Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’Arxiu Històric de la ciutat exposa dibuixos inèdits fets per infants barcelonins durant la Guerra Civil

Avui dijous, 6 de juliol, a les 18.30 hores, a l’Arxiu Històric de la Ciutat (Santa Llúcia, 1) tindrà lloc la inauguració de l’exposició ‘L’Arxiu en guerra. La Casa de l’Ardiaca i la Sala de Lectura per a Infants durant la Guerra Civil’. La mostra presenta per primera vegada els dibuixos que centenars de nens i nenes barcelonins van fer durant els primers mesos de la Guerra Civil espanyola a la Sala de Lectura per a Infants creada a l’Arxiu Històric de la Ciutat. L’exposició té per comissaris l’historiador Daniel Venteo i Maria Messeguer, bibliotecària de l’Arxiu i la persona que va fer la descoberta dels dibuixos dels infants, guardats durant dècades a la caixa número 26 de la documentació administrativa de l’Arxiu Històric de la Ciutat.

L’any 1936, després de l’esclat de la Guerra Civil Espanyola, l’Arxiu va impulsar una iniciativa singular i capdavantera per pal·liar els efectes del conflicte bèl·lic sobre les nenes i nens: una sala de lectura infantil. Amb bona part de les escoles tancades, l’Arxiu dirigit per Agustí Durant i Sanpere va habilitar part de les instal·lacions de la Casa de l’Ardiaca per crear, segons les seves paraules, un espai on divertir-se fullejant les col·leccions de llibres de coneixements i de literatura infantil i juvenil de l’Arxiu. La Sala de Lectura per a Infants va funcionar entre els mesos de setembre de 1936 i febrer de 1937, quan l’inici dels bombardeigs feixistes sobre Barcelona posava en perill la integritat dels nens. Les revistes i llibres que llegien i els dibuixos que van fer a partir de la seva consulta i lectura van quedar salvaguardats entre la documentació administrativa de la gestió de l’Arxiu Històric de la Ciutat, i ara veuen la llum per primer cop des d’aleshores.

‘L’Arxiu en guerra. La Casa de l’Ardiaca i la Sala de Lectura per a Infants durant la Guerra Civil’ estarà oberta al públic fins al 4 de novembre.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.