Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona posa en marxa la xarxa de Murs Oberts, espais oberts per a expressions d’art urbà

El programa arrenca amb 14 murs municipals a 7 districtes, un catàleg viu que s’anirà estenent, progressivament, a tota la ciutat 

Els espais, a disposició de tota la ciutadania, s’identifiquen amb una senyalització específica i son localitzables en línia, des de la web de Barcelona Cultura

Barcelona posa en marxa la xarxa de Murs Oberts, un conjunt d’espais on es podran realitzar intervencions d’art urbà (sense necessitat de sol·licitar cap permís previ), tot respectant un codi de funcionament i convivència. De moment, són 14 els murs municipals, alguns ja utilitzats habitualment per artistes i col·lectius d’Art urbà, que es posaran a disposició de la ciutadania, situats als districtes de Ciutat Vella, Sants, Gràcia, Horta, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. Aquest és només el punt de partida del projecte, ja que durant els propers mesos es preveu incorporar al catàleg més murs de tots els districtes, tant de nous com d’altres que ja s’estiguin utilitzant, tant de titularitat municipal com de titularitat privada.

Per garantir-ne l’accés a tota la ciutadania, els Murs Oberts s’identifiquen amb una senyalització específica i s’aniran incorporant a un mapa en línia en un espai propi de la web de Barcelona Cultura. Els murs estan senyalitzats amb unes peces quadrades de 30×30 cm que permeten identificar-los in situ. Són peces tractades específicament per suportar les inclemències meteorològiques i amb un sistema de fixació amb les màximes garanties de seguretat. Aquests  senyals que permeten identificar els murs han estat dissenyats per tal que continuïn desenvolupant la seva funció tot i que siguin pintades a les intervencions que es vagin fent en aquests Murs.

Per a consultar la seva ubicació precisa o les seves característiques físiques, com ara mides i tipus de material, només cal accedir al catàleg digital.

L’activació i el desplegament de la xarxa de Murs Oberts és una de les actuacions previstes al Programa d’art urbà de Barcelona, que, com a eina de planificació, permetrà la promoció i l’ordenació de la presencia de l’art urbà a la ciutat, com una manifestació artística més i amb el reconeixement que li correspon. S’emmarca en la Mesura de Govern Cultura i espai públic: dret a l’accés i a la participació cultural al carrer, que reconeix la necessitat de facilitar l’accés als espais per a l’expressió artística a l’espai públic. 

La tasca coordinada des de la Direcció de Cultura i Educació  als Barris  de l’Institut de Cultura de Barcelona; l’Institut Municipal de Paisatge Urbà i Qualitat de Vida; els diferents Districtes de la ciutat, i el Servei de Gestió de Conflictes d’Àmbit Social a l’Espai Urbà, ha permès localitzar i avaluar un seguit d’espais disponibles a la ciutat, per posar-los a disposició de totes les persones que utilitzen el llenguatge de l’art urbà per a expressar-se a l’espai públic.

A més, aquest projecte ha estat codissenyat, contrastat i compartit en la seva definició amb algunes de les principals entitats de la ciutat i de l’entorn metropolità que ja fa temps que desenvolupen iniciatives d’art urbà a la ciutat. Per aquest motiu, el sistema de Murs Oberts materialitza també les seves propostes i implicació clau en el desenvolupament d’un model propi i adequat a les característiques de Barcelona per a la promoció de l’art urbà. En aquest sentit cal esmentar la implicació en la fase de disseny del col·lectiu d’entitats Walls4Us i la Fundació Contorno Urbano. En la fase de contrast també s’ha comptat amb la implicació i experiència de les entitats Rebobinart i Associació Difusor.

L’activació i el desplegament de la xarxa de Murs Oberts és una de les actuacions previstes al Programa d’art urbà de Barcelona, que, com a eina de planificació, permetrà la promoció i l’ordenació de la presencia de l’art urbà a la ciutat, com una manifestació artística més i amb el reconeixement que li correspon. S’emmarca en la Mesura de Govern Cultura i espai públic: dret a l’accés i a la participació cultural al carrer, que reconeix la necessitat de facilitar l’accés als espais per a l’expressió artística a l’espai públic.  

La tasca coordinada des de la Direcció de Cultura i Educació  als Barris  de l’Institut de Cultura de Barcelona; l’Institut Municipal de Paisatge Urbà i Qualitat de Vida; els diferents Districtes de la ciutat, i el Servei de Gestió de Conflictes d’Àmbit Social a l’Espai Urbà, ha permès localitzar i avaluar un seguit d’espais disponibles a la ciutat, per posar-los a disposició de totes les persones que utilitzen el llenguatge de l’art urbà per a expressar-se a l’espai públic.

A més, aquest projecte ha estat codissenyat, contrastat i compartit en la seva definició amb algunes de les principals entitats de la ciutat i de l’entorn metropolità que ja fa temps que desenvolupen iniciatives d’art urbà a la ciutat. Per aquest motiu, el sistema de Murs Oberts materialitza també les seves propostes i implicació clau en el desenvolupament d’un model propi i adequat a les característiques de Barcelona per a la promoció de l’art urbà. En aquest sentit cal esmentar la implicació en la fase de disseny del col·lectiu d’entitats Walls4Us i la Fundació Contorno Urbano. En la fase de contrast també s’ha comptat amb la implicació i experiència de les entitats Rebobinart i Associació Difusor.

El programa d’Art Urbà a Barcelona es complementarà amb el projecte de Murs Regulats,  espais en els quals es podran realitzar intervencions artístiques però vinculades a un determinat projecte de dinamització comunitària o promoció artística. Aquest tipus de murs no estaran oberts i disponibles de forma habitual sinó que es destinaran a intervencions específiques realitzades per entitats i col·lectius amb voluntat d’implicació amb el territori i vinculació a la comunitat més propera. Es tracta d’espais o bé gestionats per equipaments socials i culturals propers (casal de joves, centres cívics, etc.) o bé que formen part d’un determinat programa de sensibilització o divulgació social o cultural impulsats per entitats del barri o el mateix Districte on estiguin ubicats.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.