Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Esteve Miralles, Josefina Caball, Juan Gómez Bárcena i Jordi Coca, Premis Ciutat de Barcelona 2022 de Literatura en llengua catalana, Traducció, Literatura en llengua castellana i Assaig

Els jurats dels Premis Ciutat de Barcelona 2022 en les categories Agustí Duran i Sanpere d’Assaig, Humanitats i Història de Barcelona; Literatura en llengua catalana; Traducció en llengua catalana, i Literatura en llengua castellana, han fet públics els seus veredictes. Els premis tenen una dotació de 9.500 € i es lliuraran el 15 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent. 

LITERATURA EN LLENGUA CATALANA

El jurat integrat per: Esteve Plantada (president), Alba Sabaté, Albert Pijuan, Llucia Ramis i Víctor Garcia acorda per unanimitat atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en llengua catalana a l’obra El meu amic, d’Esteve Miralles, publicada per Angle Editorial, per haver entrellaçat una història personal amb el retrat social i polític de la Catalunya de les darreres dècades mitjançant un àgil joc narratiu i una depuració d’estil exemplar.

TRADUCCIÓ EN LLENGUA CATALANA

El jurat integrat per: Míriam Cano (presidenta), Marta Hernández Pibernat, Marc Rubió, Alba Dedeu i Xènia Dyakonova acorda per unanimitat atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Traducció en llengua catalana a Josefina Caball per la traducció d’El color porpra, d’Alice Walker, publicat per Proa, per l’estil fresc i viu i per la versemblança i l’atreviment de l’aposta lingüística.

LITERATURA EN LLENGUA CASTELLANA

El jurat integrat per: Esther Zarraluki (presidenta), Ana María Iglesia Pagnotta, Miqui Otero, Neus Botellé i Pablo Martín Sánchez acorda per unanimitat atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en llengua castellana a l’obra Lo demás es aire, de Juan Gómez Bárcena, publicada per l’Editorial Seix Barral, pel risc formal de l’obra, que aconsegueix condensar en les vides anònimes d’un petit poble les experiències, les contradiccions i els anhels més universals. Amb un treball del llenguatge i el temps molt sofisticat, en tensió entre tradició i ruptura, l’autor signa una novel·la que, malgrat el seu caràcter experimental, és poc artificiosa, molt emocionant intel·lectualment i molt íntima.

AGUSTÍ DURAN I SANPERE D’ASSAIG, HUMANITATS I HISTÒRIA DE BARCELONA

El jurat integrat per: Najat El Hachmi (presidenta), Pau Pedragosa, pau Alsina, Oriol Nel·lo i Èlia Llach acorden per majoria atorgar el Premi Ciutat de Barcelona Agustí Duran i Sanpere d’Assaig, Humanitats i Història de Barcelona a l’obra El teatre de Shakespeare en el seu context, de Jordi Coca, publicat per Edicions de 1984 i Edicions Institut del Teatre. Es tracta d’una aportació destacada que ofereix una lectura innovadora i desmitificadora d’un dels grans autors de la literatura universal a partir de la consideració de la seva obra en el context històric en què va ser creada.

UNA MICA D’HISTÒRIA

L’Ajuntament de Barcelona organitza des de l’any 1949 els Premis Ciutat de Barcelona, adreçats des dels seus inicis al reconeixement de la creació artística. Erigits ben aviat en un reflex de la vida cultural i creativa de Barcelona, a partir de la recuperació democràtica de 1979 aquests guardons es van deixar d’atorgar per concurs per esdevenir una eina de reconeixement ciutadà a projectes que havien excel·lit durant l’any natural anterior.

Al llarg de les seves setanta-una edicions, les categories incloses als Premis Ciutat de Barcelona han anat canviant en consonància amb l’evolució de la ciutat. Nascuts com a premis literaris, posteriorment han incorporat altres disciplines artístiques (com les arts visuals, escèniques, musicals…) així com també la recerca científica i els projectes educatius. Per primera vegada en 70 anys, com a conseqüència dels durs efectes de la pandèmia de la covid-19 sobre el teixit cultural i associatiu de la ciutat, l’any 2020 els Premis Ciutat de Barcelona no es van concedir, essent substituïts de manera extraordinària per les beques “Premis Barcelona 2020”, que recollien moltes de les categories incloses als guardons històrics i que s’orientaven a donar suport a projectes encara per produir en tots aquests àmbits. 

A partir de l’any 2021, l’Ajuntament de Barcelona recupera i augmenta la dotació econòmica dels Premis Ciutat de Barcelona, així com manté les “Beques Barcelona”, pel que les categories dels Premis experimenten una nova evolució tenint en compte les noves eines de suport al teixit cultural que ha creat el consistori. D’aquesta manera, els Premis Ciutat de Barcelona reforcen el seu paper de reconeixement a l’excel·lència i la projecció internacional en la creació i en la recerca cultural, científica i educativa a Barcelona.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.