Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Born CCM i la Cia Miquel Barcelona presenten ‘Anatomia d’una professió desconeguda’

Dotze professionals de les arts del moviment exposen en una instal·lació artística les seves ferides vinculades a males pràctiques en els processos de creació

L’exposició es podrà visitar fins al 30 de juliol amb entrada lliure

Cada dimarts, dijous i dissabte de juliol els dotze testimonis prenen vida en forma d'”instal·lacions vives

El Born Centre de Cultura i Memòria i la Cia Miquel Barcelona presenten la instal·lació artística Anatomia d’una professió desconeguda, creada a partir de dotze testimonis de professionals de les arts escèniques que han patit ferides físiques, psicològiques i emocionals vinculades a males pràctiques en els processos de creació.

Miquel Barcelona porta a El Born CCM aquesta instal·lació, amb la que exposa la necessitat d’incloure el benestar i les cures en els processos de creació artística, alhora que demana més suport i reconeixement per als professionals de les arts del moviment. “Aquest és un sector amb unes relacions de poder molt establertes i on existeixen males pràctiques que durant molt de temps s’han tolerat i viscut com a normals. El sistema força els professionals de les arts del moviment a buscar una excel·lència que és inventada i això, en un sector travessat per la precarietat laboral, la necessitat de treballar en equip i el fet d’utilitzar el cos i el món intern de les persones com a eines fonamentals, té conseqüències físiques, psicològiques i emocionals. Per sort, comencen a trencar-se llargs silencis i es qüestiona la realitat del sector”, diu el ballarí i director artístic Miquel Barcelona.

La instal·lació Anatomia d’una professió desconeguda n’és un exemple. Hi participen dotze professionals de les arts del moviment que parlen de les seves ferides en processos de creació escènics i tracten temes com l’abús de poder, el maltractament, el xoc generacional, la diversitat de cossos, el racisme, el masclisme, la grassofòbia, les transicions professionals, la falta de consciència o les qüestions de gènere i classe. El visitant pot conèixer el seu testimoni amb unes tauletes i uns auriculars, des d’unes cadires col·locades a la Sala Castellví d’El Born CCM, que esdevé un espai íntim que facilita l’empatia amb el què s’explica.

Cada testimoni ha associat la seva ferida a una part del cos, de la qual s’ha fet una escultura temporal que vol fer-la visible, palpable i dignificar-la per permetre’n la reparació. A l’espai també hi ha una escultura lumínica que, amb un joc de miralls i de llum làser, permet mostrar la part no visible d’aquests cossos i suggereix la fortalesa vulnerable d’aquests professionals. Finalment, uns audiovisuals amb imatges 3D, un espai sonor i un espai participatiu complementen aquesta instal·lació que convida a l’escolta i a la reflexió.

Els testimonis participants en la instal·lació, a més, escenifiquen la seva experiència amb una performance fent servir el seu propi llenguatge, l’art del moviment. Així, cada dimarts, dijous i dissabte de juliol, de 18 a 19.30 h, els visitants poden veure “instal·lacions vives” d’aquests professionals: propostes de dansa contemporània principalment, però també de circ, teatre i dansa d’arrel, creades a partir de les seves ferides i vivències.

Tot l’espai que ocupa la instal·lació s’envolta d’un vocabulari de cures que vol posar paraules a allò que s’explica i esdevenir una eina de treball. En aquest sentit, en el marc de la instal·lació, s’organitza una activitat per a professionals del sector que té com a objectiu situar conceptes clau, definir reptes i proposar bones pràctiques. L’activitat tindrà lloc el 15 de juliol i compta amb la complicitat de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC). 

Aquesta instal·lació és la primera peça del Projecte Contracultura, impulsat per la Cia Miquel Barcelona. Les properes peces són Utopia, que s’estrenarà al febrer dins del cicle Escenes de l’Auditori de Barcelona, i Ecosistema, que es podrà veure al Museu de la Vida Rural de l’Espluga a partir del mes de març.

La instal·lació es pot visitar amb entrada lliure, des d’avui fins al 30 de juliol a la Sala Castellví d’El Born Centre de Cultura i Memòria (Plaça Comercial, 12, Barcelona).

Més informació al web barcelona.cat/elbornculturaimemoria

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.