Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’escriptor Leonardo Padura, Premi Pepe Carvalho 2023

El jurat integrat per Carlos Zanón, com a president, i per Anna Abella, Lilian Neuman, Esteve Riambau, Rosa Ribas i Daniel Vázquez Sallés com a vocals, ha decidit atorgar el premi Pepe Carvalho 2023 a l’escriptor cubà Leonardo Padura (L’Havana, 1955). Segons ha destacat el jurat, “La de Padura és una de les veus més prominents de la literatura llatinoamericana actual. És una veu compromesa tant amb la literatura com amb Cuba, la gran protagonista de les seves obres, sigui en les seves novel·les policials o en les històriques, gèneres entre els quals es mou magistralment, que hibrida i transforma, per bastir una obra tan cubana com universal. Perquè Padura ens parla de Cuba i ens parla també de tots nosaltres, i ho fa des d’una visió crítica i realista, abocada al pessimisme -no pot ser d’altra manera quan es mira els humans de prop- però alhora ens mostra la capacitat humana per a la dignitat, la bellesa i, especialment, l’amistat.

El jurat també es congratula de concedir el premi Pepe Carvalho al creador de Mario Conde, carismàtic protagonista de fins ara nou novel·les, hereu, o fins i tot, germà caribeny del personatge de Manuel Vázquez Montalbán.

Padura ens ofereix obra a obra, sempre la seva millor novel·la. Aquest és el seu compromís amb la literatura i els lectors. No busca la comoditat dels camins fàcils ni tampoc s’acomoda. Perquè és, parafrasejant el títol de la seva darrera novel·la, un home decent, un escriptor decent”.

Leonardo Padura té una dilatada trajectòria, reconeguda amb nombrosos guardons. Abans de rebre el Premi Princesa d’Astúries de les Lletres 2015 pel conjunt de la seva obra, havia aconseguit el reconeixement internacional amb les seves novel·les policíaques protagonitzades per Mario Conde: Pasado Perfecto, Vientos de Cuaresma, Mácaras, Paisaje de otoño, Adiós, Hemingway, La niebla de ayer, Cola de serpiente, La transparencia del tiempo, i Personas decentes, traduïdes a nombrosos idiomes i mereixedores de premis com el Cafè Gijón, el Dashiell Hammett, el Premi de les Illes 2000, el Brigada 21 o el Premi de Novel·la Històrica Bàrcino. Les primeres han donat origen a la sèrie televisiva Cuatro estaciones de La Habana (Premi Platino). També és autor de La novela de mi vida; El hombre que amaba a los perros, (Premi de la Crítica a Cuba, premi Francesco Gelmi di Caporiacco, Carbet del Carib, Prix Initiales i Prix Roger Caillois), Herejes (Premi de Novel·la Històrica Ciutat de Saragossa), Como polvo en el viento; del llibre de relats Aquello estaba deseando ocurrir, i de la novel·lització de Retorno a Ítaca, així com dels assajos reunits a Agua por todas partes i del reportatge sobre la música llatina Los rostros de la salsa. Personas decentes, la seva novel·la més recent, és la més policíaca de les protagonitzades per Mario Conde.

El premi Pepe Carvalho, que es lliura cada any durant la celebració del Festival BCNegra, rememora un personatge cabdal en el renaixement de la novel·la negra europea i el seu creador, l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán. 

En homenatge a l’escriptor i al personatge, cada any, i enguany en fa divuit, es lliura el premi Pepe Carvalho a un autor o autora nacional o internacional.  Don Winslow (2022), Joyce Carol Oates (2021), Juan Madrid (2020), Claudia Piñeiro (2919), James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P. D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006) han rebut fins ara un premi que es lliura en el marc d’una de les grans cites amb la literatura policial del sud d’Europa.

ATENCIÓ MITJANS

Demà 7 de febrer, a les 11.00 h, Leonardo Padura, Premi Pepe Carvalho 2023, i l’escriptor Carlos Zanón, comissari del festival, oferiran una roda de premsa al Palau de la Virreina (Rambla, 99).

L’acte de lliurament del Premi Pepe Carvalho 2023 a Leonardo Padura tindrà lloc el proper dijous, 9 de febrer, a les 18 hores, al Saló de Cent.

Els mitjans interessats en cobrir alguns dels actes han d’enviar un correu a premsaicub@bcn.cat

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.