Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Concedides les beques d’escriptura Montserrat Roig i les de dramatúrgia Carme Montoriol 2023

Un total de vint autores i autors rebran suport per desenvolupar els seus projectes d’escriptura de ficció i no ficció vinculats a la ciutat, i quatre més gaudiran de beques per a projectes dramatúrgics

Cada beca consisteix en una residència de dos mesos en un equipament cultural i està dotada amb tres mil euros

Des del 2015, Barcelona és Ciutat de la Literatura designada per la UNESCO amb l’objectiu que la literatura sigui motor de desenvolupament i progrés a les ciutats. I aquest programa inclou el suport a la creació literària d’autors vinculats a la ciutat. Aquest suport es materialitza anualment en les Beques Montserrat Roig, adreçades a autors i autores de qualsevol nacionalitat amb un projecte d’escriptura de ficció (poesia i narrativa) i no ficció (assaig i crònica) que tingui relació amb Barcelona, i les beques d’escriptura de teatre Carme Montoriol

Les beques Montserrat Roig estan destinades a un màxim d’una vintena d’autors de qualsevol nacionalitat, amb una dotació de tres mil euros per persona. Els autors i autores premiats disposaran d’un espai per desenvolupar el projecte d’escriptura presentat, durant dos mesos, a diferents ubicacions singulars de la ciutat: Casa Batlló, Biblioteca de Catalunya, Reial Acadèmia de Bones Lletres, Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, Biblioteca Francesca Bonnemaison, Castell de Montjuïc, Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, El Born CCM i la Biblioteca Fort Pienc. Al final de cadascun dels torns es farà una presentació pública a editors i agents literaris dels projectes literaris resultants de les estades.

Enguany han resultat seleccionats els escriptors Júlia Bacardit, Roser Bastida, Lolita Bosch, Leonor Courtoisie, Brigitte Vasallo, Laura Gonzalvo, Helena Guilera, Sonia Hernández, Xavier Lluís, Jordi de Miguel, Anna Miracle, Albert Pijuan, Eduard Olesti, Marta Rebón, Joan Safont, Marta Soldado, Patrícia Soley-Beltran, Adrià Targa, Elaine Vilar i Clara V. Fleck. El jurat de les beques d’enguany ha estat format per l’editor i escriptor Miquel Adam, l’escriptora Stefanie Kremser, i les llibreteres de Casa Usher Anna Arranz i Maria Fernández Serra.

Les Beques Carme Montoriol premien anualment un màxim de quatre projectes d’escriptura relacionats amb la dramatúrgia. S’adreça a autors i autores de qualsevol nacionalitat, amb una dotació total de 12.000 euros, (3.000 per a cada una de les persones becades). En aquesta edició, el jurat integrat pels dramaturgs Marta Aran i Marc Chornet, Toni Casares, director de la Sala Beckett, i Ferran Murillo, director de la Sala Tantarantana ha seleccionat els projectes dels dramaturgs Helena Tornero, Carla Rovira, Alba Collado i Víctor Borràs.

Els autors i les autores premiades disposaran durant dos mesos d’un espai sense cost per a desenvolupar el projecte d’escriptura de teatre presentat i seleccionat: Centre d’Arts Lliures-Fundació Joan Brossa; Nau Ivanow; Sala Beckett; Teatre Tantarantana. La presentació pública de les beques Carme Montoriol es fa en el marc del programa “On el Teatre batega”, dins del Festival Grec (enguany es presentaran les obres dels becats al 2022).


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.