Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La Nit dels Museus bat un rècord amb la participació de 90 espais

L’edició 2023 de la gran festa anual dels museus tindrà lloc el dissabte 13 de maig de 19.00 h a 01.00 h

La programació conjunta inclou 121 exposicions i 86 activitats, entre tallers, visites guiades, recitals o concerts

Fins a 90 equipaments i espais museístics de 8 municipis de l’àrea metropolitanaBarcelona, Badalona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Joan Despí i Santa Coloma de Gramenet— formaran part de la programació de La Nit dels Museus 2023. La xifra marca un nou màxim, atès que fins ara l’edició amb més participació havia estat la del 2017, amb 87 centres. També suposa un notable increment respecte a les anteriors edicions post pandèmia: l’any 2021 hi van prendre part 74 centres, i el 2022, 75.

La gran festa anual dels museus ofereix enguany una programació amb 121 exposicions, entre temporals i permanents, i 86 activitats. L’accés en tots els casos és gratuït, tot i que en determinats casos, per motius d’aforament o per a un desenvolupament correcte de l’activitat, es requerirà inscripció prèvia.  

Per a set dels espais participants aquesta serà seva primera Nit dels Museus: l’antiga seu de l’Editorial Gustavo Gili; La Model – Espai de Memòria; el Mirador Torre Glòries; el Moco Museum; el MUHBA Bon Pastor; el MUHBA Santa Caterina i el Servei d’Arqueologia de Barcelona – Refugi Antiaeri Plaça del Diamant.

Deu centres més no van obrir en l’edició passada i sí que ho faran enguany: el Centre Obert d’Arquitectura – Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; KBr Fundación MAPFRE; el Memorial Democràtic; el MUHBA Casa Padellàs; el MUHBA Fabra i Coats; el MUHBA Sant Honorat; el MUHBA Via Sepulcral; el Museu de Badalona – Jardí de Quint Licini; el Museu Egipci de Barcelona i el Museu Palau Mercader.

Exposicions per a tots els públics

La gran varietat de temàtiques i tipologies de museus que hi ha a Barcelona i a l’àrea metropolitana es fa evident en una jornada com la de La Nit dels Museus. Més enllà de les col·leccions permanents, algunes de les mostres temporals que es podran descobrir el 2023 seran Digital Impact, al Disseny Hub Barcelona, la primera exposició vivencial d’art exclusivament digital a la ciutat; Sade. La llibertat o el mal, al CCCB, que explora les implicacions estètiques, filosòfiques i polítiques del llegat de l’escriptor llibertí Donatien Alphonse François Sade (1740-1814) en la cultura contemporània; Marcelo Brodsky. Resistència poètica, a la Fundació Foto Colectània, amb un repàs a la trajectòria d’aquest artista i activista argentí; Permanent Red. John Berger, a La Virreina Centre de la Imatge, mostra que incideix en el caràcter polític de la trajectòria de Berger i en les seves col·laboracions amb fotògrafs com Jean Mohr, cineastes com Mike Dibb i Alain Tanner, dramaturgs com Simon McBurney o poetes com Mahmud Darwix, o Lutum, l’essència dels edificis, al Museu d’Esplugues de Llobregat (MEL) – Museu Can Tinturé, que explica els usos, la riquesa de models i les etapes principals de la ceràmica aplicada a l’arquitectura catalana entre finals del segle XIX i principis del XX.

Altres exposicions temporals, per citar-ne només algunes més de la llarga llista, són L’art del cartell a Barcelona. Col·lecció de cartells municipals de l’Arxiu Històric de la Ciutat; Hipertèlia, de Mónica Rikić, i inFirmitas, d’Iván Gómez, a La Capella, o Pioneres, al Museu de la Música, protagonitzada per les dones que es van obrir pas en la música electrònica del segle XX. 

Concerts, tallers i moltes visites comentades i dinamitzades

Entre les 86 activitats previstes durant La Nit dels Museus, n’hi haurà per a totes les franges d’edat, i les més habituals seran les visites de diferents tipus a les col·leccions i exposicions temporals. Se’n faran de comentades, de dinamitzades, de teatralitzades, de curta durada, i en alguns casos amb accés a espais que habitualment estan tancats al públic, com el recorregut de descoberta que proposa el Castell de Montjuïc

També hi haurà més propostes com, per exemple: al Museu Torre Balldovina, de Sant Coloma de Gramenet, es farà un joc de caire detectivesc i també una projecció de curtmetratges muts. Al Cercle Artístic de Sant Lluc podreu participar en una sessió de dibuix amb model en viu. Al Jardí Botànic de Barcelona (Museu de Ciències Naturals de Barcelona) hi haurà una nit de música secreta. Al Museu Can Framis de la Fundació Vila Casas, la companyia Terra Teatre hi representarà sis actuacions extretes de l’espectacle El pintor del silenci, en les quals tres personatges amb màscara de pintor faran les seves creacions, i tot seguit convidaran el públic a participar en l’acció. I al Museu de la Ciència – CosmoCaixa es podrà escollir entre sis activitats diferents, entre les quals hi haurà un taller per conèixer materials amb propietats inusuals, o el Planeta Bombolla, un petit planetari fet a la mida dels infants de 5 a 8 anys. 

El cartell

El barceloní Martí Melcion és el creador de la imatge de La Nit dels Museus 2023. Il·lustrador, grafista i dibuixant de còmics, amb el cartell que ha dissenyat cerca captar la idea de trobada i l’esperit de celebració de La Nit dels Museus, així com la voluntat d’apropar l’art i el patrimoni a tothom. Es compon a partir d’un espai diàfan i de neutralitat, de manera que obre un ventall de possibilitats a diferents tipus de museu. Una gran finestra presideix l’escena, i crea la dicotomia entre l’espai interior i l’exterior, i al mateix temps pot ser obra i mirador.

Concilia Cultura. Servei de cangur

Durant la Nit dels Museus les persones amb nenes i nens de 0 a 12 anys a càrrec que visitin La Virreina Centre de la Imatge poden comptar amb un servei gratuït de cangur per a la cura dels seus infants. El servei estarà disponible a l’Espai LAB (la Rambla, 99) de 18.00 a 21.00 hores (màxim d’1 hora per infant). Els menors de 4 anys hauran de romandre dins de l’espai acompanyats d’una persona legalment responsable. L’espai està dinamitzat per monitors i monitores de lleure i disposa de mobiliari i material lúdic adequat per a infants.

Més informació al web barcelona.cat/lanitdelsmuseus

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.