Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
S’atorguen els guardons del primer Torneig ‘RIIIING! Els musicals que truquen a la porta’

El primer Torneig ‘RIIIING! Els musicals que truquen a la porta’ ha celebrat la seva primera edició amb una molt bona rebuda per part del públic general i especialitzat

El Torneig s’ha pogut seguir presencialment des de Casa Terrat i també per streaming

‘RIIIING! Els musicals que truquen a la porta’ és una coproducció del Grec Festival de Barcelona i El Terrat amb la col•laboració del Mercat de Música Viva de Vic i l’Escola Superior de Música de Catalunya a partir d’una idea de Toni Viñals

Aquests 10 i 11 de juliol ha tingut lloc el primer Torneig ‘RIIIING! Els musicals que truquen a la porta’ a Casa Terrat. Un espectacle únic que ha comptat amb una selecció dels vuit projectes més interessants del panorama de teatre musical de creació de local, i on només quatre d’ells han passat a la final. Una selecció que ha sorgit de la convocatòria que es va obrir públicament el passat 9 de març i en la qual es van presentar més de 40 propostes.

Després d’aquestes dues jornades conduïdes per l’ideòleg i director de ‘RIIIING!’, Toni Viñals, i on s’hi han pogut veure propostes musicals molt diverses i interessants, el jurat format per Xavier Pujolràs (coordinador de programació del Teatre Nacional de Catalunya), Montse Portús (directora executiva del Mercat de Música Viva de Vic), Xavier Torras (director musical, compositor i pianista), Roser Batalla (actriu, dobladora i adaptadora) i Carmen Marfà (guionista, dramaturga i directora), que ahir es va trobar indisposta, ha atorgat els següents premis:

RIIIING! a la Millor Proposta d’Espectacle: ‘Ànima. El musical’, d’Oriol Burés

RIIIING! a la Millor Composició Musical: ‘Batec’, de la Cia. Calajo

RIIIING! a la Millor Lletra de Cançó: ‘Artemis’, de Mireia Morera

RIIIING! Especial del Públic: ‘Ànima. El musical’, d’Oriol Burés

El reconeixement a la Millor Proposta d’Espectacle inclou una distinció que va acompanyada d’una dotació de 5.000€ en metàl·lic per ajudar al desenvolupament del projecte. Segons Oriol Burés, creador d”Ànima. El musical’, “guanyar aquest premi és una mica d’esperança. Ens ha servit per treure el projecte del calaix; portem quatre anys i mig explicant-lo, l’hem fet volar i aquesta empenta a l’esquena ens anima a seguir creant. La feina del creador és molt dura, hi inverteixes moltes hores i moltes vegades només et trobes obstacles, obstacles i obstacles. De cop tenim una plataforma com ‘RIIIING!’ per poder presentar aquests projectes. Rebre aquest reconeixement és força per seguir lluitant, per seguir tirant endavant i perquè es creï teatre musical de gran format en català, que fa falta”.

D’altra banda, ‘Batec’ de la Cia. Calajo, el projecte reconegut amb la Millor Composició Musical, serà programat a l’àrea Pro del proper MMVV, i es podrà presentar davant de programadors públics i privats, en format de 30 minuts i només amb música i veus.

Mireia Morera, al capdavant d”Artemis’, que ha obtingut el guardó a la Millor Lletra de Cançó, podrà realitzar l’enregistrament d’una maqueta als estudis de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) amb tots els serveis tècnics inclosos.

Alhora, el públic assitent, tant presencial com per via streaming, ha pogut participar seleccionant, a través d’una votació telemàtica, el seu espectacle preferit atorgant-li el RIIIING! Especial del Públic, que també ha anat a parar a mans d”Ànima. El musical’, d’Oriol Burés.

A banda d’aquestes propostes finalistes, també han participat en aquest primer Torneig: ‘Rojos’, de Pau Barbarà Mir;  ‘Mireia‘, de WeColorMusic; ‘Una vida per davant‘, de Vitruvi produccions; ‘Em dic Josep‘, de Marc G. de la Varga i ‘El testament‘, de T-Gràcia.

Viñals afirma que “està molt satisfet de la rebuda d’aquest espectacle, de la quantitat de creadors que hi han volgut participar i de la gran qualitat dels projectes que s’hi han presentat. I també de l’interès que han despertat les trobades professionals, en què els creadors han pogut compartir, debatre i reivindicar que necessiten més espais i més atenció per mostrar les seves creacions.  Amb moltes ganes que tingui molta vida per endavant, que hi hagi moltes més edicions i molts dels projectes es puguin veure a les cartelleres”, conclou.

Més enllà del Torneig obert al públic, la programació dels dos dies també ha inclòs unes Jornades per a professionals que han girat entorn la creativitat, la dramatúrgia musical i la producció d’espectacles. Dramaturgs, compositors, productors i exhibidors han pogut gaudir d’una taula rodona, moderada per Marc Montserrat-Drukker, sobre l’estat actual i eines de futur per enfortir la creació de teatre musical en català, i de tres lliçons magistrals a càrrec de Xavier Torras March, director musical, compositor i pianista; Judy Cantor-Navas, escriptora, productora i assessora musical, qui a través d’una vídeotrucada també ha conversat amb la dramaturga i codirectora de l’Oscaritzada pel•lícula ”Encanto’, Charise Castro Smith; i Mercè Puy, productora, professora i responsable de l’àrea d’arts escèniques d’El Terrat.

‘RIIIING! Els musicals que truquen a la porta’ és una coproducció del Grec Festival de Barcelona i El Terrat (The Mediapro Studio) amb la col•laboració del Mercat de Música Viva de Vic i l’Escola Superior de Música de Catalunya a partir d’una idea de Toni Viñals.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.