Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El festival BCNegra torna a exhaurir aforaments en l’edició de la seva majoria d’edat

La cita anual amb el gènere negre a la ciutat, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i comissariada per Carlos Zanón, clou la 18ª edició amb una assistència aproximada de 8.500 persones, una audiència en línia de prop de 3.500 i les 12.000 persones que van seguir l’entrega del premi Pepe Carvalho a través de betevé

BCNegra tanca avui una intensa setmana de programació, amb 122 escriptores i escriptors tant de l’àmbit internacional com nacional i 80 activitats

El festival va arrencar dilluns, 6 de febrer, amb l’anunci del Premi Pepe Carvalho a l’escriptor Leonardo Padura

Després d’una intensa setmana d’activitat, el festival BCNegra clou aquesta tarda la seva 18ª edició, articulada al voltant de la idea del doble. La gran cita amb el gènere negre, organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona i comissariada per l’escriptor Carlos Zanón, va arrencar dilluns, 6 de febrer, amb l’anunci del Premi Pepe Carvalho 2023 a l’escriptor cubà Leonardo Padura, que va rebre el guardó de mans de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una cerimònia celebrada dijous dia 9 al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. El 18è BCNegra ha estat marcat per les sessions multitudinàries i l’entusiasme d’un públic divers, que després dels anys d’aforaments limitats i restriccions per la pandèmia està recuperant l’hàbit de l’assistència presencial.  

Més de 8.500 persones han seguit la programació de manera presencial, amb El Molino i els Aribau Multicines com escenaris principals, però que s’ha escampat també per biblioteques i altres escenaris de la ciutat. Algunes de les sessions s’han ofert també on line, amb una audiència de prop de 3.500 persones, una xifra que previsiblement seguirà augmentant en els propers dies, com demostra l’experiència d’anteriors edicions, atès que les emissions es poden recuperar des de la pàgina web del festival (barcelona.cat/bcnegra). A aquesta xifra s’han de sumar les més de 12.000 persones que van seguir l’emissió de l’entrega del Premi Pepe Carvalho per betevé.

BCNegra 2023 ha reunit 122 autors i autores, entre els quals hi ha grans figures que mai havien participat en el festival con l’escriptora nord-americana Laura Lippman, l’israelià Dror Mishani, el marroquí Tahar Ben Jelloun o el danès Steffen Jacobsen. La voluntat d’arribar a un públic plural ha guiat el disseny de la programació, amb un equilibri entre el best-seller i els autors minoritaris pel seu estil literari. A més, BCNegra continua apostant per ampliar fronteres sense perdre l’essència, amb la participació d’escriptores i escriptors que no pertanyen al gènere en un sentit estricte, com és el cas de Pilar Adón o també la taula dedicada a Leonardo Sciascia.          

La programació ha reflectit també el caràcter obert del festival, on convergeixen diferents disciplines íntimament vinculades amb el gènere negre com el cinema, la música, el còmic o el teatre: projeccions de pel·lícules, un concert a càrrec d’Albert Pla, el monòleg escènic La més bella del món, de l’autora Ada Castells, la simulació d’un judici i la recreació d’una investigació policial a càrrec d’un equip d’agents dels Mossos d’Esquadra són mostres d’aquesta diversitat de disciplines.

A la vegada, el festival contribueix a dinamitzar l’ecosistema cultural de la ciutat, amb l’establiment de sinergies amb editorials, llibreries, biblioteques i altres equipaments, col·laboradors de BCNegra des dels seus inicis. 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.