Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’obra de Serizawa Keisuke exposada per primera vegada a Espanya al Museu Etnològic i de Cultures del Món

L’exposició Kataezome. El llegat artístic de Serizawa Keisuke presenta per primera vegada a Espanya la figura i obra de Serizawa Keisuke (1895-1984), el primer artista en la categoria d’estampació kataezome a ser declarat Tresor Nacional Vivent del Japó l’any 1956. El Museu Etnològic i de Cultures del Món acollirà l’exposició del 16 de juny de 2023 al 7 de gener de 2024 a la seu del carrer Montcada del museu, amb entrada gratuïta fins el 2 de juliol.

Fonamentada en un conjunt patrimonial singular i rellevant del museu, junt amb una selecció de peces de diverses col·leccions de Catalunya, la mostra està considerada una de les principals col·leccions d’obres de Serizawa Keisuke i els seus deixebles conservades fora del Japó. Amb aquesta proposta es vol posar en relleu, per primera vegada aquest conjunt i vincular-lo amb la contemporaneïtat. 

Acompanyen les obres destacades de l’art de l’estampació del moviment mingei, peces de les japoneses establertes a Catalunya Mako Artigas i Yoko Kataoka. Les obres de la primera es veuen  influenciades per Serizawa, i les de la segona estan inspirades en la tècnica bingata d’Okinawa.

La mostra ha comptat amb la complicitat i la col·laboració de l’Escola Massana, de la qual, cinc artistes han creat expressament pel projecte cinc peces contemporànies, després d’aprendre la tècnica tradicional d’estampació tèxtil japonesa bingata sota el guiatge de Kataoka, per a reinterpretar-la en aquestes creacions realitzades a propòsit per a l’exposició. Els artistes de la Massana que han participat en el projecte són Sonia Benítez, Marieke Peyrounette, Marta Poca, Josep Safont i Moeki Yamada.

El projecte ha comptat amb l’ajuda de la Japan Foundation i també amb la col·laboració dels dos museus japonesos dedicats a Serizawa Keisuke, el Museu d’Art i Artesania Serizawa Keisuke de la Universitat de Tohoku Fukushi de Sendai, i el Museu d’Art Serizawa Keisuke de la ciutat de Shizuoka. Kataezome. El llegat artístic de Serizawa Keisuke ha estat comissariada per Ricard Bru, professor d’Història de l’Art a la Universitat Autònoma de Barcelona. L’exposició anirà acompanyada de la publicació d’un catàleg amb textos per part del museu, del comissari, dels especialistes Christophe Marquet, Kenji Matsuda i Seiichirō Shiratori i de l’Escola Massana. 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.