Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’art visual s’instal•la a escoles i instituts en el marc del programa pilot Fora de reserves, una aliança entre l’ICUB, el MACBA i el Consorci d’Educació de Barcelona

Des de principis d’any s’està desenvolupant a Barcelona l’edició pilot de Fora de reserves, un programa que convida instituts i escoles a acollir obres d’artistes visuals i a desenvolupar, conjuntament amb els artistes, un programa públic d’activació de les obres

Al cistell, d’Isabel Banal,  i High Five Zara composition01.ai (the Poignant), de Rubén Grilo, són les obres seleccionades per participar en l’edició pilot de Fora de reserves. Ambdues formen part del fons municipal d’art, i van ser adquirides l’any 2020 en la convocatòria realitzada amb Fons COVID

L’Institut Anna Gironella de Mundet (Horta-Guinardó) i l’Escola Ramon Casas (La Marina, Sants –Montjuïc) son els centres educatius seleccionats per participar en aquesta edició pilot

Fora de reserves és un programa impulsat per l’Institut de Cultura de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i el MACBA, en el marc de la implantació de la mesura de govern ‘Cap a una política pública de cultura i educació’ (2019)

Fora de reserves és un programa d’acollida temporal als centres educatius públics d’obres del fons d’art contemporani de la ciutat, creades per artistes en actiu a Barcelona, procedents del fons d’obres d’art de titularitat municipal, bona part dels quals van ser adquirides amb Fons COVID de l’any 2020.

El projecte, que inclou la instal·lació i l’exposició de les obres a instituts i escoles, reconeix els centres educatius com a espais expositius i d’extensió de la pròpia institució-museu. Fora de reserves desenvoluparà diferents programes públics, educatius i de mediació, i visibilitzarà les feines d’especialització que hi ha dins d’un museu, amb la participació dels artistes, dels professionals de la institució, de la comunitat educativa de cada escola o institut participant, així com de l’entorn més immediat de cada centre educatiu. Després d’aquesta edició pilot, Fora de reserves es desplegarà al llarg de tot un curs lectiu, en una versió ampliada en nombre de centres i artistes participants.

La iniciativa uneix cultura i educació, per part de l’Institut de Cultura de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i el MACBA), amb la voluntat de posar la creació contemporània i el patrimoni artístic de la ciutat a l’abast de tothom per curar-lo, interpel·lar-lo i activar-lo tot generant noves capes de lectura i noves maneres d’acollir l’art en contextos poc habituals.  Així doncs, i més enllà de fer present l’art contemporani en els instituts i escoles, es pretén provocar un diàleg actiu entre els centres educatius, els centres museístics i els artistes participants. Igualment, el programa té per objectiu activar les comunitats educatives en la necessitat de tenir cura del patrimoni col·lectiu des d’una posició activa.

Amb un discurs curatorial  al centre del projecte

La proposta curatorial del pilotatge parteix de la idea de cos i de la manera com aquest està imbricat en una cultura capitalista i neocapitalista ferotge. Les obres seleccionades, Al cistell, 2017, d’Isabel Banal, i High Five Zara composition01.ai (the Poignant), 2014, de Rubén Grilo, parteixen d’aquest principi físic i corporal per desenvolupar-se com a subjectes socials en el marc d’una cultura del capital que els ofega, els sotmet i els relega a una condició de fragilitat.

Les obres de Banal i Grilo són el nucli articulador i catalitzador d’un procés de treball que està impulsant noves situacions d’aprenentatge, i promovent una convivència natural amb la creació contemporània i el patrimoni. Després de visitar els dos centres educatius i de veure’n els espais, i tenint en compte el projecte de centre, s’hi han establert punts de connexió que entreteixeixen vincles comuns. Aquests es podrien vehicular dins d’un marc teòric i discursiu a partir d’unes obres concretes que no es llegeixen una al costat de l’altra, sinó que es relacionen entre elles i amb les narratives que integren la presentació actual de la Col·lecció MACBA. Preludi. Intenció poètica. D’aquesta manera, la proposta curatorial s’entén, no com una suma de dues obres a dos centres educatius, sinó com una extensió de la Col·lecció MACBA mateixa cap a una xarxa de dos espais que en el futur serà ampliada a més centres educatius, al llarg de tot un curs.

La primera edició pilot de Fora de reserves s’està duent a terme durant el curs escolar 2022-2023 a una escola i un institut barcelonins. Es tracta de l’Escola Ramon Casas (La Marina, Sants-Montjuïc) i l’Institut Anna Gironella de Mundet (Horta-Guinardó), centres educatius seleccionats pel Consorci d’Educació i l’equip de direcció del programa.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.