Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Born CCM inaugura l’exposició ‘L’abric de les ruïnes’

La mostra presenta una selecció de projectes arquitectònics internacionals pensats per preservar ruïnes patrimonialitzades.

L’exposició, amb entrada lliure, es pot visitar des d’avui fins al 3 de setembre a l’Espai Dalmau d’El Born Centre de Cultura i Memòria

El Born Centre de Cultura i Memòria proposa reflexionar sobre la relació que, com a societat,  tenim amb les restes històriques, i ho fa amb l’exposició de petit format L’abric de les ruïnes, que presenta una selecció de projectes arquitectònics internacionals pensats per preservar ruïnes patrimonialitzades.

Preservar implica, aixoplugar, abrigar: construir sostres protectors per poder mantenir el record del que va ser, tal com emergeix avui. Els projectes triats són majoritàriament europeus, construïts en els darrers 25 anys, tot i que també es presenten exemples dels Estats Units, la Xina i Bahrain. Les construccions protegeixen restes de civilitzacions, religions i cronologies diferents: grega, romana, tardoromana, merovíngia, vikinga, cristiana, islàmica, xinesa i dels pobles indígenes d’Amèrica del Nord (els Pueblo).

Entre tots ells, n’hi ha quatre de catalans: un d’ells és el propi El Born Centre de Cultura i Memòria, que es presenta com a contra model, ja que l’abric en aquest cas és purament casual. Hi són també el parc arqueològic de la ciutat romana d’Iesso, a Guissona, la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, i les ruïnes del castell de Jorba, a l’Anoia.

Molts dels projectes s’han enfrontat a la dificultat de construir sobre unes restes arqueològiques que cal protegir sense alterar. D’altres són exemples de com l’arquitectura ha permès retornar la dignitat a les restes i potenciar-ne el valor o facilitar-ne la comprensió i la visita. Mitjançant simples armadures metàl·liques, per exemple, l’arquitectura aconsegueix evocar l’alçat i el contorn del que algun dia van ser les restes que es protegeixen, allò que el temps i la mà de l’ésser humà han enderrocat. Sense ser una recreació mimètica de les construccions desaparegudes, els cobriments produeixen la il·lusió que les ruïnes han tornat a la vida.

L’abric de les ruïnes és una exposició de temàtica arquitectònica amb un fort caràcter poètic i estètic. Els textos i la selecció de projectes porten a qui la visita a apreciar la bellesa de les construccions que acompanyen i cobreixen aquests espais arqueològics; a valorar-ne la contribució que aporten a la preservació de les restes i a la seva interpretació; i a considerar-los també com a creadors de significat en tant que recreen un món perdut però alhora ens fan prendre consciència del temps transcorregut.

Davant d’això, els arquitectes Pedro Azara i Tiziano Schürch, comissaris de la mostra, plantegen les següents preguntes: Per què ens esforcem tant a preservar les ruïnes? Que potser es tracta d’actes de contrició, d’un pervers gust pel que està mutilat, d’una lliçó sobre la barbàrie per a les generacions futures? O tan sols és la constatació assumida del trànsit i la fugacitat de les obres humanes?

Més informació al web barcelona.cat/elbornculturaimemoria

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.