Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Els museus de Barcelona ofereixen un estiu ple d’activitat, amb més de 200 propostes

El públic podrà gaudir de noves exposicions, com ara ‘La voluntat de Picasso. Les ceràmiques que van inspirar l’artista’, al Disseny Hub Barcelona, i ‘Miralda i Elle’, a La Virreina Centre de la Imatge

El cicle Sala BCN omplirà de música el Castell de Montjuïc, amb les actuacions, entre moltes altres, de Queralt Lahoz, Socunbohemio, Maio i Bala

El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) organitza el cicle ‘Música, dona i ciutat’. A partir del 30 de juny se celebraran al Park Güell quatre concerts, tres projeccions de cinema entorn del rol de la dona i sis itineraris

Les rutes nocturnes organitzades per El Born CCM, ‘L’hora màgica’ del Monestir de Pedralbes o el joc per equips Quiz Summer Tour, clàssics que tampoc no faltaran aquest any

El públic infantil i familiar és el destinatari d’una part important de l’oferta estival dels museus, amb tallers, visites dinamitzades i teatralitzades, jocs i casals

Lluny de minvar, el ritme dels museus de Barcelona continua ben intens durant els mesos d’estiu. És una època en què, a més de mantenir obertes les seves sales amb les col·leccions permanents o exposicions temporals, molts dels equipaments organitzen activitats especials, tant destinades a un públic familiar, com a l’aire lliure o al vespre, aprofitant el bon temps i que els dies s’allarguen. A més, aquest 2023 s’inauguraran diverses exposicions en període estival.

És el cas, per exemple, de La Virreina Centre de la Imatge, que la setmana passada va inaugurar Miralda i Elle, una mostra de la producció fotogràfica que l’artista Antoni Miralda (Terrassa, 1942) va dur a terme per a la revista Elle entre el 1964 i el 1971, mentre vivia a París. I el 8 de juliol obrirà al públic Leeds Animation Workshop. Hi havia una vegada, que presenta, per primer cop en el context nacional i internacional, la revisió més completa sobre la filmografia de Leeds Animation Workshop, el col·lectiu feminista de cinema independent format el 1978. Així mateix, continuarà oberta, fins al 15 d’octubre, la mostra dedicada a John Berger, Permanent Red. Els dissabtes i diumenges a les 12.00 h es faran visites guiades a les exposicions amb reserva prèvia a través del web de La Virreina.

La voluntat de Picasso. Les ceràmiques que van inspirar l’artista és el nom de l’exposició que el darrer dia de juny s’inaugurarà al Disseny Hub Barcelona. Qui la visiti hi trobarà setze peces donades en el seu moment per l’artista als Museus d’Art de Barcelona, així com una selecció de ceràmiques del segle XIII al XIX. També aquest estiu, en concret, el 5 de juliol, el Disseny Hub Barcelona obrirà Tvboy. The invasion, amb una setantena d’obres de Salvatore Benintende (Tvboy), un dels exponents internacionals del moviment de l’street art neo pop i un dels artistes més destacats de la seva generació, conegut pel seu art provocador i contemporani. I fins al 27 d’agost és oberta una de les grans exposicions de l’any a la ciutat, Digital impact, una experiència d’art i disseny entre el món físic i virtual que mostra els treballs d’artistes digitals de renom internacional.

També hi ha novetats en forma d’exposició al Centre d’Art La Capella. El 6 de juliol obrirà la col·lectiva Ángel peligrosamente búho [duelos, espectros y materialidad], comissariada per Núria Gómez Gabriel. Es concep com una mostra col·lectiva en què matèria viva i morta, o no morta, participen indistintament del fet expositiu. Una exposició que dialoga amb els espectres polítics del present, les seves vicissituds materials i formes de setge fantasmal. I el mateix dia s’inaugurarà Quan ja no ens escalfa el sol, també col·lectiva, en aquest cas comissariada per Zaida Trallero. La mostra proposa pensar des de la pràctica artística l’afectació que tenen les violències constructivistes i els processos com la gentrificació en els nostres cossos. Al llarg de l’estiu, els dissabtes (a les 18.00 h) i diumenges (a les 12.00 h) es faran visites comentades a les dues exposicions.

El Born Centre de Cultura i Memòria aposta, un estiu més, pels itineraris nocturns amb el Born de Nit. Se’n faran de dimarts a dissabte a partir de les 20 h i permetran a les persones participants conèixer la història de la Barcelona del 1700 des de diferents perspectives. El darrer dia de juny s’inaugurarà la instal·lació artística Anatomia d’una professió desconeguda, la primera peça del projecte Contracultura de la Companyia Miquel Barcelona. A l’entorn d’aquesta instal·lació, tindrà lloc un cicle d’accions performatives durant el mes de juliol. Una altra iniciativa d’El Born CCM és l’obertura d’un casal d’estiu per a infants, Arts & Born, del 3 al 28 de juliol, en què s’explorarà l’art del moviment, de la interpretació i de la mirada per fer un viatge en el temps i viure la història en primera persona. Aquest estiu també es podrà visitar l’exposició de petit format L’abric de les ruïnes, que presenta una selecció de projectes arquitectònics contemporanis de tot el món pensats per preservar restes arqueològiques.

I és que els infants, com ocorre cada estiu, són un dels principals destinataris de moltes de les propostes que es fan des dels espais museístics. El Museu Etnològic i de Cultures del Món ha preparat diferents activitats per a grups d’esplai i lleure: titelles, tallers de màscares i superpoders, jocs de pistes i de taula… A més de passar-ho bé, els nens i nenes podran descobrir les exposicions del museu gràcies a aquestes propostes.

Amb el nom Històries d’estiu, el Museu Picasso proposa un taller familiar entorn de l’exposició temporal Carmen Calvo. L’obra de Calvo permet fer un viatge en la memòria a través dels objectes, les textures i les imatges i la combinació d’aquestes. A partir de la sèrie El temps que els cors ens lligui, es recuperarà la postal com a record de les vacances. El darrer dia de juny es farà l’espectacle de titelles Picasso, la Mirada, en què els més petits es divertiran amb les obres de l’artista.

I entre el 2 de juliol i el 10 de setembre, la Fundació Joan Miró oferirà la visita dinamitzada Un viatge amb Joan Miró, ideal perquè els més petits de la casa s’aproximin a la vida i obra de l’artista. Una altra visita dinamitzada serà P.A.(prova d’artista), una proposta de descoberta dels processos de treball de Miró. Tot això sense deixar de fer les visites guiades a la col·lecció que tenen lloc tot l’any. I l’últim concert del cicle de música paral·lel a l’exposició Amics imaginaris arribarà el 30 de juny amb el R&B i neo soul de Bikôkô.

Un plat fort musical al Castell de Montjuïc serà el cicle Sala BCN, amb concerts entre el 29 de juny i el 21 de setembre de Queralt Lahoz, Bala, Maio o Socunbohemio, entre molts d’altres. A les acaballes de l’estiu, s’inaugurarà l’exposició Destierros, de Cecilia Zabaleta, que convida a transitar per una travessia existencial i geogràfica d’una memòria migrant i transhumant nascuda del desplaçament forçat i el posterior exili republicà espanyol. Jocs de pistes per a tota la família, rutes guiades per diferents espais de la muntanya o la visita titulada Repressió, atac i defensa. Del procés de Montjuïc a la guerra civil són altres propostes organitzades des del Castell. El dissabte 22 de juliol el recinte acollirà un concert de la Festa Major del Poble-sec, a càrrec del col·lectiu Qwerty.

En l’àmbit de la fotografia, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB) i l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya presenten Del pictorialisme a la modernitat. Centenari de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, una selecció dels fons de l’Agrupació que inclou des del moviment pictorialista, expandit durant els anys vint i trenta, fins a les noves propostes estètiques sorgides en la renovació dels anys cinquanta, dos moments cabdals en la història de la fotografia a Catalunya. A la seu de l’AFB.

El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) organitza el cicle Música, dona i ciutat, amb la col·laboració de BSM-Park Güell i l’ESMUC. A partir del 30 de juny, se celebraran al Park Güell quatre concerts, tres projeccions de cinema i sis itineraris. El cicle planteja una aproximació a la història de Barcelona a través de les arts i combina música, projeccions i itineraris històrics. Pel que fa a la música, el cicle s’anomena Camins musicals de llibertat. Barcelona, 1974/1986, i hi haurà les actuacions de Pol Aumedes, La prenda roja, Jordi Barceló Grup i Isaac Romagosa Group. Al MUHBA Casa Padellàs s’oferiran visites comentades a les exposicions, Barcelona Flashback i Domènech i Montaner, urbanista, i també visites comentades a l’exposició Allotjar les majories i a les cases del nou museu de l’habitatge MUHBA Bon Pastor. També hi haurà visites combinades a les domus Sant Honorat i Avinyó i visites comentades a la nova museografia del MUHBA Santa Caterina, així com diversos itineraris i visites comentades durant tot l’estiu per tota la ciutat.

L’Arxiu Històric de la Ciutat obrirà al començament de juliol L’Arxiu en guerra: La Casa de l’Ardiaca i la sala de lectura per a infants durant la Guerra Civil. Aquesta exposició explica la història de la caixa 26, conservada dins de la documentació administrativa de l’Arxiu. L’any 1936, després de l’esclat de la Guerra Civil, l’Arxiu va impulsar una iniciativa per pal·liar els efectes del conflicte bèl·lic sobre els nens i nenes: una Sala de Lectura per a infants. Va habilitar part de les instal·lacions de la Casa de l’Ardiaca per crear-hi un espai on divertir-se fullejant les col·leccions de llibres de coneixements i de literatura infantil i juvenil de la biblioteca. La Sala de Lectura va funcionar fins al febrer del 1937: l’inici dels bombardeigs feixistes sobre la capital catalana va precipitar-ne el tancament.

Aquests mesos estiuencs també poden ser un moment excel·lent per conèixer o redescobrir un espai únic com és la Biblioteca Pública Arús: l’empresa Cases Singulars hi organitza visites guiades uns quants vespres de juny, juliol, agost i setembre. A més, i fins a l’11 d’octubre, hi haurà l’exposició Els republicans i la Primera República a l’Arús. I el 22 de juliol, el Museu Frederic Marès convida a fer la visita guiada La bellesa ideal. La pervivència del món clàssic a través de les col·leccions del Museu. També a les acaballes de l’estiu, el 23 de setembre, hi haurà un itinerari guiat per carrers i places de Barcelona seguint la petjada de les obres públiques de Marès.

A la Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani, que recentment ha estrenat nou espai, es faran visites comentades a l’exposició Ciutat de sorra, de David Bestué, inaugurada el 10 de juny. D’altra banda, es posarà en funcionament, del 6 al 14 de juliol, l’escola d’estiu de formació i recerca artística Can Mamella, amb l’objectiu d’establir espais de diàleg i aprenentatge entorn de la pràctica artística i els seus llenguatges. Tant en el cas de les visites a l’exposició com per assistir als tallers de Can Mamella hi haurà disponible, prèvia reserva, un servei gratuït de cangur per a infants d’entre quatre i dotze anys, un servei municipal que s’emmarca dins del programa Concilia Cultura de l’ICUB.

I un estiu més, es podrà gaudir al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes de L’hora màgica: les portes del claustre seran obertes fins al 15 de setembre tots els dimarts i divendres, de 18 a 21 h. Del 6 al 27 de juliol, s’hi farà el cicle de concerts Vespres musicals; entre els artistes participants hi ha el Trio Da Vinci, Sweet Noyse o Tasto Solo. També hi haurà diferents visites guiades i un taller, el 8 d’agost, per conèixer les plantes aromàtiques i medicinals que es cultiven a l’hort del monestir.

L’art de Josefa Tolrà i Madge Gill

Nova exposició també al Museu Nacional d’Art de Catalunya. El 6 de juliol ja es podrà visitar La mà guiada. Josefa Tolrà (1880-1959) i Madge Gill (1882-1961). Dones visionàries, amb l’obra de dues artistes d’una extensa i sorprenent producció i lligades als sabers esotèrics. El mateix dia s’inaugurarà la instal·lació Trena, una escultura-circuït de l’artista Laia Estruch formada per tres tubs de 35 m de llargària. Durant l’estiu es faran visites guiades a les exposicions temporals en curs i també la visita comentada Una obra, 15 minuts, que proposa conèixer tres obres destacades de la col·lecció seguint un fil conductor.

Quant al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch, inaugurarà l’11de juliol l’exposició Club centenari: UA Horta, dedicada a la història d’aquesta entitat fundada l’any 1922. I fins al setembre serà oberta, prèvia reserva, l’activitat Les vacances al museu, en la qual les persones participants dels casals podran assistir a una sessió de cinema del BCN Sports Film Festival i visitar les sales del museu.

Una de les grans estrenes de la temporada la portarà el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Al seu vestíbul es podrà gaudir del cicle Simfonies de ciutat, amb el passi de set films creats l’any 2022 per dones cineastes que retraten diverses zones de Barcelona i de la seva àrea metropolitana. Les projeccions es faran entre l’1 i el 27 d’agost. I durant tot l’estiu s’hi podrà visitar l’exposició Sade. La llibertat o el mal.

També es podrà gaudir d’una celebració d’estiu a la Fundació Antoni Tàpies amb Vespres de juliol, amb la finalitat de descobrir les noves exposicions. L’activitat inclou una visita comentada a Roman Ondak. Infinitum i Tàpies. Fustes, papers, cartrons i collages, seguida d’un vermut a la terrassa. Entorn d’aquesta segona exposició, el 12 de juliol es farà un taller de collage pensat per a majors de 16 anys.

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) ofereix visites comentades a la seva col·lecció, que incorpora 21 obres noves a la mostra actual mostra Intenció poètica. Preludi. Col·lecció MACBA i a les exposicions temporals, una de les quals s’inaugurarà aquest estiu, Nancy Holt / Dins Fora. Serà la retrospectiva més gran a Europa d’aquesta artista polifacètica, pionera en el camp de la instal·lació site-specific i la imatge en moviment amb treballs fets entre el 1966 i el 1992, incloent-hi cinema, vídeo, fotografia, poesia concreta, obres sonores, escultura i instal·lacions de grans dimensions.

També intensos es preveuen aquests mesos al Museu de Ciències Naturals, amb, entre d’altres propostes, un espai d’experimentació i descoberta per a infants de zero a sis anys, l’activitat Pangeica per descobrir històries sobre la diversitat natural del planeta Terra, o la possibilitat de fer un flipbook amb dibuixos que representin el cicle de vida de fruites i hortalisses. Al Jardí Botànic de Barcelona es podrà visitar l’exposició Més que abelles i participar en les activitats i els tallers per a tota la família.

Quant al Museu de la Música, hi haurà una extensa oferta d’activitats adreçades al públic infantil, sobretot visites dinamitzades i tallers. El darrer dia de juny s’inaugurarà l’exposició Escoltes divergents, estudis sobre desnaturalitzacions del moviment i del so, de Georgia Vardarou; i el Museu de la Música acollirà també el concert de cloenda del Festival Bachcelona, amb els solistes de la Salvat Beca Bach i el Bachcelona Consort. Serà el dia 27 de juliol.

El Museu Marítim de Barcelona (MMB) organitza activitats per als més petits, com ara visites dinamitzades i teatralitzades i altres propostes pensades perquè la canalla s’acosti al món dels navegants, els vaixells, els mariners, els pirates i, en definitiva, a tot allò relacionat amb el mar.

El MMB és un dels cinc equipaments que participen en la setena edició del Quiz Summer Tour. Els altres quatre són el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Olímpic i de l’Esport i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Es tracta d’un joc de preguntes per equips que es jugarà durant cinc dimecres, entre el 28 de juny i el 26 de juliol, cada setmana en un museu diferent. Durant el concurs hi haurà servei de bar i tota la recaptació anirà destinada a l’ONG Proactiva Open Arms. L’activitat és gratuïta prèvia inscripció.

Molts altres espais, com ara el Museu d’Història de Catalunya, el Pavelló Mies van der Rohe, CaixaForum Barcelona o la Fundació Joan Brossa – Centre de les Arts Lliures, programen activitats especials aquest estiu que es poden consultar als respectius webs.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.