Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Un llibre i una web compilen 600 anys d’història de gegants a Barcelona

Es tracta d’una obra enciclopèdica impulsada pel servei de Cultura Popular de l’Ajuntament, i recull enregistraments de vídeo i àudio de totes les danses geganteres de la ciutat

El treball de recerca ha estat realitzat per Nico Alonso, i incorpora el testimoni de desenes de persones que al llarg dels últims 50 anys han mantingut vives les festes als barris de la ciutat

La presentació tindrà lloc el proper dimecres, 8 de febrer, a les 19.30 hores, al Palau de la Virreina

Barcelona, any 1424. El Llibre de les solemnitats de Barcelona inclou una relació dels elements municipals que van concórrer a la processó del Corpus. Entre ells, “Lo rey David ab lo Giguant”. Segons els estudiosos, és la primera referència gegantera del món. L’any vinent es compliran 600 anys dels primers gegants coneguts a la ciutat. Per celebrar-los, l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat un treball enciclopèdic, un projecte multimèdia en forma de llibre, Barcelona gegantera. Història d’un moviment popular contemporani, escrit per Nico Alonso, i de web, que fa una recopilació exhaustiva de la història gegantera de la ciutat. L’obra es presentarà el proper dimecres, 8 de febrer, a les 19.30 hores, al Palau de la Virreina (Rambla, 99), amb la participació de Nico Alonso; Montserrat Garrich, de l’Esbart Català de Dansaires; Manuel Delgado, de l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà de la Universitat de Barcelona, i Rosa Navarro, de la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona.

Aquest ambiciós projecte multimèdia posa al dia l’activitat de les colles geganteres de Barcelona. Es tracta d’un treball de recerca, exhaustiu i rigorosament documentat, que presenta dades inèdites que reescriuen bona part de la història dels gegants de la ciutat, des del 1424 fins avui. La publicació, a més de retre homenatge a la tradició gegantera, vol posar en valor la cultura popular com a eina socialitzadora, així com a les persones que hi ha al darrere fent possible la transmissió del llegat cultural a les futures generacions. 

El llibre descriu la història de les colles geganteres i de totes les peces d’imatgeria festiva que s’han anat construint al llarg dels segles. El web barcelona.cat/barcelonagegantera, incorpora  el testimoni de desenes de persones que, en els darrers cinquanta anys, han mantingut vives les festes dels diferents barris de la ciutat. La web inclou també els vídeos i l’anàlisi coreogràfica dels balls de tots els gegants i gegantes de Barcelona, una feina realitzada per l’Esbart Català de Dansaires dins del projecte de l’Inventari de Danses Vives.

Durant l’acte també es presentaran els acte de commemoració dels 600 anys de la primera referència de gegants a Barcelona, que s’allargaran fins a finals de l’any 2024. La presentació servirà per fer públic el logotip de les celebracions així com algunes de les iniciatives que s’estan treballant. Els actes del sisè centenari comptaran amb especial protagonisme dels gegants de la Ciutat, que al llarg de l’acte presentaran una sorpresa.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.