ambaixador cultural del govern de Salvador Allende i referent internacional de la cançó protesta dels anys 60 i principis dels 70, Jara va posar veu i música a les reivindicacions del poble xilè; una audàcia que el va condemnar quan les Forces Armades xilenes van ocupar el Palau de la Moneda, a Santiago. L’autor de cançons com El derecho de vivir en paz va ser torturat i assassinat a l’antic Estadio Chile, rebatejat com Estadio Víctor Jara amb el retorn de la democràcia, dues dècades més tard. 
 
L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat han volgut fer coincidir l’homenatge amb les festes de La Mercè, un moment d’especial rellevància en el calendari de la ciutat, que manté vincles històrics amb Xile. Gràcies a aquesta històrica relació de col·laboració i bona entesa, i la feina duta a terme per la Direcció de Relacions Internacionals i la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament, Barcelona i Santiago de Xile van signar un acord de cooperació l’abril del 2014. 
 
Els vincles també són molt estrets entre els governs de Xile i Catalunya. De fet, el mes de març el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va fer un viatge oficial a Xile on es va reunir amb ministres del govern xilè, l’expresidenta Michelle Bachelet, i l’alcaldessa de Santiago de Xile. Durant aquest viatge, el Govern va inaugurar la Delegació al Con Sud que, tot i ser ubicada a Buenos Aires, cobreix l’àmbit geogràfic de Xile. 
 
El concert presentat a la roda de premsa d’avui ja va ser anunciat pel president de la Generalitat, en el marc d’aquest viatge oficial. Precisament ho va fer des de l’Estadi Víctor Jara, on el cantautor va ser detingut, torturat i assassinat. Aragonès va destacar que Catalunya i Xile comparteixen “la lluita col·lectiva per un món millor, per un món on els drets de les persones siguin reconeguts, no només declarats i proclamats, sinó que estiguin garantits per a tothom, per tots els pobles i a tot arreu”. 
 
Els artistes del concert
 
El concert Mil veus per a Víctor Jara. Xile i Catalunya: memòria i futur 50 anys després del cop d’estat compta amb artistes de perfil divers. Ana Tijoux, xilena filla d’exiliats que viu a Barcelona, cantant, compositora i rapera, acumula premis i nominacions amb cançons que parlen de veritat, justícia i memòria. La també xilena Javiera Mena, resident a Madrid, és cantant, compositora i productora, una icona pop queer; toca el piano, el baix, la guitarra i la flauta i fa indie electropop, mentre que Mc Millaray, jove xilena, filla d’una parella de rapers, es declara rapera maputxe i activista per als drets d’aquest poble indígena, el més nombrós de Xile.
 
Per part de Catalunya, hi actuaran Rusó Sala, cantautora i directora de cors de dones que defineix la seva música com a mediterrània i deutora de Rosa Zaragoza, i que al Barnasants 2017 va fer un concert amb repertori íntegre de Víctor Jara; i Sílvia Tomàs, cantautora amb família xilena que escriu poemes i cançons sobre la injustícia, la naturalesa, la humanitat i l’amor. Tomàs reconeix la influència d’Atahualpa Yupanqui en la seva obra.
 
Les veus d’aquestes cinc dones estaran acompanyades per la banda que Borja Penalba (guitarres, percussió menor, acordió i veus) i Marina Alcantud (piano, teclats i veus) han reunit per a l’ocasió, i que es completa amb Moi Bautista (baix elèctric, mini-baix acústic i veus), Tere Núñez (guitarres, percussió i veus), Jordi Ortolà (bateria, pad i percussió), Tobal Rentero (guitarró, charango, llaüt, moxenyo i flautes) i Lucía Zambudio (guitarra elèctrica i veus).
 
Inti Illimani Histórico també passarà per Barcelona per afegir-se al tribut a Víctor Jara. Amb Horacio Salinas (veu i guitarra) al capdavant, aquesta formació, propera en ànima i en repertori a Víctor Jara, està formada per Horacio Durán (guitarra, charango), Danilo Donoso (veu, bateria, percussió), Fernando Julio (veu, baix, contrabaix, guitarrón), Camilo Salinas (acordió, teclat), José Seves (veu, guitarra, percussió) i Hermes Villalobos (veu, flauta, quena).

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.