Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona amplia el Canguratge municipal a les activitats culturals a través del Concilia Cultura, amb un nou servei a teatres, museus, biblioteques i centres cívics

La nova edició del programa Concilia s’estén a noves escoles bressol, a tots els barris que integren el Pla de Barris i a alguns punts informatius del Vila Veïna

El projecte s’eixampla a centres cívics i biblioteques, des de la perspectiva de l’impuls dels drets culturals

El Teatre Lliure, el Museu Picasso, La Virreina Centre de la Imatge, La Capella, El Centre d’Art Contemporani de la Fabra i Coats i el Barcelona Poesia estrenaran el Canguratge Cultural per a infants i famílies

En dues edicions des que es va posar en marxa el Concilia ha promogut 23.229 canguratges

El servei de Canguratge municipal de L’Ajuntament s’amplia i pren noves formes,  vinculant-se al del desplegament del Pla de Drets Culturals a través de la mesura de govern Cultura feminista: dret a una cultura diversa i equitativa. D’una banda, el servei Concilia, estrenat el 2020 i que ara desplega la tercera edició amb la suma de nous espais, incorpora entre el catàleg de serveis a les famílies la possibilitat de deixar els infants a càrrec per poder assistir a les activitats de centres cívics i biblioteques ubicats en territoris del Pla de Barris. 

En paral·lel, a partir del proper mes de maig es posa en marxa el Concilia Cultura, un programa pilot de Canguratge Cultural en el marc del qual el Teatre Lliure, el Museu Picasso, La Virreina Centre de la Imatge, La Capella, el Centre Cultural Fabra i Coats i el festival Barcelona Poesia ofereixen diferents formes d’atenció i acompanyament a infants i famílies per facilitar a les persones adultes l’accés a l’oferta cultural de la ciutat. Tots els espais s’adrecen a infants de 0 a 12 anys (per als de la franja de 0 a 3 caldrà la presència de la persona cuidadora).

Relació d’espais amb el nou servei

La Virreina Centre de la Imatge i La Capella

El servei de dinamització infantil s’oferirà a l’espai LAB del Palau de la Virreina, en moments puntuals com ara les inauguracions de les exposicions dels programes dels centres i les visites guiades de cap de setmana, des del maig fins al mes d’octubre de 2023. En el cas de La Virreina Centre de la Imatge, també hi haurà servei de canguratge especial per poder donar cobertura a les visites que rebrà el centre durant la Nit dels Museus.

Teatre Lliure

El servei de dinamització infantil s’oferirà (amb reserva prèvia) a la seu de Montjuïc del Teatre Lliure durant les funcions de cap de setmana en horari de tarda, des del mes de maig fins al mes d’octubre de 2023.

Museu Picasso

El servei de dinamització infantil s’oferirà a partir del proper mes de setembre en el marc de les visites amb entrada gratuïta al museu, realitzades tots els dijous des de les 16 hores, i el primer diumenge de cada mes.

Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats

Es posa en marxa un espai familiar permanent a l’interior del CAC-Centre d’Art Contemporani que donarà servei a totes les persones usuàries que accedeixin a l’espai expositiu, amb un àrea permanent d’estada per famílies i sense monitoratge. Addicionalment, durant les inauguracions de les exposicions temporals i les visites guiades, s’oferirà també un servei d’acollida d’infants amb reserva prèvia. 

Barcelona Poesia 2023

S’oferirà espai de ludoteca per als més petits i tallers per als infants més grans que accedeixin a les activitats programades al Jardins dels Tarongers en el marc del festival Barcelona Poesia 2023 del 13 al 15 de maig del 2023.

La consolidació del Projecte Concilia

A finals del 2020 es va posar en marxa la primera experiència del servei municipal de Canguratge, el Projecte Concilia, per tal de facilitar la conciliació personal, laboral i familiar de les famílies i a la vegada oferir als infants un temps d’oci de qualitat, amb activitats pedagògiques adaptades a les diferents edats. En les dues primeres edicions ha promogut 23.229 canguratges, i ara arrenca la tercera amb una oferta ampliada a tots els barris que integren el Pla de Barris i a tots els punts informatius del Vila Veïna, així com a tres noves escoles bressol, a més a més de dotar-se de més personal. Fruit d’aquesta ampliació, el Concilia es podrà gaudir en un total de 27 barris ubicat en les següents instal·lacions municipals (centres educatius, centres cívics i casals) com a espais d’acollida dels infants.

 • El Raval. Escola Bressol Municipal Mont Tàber. 
 • Trinitat Vella. Escola Bressol Municipal El Tren.
 • Zona Nord (Ciutat Meridiana, Vallbona i Torre Baró). Escola Bressol Municipal Muntanya.
 • La Verneda i La Pau. Casal de Barri La Pau.
 • Bon Pastor i Baró de Viver. Bressol Municipal Les Quatre Torres on hi ha com a novetat l’ampliació del servei a infants a partir d’un any.
 • La Marina. Escola Enric Granados.
 • Prosperitat. La Bressol Municipal La Colometa on hi haurà com a novetat l’ampliació del servei a infants a partir d’un any. 
 • Turó de la Peira i Can Peguera. Escola Calderón de la Barca.
 • Carmel. Punt nou. Escola Bressol Municipal Tris-Tras.Punt nou.
 • El Congrés-Indians. Punt nou. Escola Bressol Municipal Manigua. Punt nou.
 • Badal. Punt nou.  Escola Bressol Els Gats. Punt nou.
 • Besòs i el Maresme. Escola Bressol Municipal Diagonal Mar.

Un programa amb 30 educadores

Pel que fa al personal, el programa passarà de tenir dues educadores de necessitats especials a tenir-ne quatre. Així, el total de l’equip tècnic serà de 30 educadores, integrat per una coordinadora a temps complet, una persona de suport en les tasques de gestió i suport a la coordinació a mitja jornada; 12 tècnics i tècniques educatives a jornada completa, 4 tècnics i tècniques educatives especialitzades en necessitats educatives especials i 12 tècnics i tècniques a jornada completa en educació infantil. A més de tot el personal de neteja i consergeria s’ha licitat de forma separada amb un nou contacte. El pressupost del servei ascendeix a 1.959.228,84 euros (IVA inclòs), i la durada del contracte serà d’un any i cinc mesos, és a dir, estarà vigent del febrer del 2023 fins al juliol del 2024.

Des de l’inici del servei, el Concilia ha atès centenars d’infants amb un total de 23.229 canguratges realitzats. En concret, durant la primera edició es van atendre 643 infants, amb un total de 7.424 de canguratges fets. Pel que fa a la segona edició, fins al 20 de gener s’han inscrit 1.488 famílies amb un total de 15.805 canguratges (2.134 d’infants d’entre 12 i 36 mesos i 13.671 de criatures d’entre 3 i 12 anys), dels quals 1.459 de nens i nenes amb necessitats educatives especials.

Dones migrades i sense xarxa

Pel que fa al perfil principal de famílies ateses, aquest és majoritàriament el de dones migrades i sense xarxa, i a més sobresurten les famílies derivades de diferents serveis socials, on destaca la coordinació del servei amb les TIS, educadores socials, directores de les escoles, treballadores socials, o altres entitats específiques de cada barri.

El 51,4% són famílies monomarentals i el 46,8% tenen un vincle amb un servei públic. Del total de famílies inscrites, en un 94% la primera referent és la mare, i en un 6% el primer referent és el pare, mentre que el 35,4% de les famílies ateses no tenen feina. Un 66% de les famílies inscrites no tenen xarxa i, d’altra banda, un 11,21% ha patit o està patint violència masclista i/o familiar. Els motius principals de demanda de canguratge han estat per treball (65%), seguit de temps de respir (9,7%) i formació (8,8%). 

Aquestes situacions fan que el servei estigui donant resposta a la conciliació entre un horari laboral inestable que varia sovint, o bé a la necessitat de buscar feina, formar-se o realitzar tasques de cures envers la criança i l’educació de les criatures.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.