Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Museu Etnològic i de Cultures del Món incrementa la seva col•lecció amb quinze dibuixos de l’artista Ramon Subirats i Miquel

El Museu Etnològic i de Cultures del Món ha rebut la donació d’una sèrie de retrats de diferents persones originàries de les comunitats indígenes d’Amèrica Llatina realitzats per l’artista Ramon Subirats i Miguel entre els anys 1928 i 1941. La donació ha estat feta per Jordi Vidal i Sordé, estudiós de l’obra de Ramon Subirats i Miguel  (1891 Barcelona – 1942 Barranquilla) i actual administrador del seu llegat per decisió de la neta de l’artista, Claudia Subirats

Ramón Subirats va néixer i es  va formar com a artista a Barcelona i l’any 1912 va marxar a viure a la ciutat de Mendoza (Argentina). Durant la primera meitat del segle XX, l’artista es va integrar dins del moviment regionalista d’arts visuals i, en general, del món artístic de la ciutat argentina. La seva aportació més destacada va ser la representació indígena realitzada en els seus viatges, com els maputxes o auracans de les terres xilenes i els huarpe de Las Lagunas de Guanacache d’Argentina que foren les primeres comunitats retratades. Entre els anys 1916 i 1941, també va dibuixar a persones procedents d’altres comunitats indígenes de Paraguai, Brasil, Bolívia, Perú, Equador i Colòmbia. És per això que Ramón Subirats va ser reconegut com a artista i com a pioner del gènere de retrat indígena a Amèrica Llatina i la seva obra ha estat exposada a Buenos Aires, Mendoza, Rosario, Valparaíso i Santiago de Xile. Aquests dibuixos (carbons, sanguines i pastels), a més de la seva indubtable qualitat artística, fan referència a un moment històric de gran interès per l’etnologia.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.