Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Carmen García-Comas, Pedro Cermeño, Marta Villegas i Elvan Böke, Premis Ciutat de Barcelona 2022 de Ciències ambientals i de la terra, Ciències experimentals i tecnologia i Ciències de la vida

Els jurats dels Premis Ciutat de Barcelona 2022 en les categories de Ciències ambientals i de la terra, Ciències experimentals i tecnologia i Ciències de la vida, han fet públics els seus veredictes. Els premis tenen una dotació de 9.500 € i es lliuraran el 15 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent. 

CIÈNCIES AMBIENTALS I DE LA TERRA

El jurat integrat per: Esther Garcés (presidenta), Paula Bruna, Marina Monsonís, Santiago Giralt i Valentí Sallarès, acorda per majoria atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Ciències Ambientals i de la Terra a l’investigador Pedro Cermeño i la investigadora Carmen García-Comas de l’Institut de Ciències del Mar CSIC, pel treball Post-extinction recovery of the Phanerozoic oceans and biodiversity hotspots. Aquest treball proposa un canvi de paradigma en el coneixement de l’evolució i la recuperació de la biodiversitat marina després de les extincions en els darrers 500 milions d’anys. Es valora particularment la integració de diverses disciplines en un nou model conceptual.

El jurat també vol atorgar una menció especial als investigadors Aljoša Slameršak i Giorgos Kallis, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), pel treball Energy requirements and carbon emissions for a low-carbon energy transition. Es valoren les implicacions socioeconòmiques i polítiques i el compromís científic amb la transició energètica en el marc del canvi global.

CIÈNCIES EXPERIMENTALS I TECNOLOGIA

El jurat integrat per: Sergi Jordà (president), Ulises Cortés, Oyidiya Oji, M. Pau Ginebra i Pep Vidal acorda per majoria atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Ciències experimentals i tecnologia a la investigadora Marta Villegas, investigadora principal del grup Life Sciencies – Text Mining del Barcelona Supercomputing Center, per la construcció i el desenvolupament dels models de processament de llenguatge natural per al català i el castellà, AINA i MarIA, respectivament, que representen un pas decisiu en la preservació del patrimoni lingüístic d’ambdues llengües en l’espai d’internet, així com un avenç en les tecnologies del llenguatge.

CIÈNCIES DE LA VIDA

El jurat integrat per: Anna Janic (presidenta), Jens Lüder, Elena Martínez-Fraiz, Guido Ramellini i Irene Lapuente, acorda atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Ciències de la vida a la doctora Elvan Böke, pel treball titulat Oocytes maintain ROS-free mitocondrial metabolism by suppressing complex I, publicat a la revista Nature, per la seva contribució en el coneixement fonamental de la biologia cel·lular i el seu impacte en la investigació sobre fertilitat femenina i que obre nous camins de recerca en diferents camps. El jurat també destaca l’originalitat i la solidesa de la investigació.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.