Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El cicle de converses ArgumentaBCN d’enguany tracta sobre la pau i els conflictes en l’actualitat

Comença la 4a edició del cicle de pensament de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona

El 20 d’abril, es dona el tret de sortida a la 4a edició del cicle de converses ArgumentaBCN, de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona. Fins al 8 de juny, 25 noms destacats en l’àmbit de la filosofia, la història, el dret o l’antropologia debatran al voltant de la pau, la violència i els conflictes.

Veus acreditades com Jordi Armadans Gil, M. Gabriela Serra Frediani, Montserrat Cervera Rodon, l’Institut Català Internacional per la Pau, la Sindicatura de Greuges, el Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, l’Observatori Europeu de Memòries EUROM o l’organització Pallassos sense Fronteres, entre altres, participen en un programa plural format per 20 converses. Totes les activitats són gratuïtes i amb inscripció prèvia.

Si en les edicions anteriors es va parlar sobre la por al segle XXI o l’experiència quotidiana a les ciutats, aquesta primavera es tractarà la construcció de la pau, com a mesura per evitar que els conflictes esclatin en violència. Des de la violència física o les guerres, fins a les violències estructurals o simbòliques, que són expressions de les desigualtats.

L’ArgumentaBCN busca la implicació del públic assistent amb sessions dinàmiques i participatives, moderades pels periodistes Marta Ballesta i João França, així com la col·laboració amb agents i entitats dels barris. Com en ocasions anteriors, algunes converses es podran seguir en temps real i també recuperar-les al cap d’uns dies en línia.

De les deu xerrades, quatre que són compartides entre diversos centres i la mateixa conversa i ponents passaran per més d’un equipament. El diàleg Què és la pau? tractarà sobre els significats del terme en el context bel·licista occidental d’avui dia. A Les violències estructurals, el conflicte quotidià es debatrà sobre les desigualtats socials i discriminacions, així com de si és possible la construcció d’una societat més equitativa. A la conversa Fer memòria per construir la pau es parlarà sobre com les societats democràtiques es reconstrueixen reconeixent i reparant els danys de conflictes del seu passat. Finalment, al col·loqui I després de la guerra, què? es farà un repàs dels processos de pau viscuts al País Basc, Argentina, Colòmbia i Nicaragua.

Com a novetat, s’incorpora al cicle el Centre Cívic Sant Martí, en paral·lel amb la Biblioteca Gabriel García Márquez, de Sant Martí de Provençals, on es faran dues xerrades a cada espai. Les altres sessions es repartiran entre el Centre Cívic Casa Golferichs, a l’Eixample, Centre Cívic El Sortidor, a Sants-Montjuïc, Centre Cívic Navas, a Sant Andreu i Centre Cívic Torre Llobeta, a Nou Barris, que ja van acollir les converses de la tardor.

Per a més informació, consulteu el web del cicle i les xarxes socials amb l’etiqueta #ArgumentaBCN.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.