Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Nephogram: una aplicació mòbil d’Andrès Galeano Fruit del programa Barcelona Producció de La Capella

Nephogram és una app gratuïta que calcula quants grams de CO2 emeten les imatges que compartim a través de les xarxes socials i es pot descarregar des d’avui mateix a  Google Play i a App Store

Una eina que ha comptat amb la beca per a projectes d’entorns digitals de La Capella i que combina art, ciència i tecnologia per minimitzar la petjada de carboni quan compartim fotografies a Internet amb l’objectiu de promoure un futur digital més ecològic

L’aplicació mòbil es presentarà avui, a les 19 h, a La Capella amb Andrés Galeano, Jordi Mazon, Estampa i la moderació d’Antònia Folguera

Com podem visibilitzar i comptabilitzar els grams de CO2 que produïm amb les nostres imatges a Internet?

Avui 8 de juny, a les 19.00, tindrà lloc a La Capella la presentació de l’app Nephogram que permet calcular aquests paràmetres, amb l’artista i desenvolupador de l’eina, Andrés Galeano; un dels col·laboradors científics del projecte, Jordi Mazon; el col·lectiu de programadors, realitzadors i investigadors d’entorns digitals Estampa, i Antònia Folguera, membre del jurat de Barcelona Producció.

Nephogram és una reflexió sobre el núvol virtual d’internet i l’impacte mediambiental que té en forma d’emissions de diòxid de carboni, responsable directe de l’escalfament global. Aquest projecte artístic d’Andrés Galeano vol fer visible aquest núvol invisible, mesurar-lo i donar-li forma i cos amb la finalitat de sensibilitzar-nos per fer un ús més responsable i sostenible dels dispositius digitals que tenim a l’abast.

Nephogram és una eina digital que combina art, ciència i tecnologia per minimitzar la nostra empremta de CO2 quan compartim fotos a Internet, fomentant així un futur més ecològic. La seva realització ha estat possible gràcies al suport de Barcelona Producció (2022) i les beques de recerca Barcelona Crea en art i ciència (2022) i Neustart Kultur de la Stiftung Kulturwerk VG Bild-Kunst (2021) i de la Stiftung Kunstfonds (2020).

Per tal de reduir la petjada de carboni fotogràfic, Nephogram comprimeix les imatges i en calcula els grams de CO2 que emet una imatge en funció de les visualitzacions que tindrà a les xarxes socials. Les mètriques que presenta són una estimació basada en diversos estudis científics i en càlculs d’especialistes en física de l’atmosfera.

Les fotografies es podran capturar i escollir amb la càmera de l’app, des de la galeria del mòbil o directament des de la galeria de Nephogram, on s’aniran guardant les fotografies ja comprimides i més ecològiques. Per fer el càlcul de CO2 cal escollir la xarxa social des d’on es compartirà la imatge. Una gradació de cinc colors informa visualment del grau ecològic de la imatge per tal de poder compartir-la amb coneixement del CO2 que emet. En cas que no es comparteixi la imatge, l’usuari sumarà un Nepho com a recompensa. Amb cada Nepho acumulat, s’obtindrà una obra digital de l’artista Andrés Galeano. Hi ha una edició limitada de 5 Nephos col·leccionables.

Andrés Galeano (Mataró, 1980) és llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona (UB), en Fotografia per l’FFS Stuttgart i en Belles Arts per la KHB Berlín. La seva obra és interdisciplinària, i comprèn mitjans com la fotografia, el vídeo, el llibre i la performance. Els seus projectes s’han exposat per Europa i Amèrica. A Espanya destaquen les exposicions a la Galeria RocíoSantaCruz, a l’Arts Santa Mònica i a la Fabra i Coats (Barcelona); al M|A|C (Mataró), i al CC Blanquerna, a la Sala Canal de Isabel II i a La Casa Encendida (Madrid). Ha rebut beques de recerca, com l’OSIC de la Generalitat, la Stiftung Kunstfonds Bonn o la VG-Bild Kunst, i ha estat guardonat amb el premi Mart Stam a Berlín.


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.