Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Les dones, més presents en els espais culturals de la ciutat

Els centres cívics registren un 82% d’inscripcions femenines en els tallers i un 17% d’homes, i elles també visiten més els museus, amb un 54,6% per un 44,8%.

Per quart any consecutiu, i en el context del Dia Internacional de les Dones, l’Institut de Cultura (ICUB) de l’Ajuntament de Barcelona fa públiques diferents dades recollides entorn de gènere i cultura. L’objectiu és poder visibilitzar les diverses realitats sobre la presència de les dones a la cultura que es promou des de l’Ajuntament.

Una de les dades en què la presència de les dones és més contundent respecte els homes és en la participació als tallers que organitzen els centres cívics. De les 94.450 inscripcions que hi va haver el 2022, un 82% van ser de dones i un 17% d’homes. Als museus, les visitants també van ser més que no pas els homes que hi van entrar: un 54,6% per un 44,8%. Només el Museu d’Història de la Ciutat (MUHBA) i el Museu Marítim de Barcelona (MMB) van tenir més visitants masculins (un 53,7% per un 46,2% el primer, i un 57,8% per un 42,2% el segon). A l’altre costat d’aquests hi trobem el Museu del Disseny: fins a un 63,1% de les seves visites van ser de dones (un 36,9% d’homes). El Museu de la Música, el monestir de Pedralbes i el Museu Picasso també van tenir força més entrades de dones que no pas d’homes, amb una proporció de 6 a 4.

A les biblioteques de la ciutat la preeminència femenina també és més que evident. De totes les persones que tenen carnet d’usuàries, un 57% són dones i un 43%, homes. Els clubs de lectura estan formats en un 76% per dones, i, de totes les activitats que organitzen les biblioteques, les persones participants són un 59% dones i un 41% homes.

Segons l’enquesta de Serveis Municipals 2022, fins a un 27,2% de dones són usuàries dels centres cívics (un 22,2% d’homes), un 45,5% de les biblioteques públiques (els homes, un 41,4%), el 54,2% participen en les festes populars (els homes una mica més, un 58,5%), i un 51,7% de dones participen en activitats culturals (d’homes, segons l’enquesta, un 54,1%).

Un rol molt actiu als festivals i programes

Les dades recollides també mostren que la presència de les dones és rellevant als diferents festivals i programes de la ciutat, ja sigui com a directora d’espectacles, com a ponent, com a comissària, com a creadora o, en el cas per exemple de la música, com a líder d’un grup o projecte.

En l’últim Grec Festival de Barcelona, dels 86 espectacles programats, just la meitat, 43, tenien dones com a directores. A la Biennal de Pensament de Barcelona 2022, les dones ponents i participants van ser un 53%. I en el Dansa Metropolitana, en un 38% de propostes una dona n’era la creadora o directora artística (per un 32% d’homes i un 30% col·lectius). També al Barcelona Districte Cultural, la majoria d’espectacles estaven dirigits per dones (39%, per un 32% d’homes).

Al BAM, al Mercè Música i a l’Acció Cultura Viva, de les 71 actuacions musicals en què hi havia la figura del o de la líder, 36 eren una dona (per 25 un home, 5 no binari, i 5 al 50% dona i home). Això sí, de les 53 formacions sense líder, en 35 tots o la majoria de membres eren homes, i només 14 totes o la majoria, dones.

Pel que fa a les direccions dels equipaments culturals, un 83% de biblioteques i un 77% de centres cívics estan dirigits per dones. També un 50% dels arxius i dels centres d’exposicions. En canvi, només un 26% de museus i espais d’interès patrimonial els dirigeixen dones, un 33% dels teatres, i un 45% de les fàbriques de creació. Totes les dades referents al 2022 es poden consultar en aquest enllaç.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.