Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Tot a punt per a la 12a edició del Festival Llum BCN

Del 3 al 5 de febrer tindrà lloc una nova edició de Llum BCN, un dels festivals europeus de referència en les arts lumíniques, comissariat per Maria Güell Ordis, Oriol Pastor i Jose Luis de Vicente. El festival, consolidat com una de les cites culturals més preuades pel públic de la ciutat, celebra la seva 12a edició amb una programació de propostes d’àmbits diversos:  l’art contemporani, el disseny, l’arquitectura, la tecnologia i la il·luminació. Un experiment col·lectiu de percepció i participació, que es materialitzarà en un laboratori urbà per explorar, contemplar i habitar el territori compartit que és la ciutat, des de perspectives inèdites.

La present edició del festival no podia ignorar les crisis actuals i, per això, comptarà amb instal·lacions que tractaran temes com la relació amb l’energia o el canvi climàtic. És el cas d’Another Moon, del col·lectiu coreà Kimchi and Chips, que proposa una nova icona urbana energèticament autosuficient, una segona lluna dibuixada per làsers alimentats amb energia solar que flotarà  sobre el Parc Central de Poblenou. I també de We Harvest Wind, una escultura cinètica interactiva alimentada per energia eòlica, de l’artista Thijs Biersteker.

L’aire de Barcelona també serà el protagonista d’un altre dels projectes del festival, Atmospheric Lighthouse, una visualització a temps real de l’estat de l’atmosfera de la ciutat que convertirà la Torre Glòries en una gran veleta. I al DHUB, la instal·lació Call Out, d’Abel Korinsky i Orhan “aib” Kavrakoglu, presentarà una gran matriu de llum que dibuixarà el rastre del satèl·lits que creuen el cel de Barcelona a temps real.

Les tecnologies creatives i les noves formes de materialitzar la llum seguiran sent protagonistes del Llum BCN. En aquesta edició, participaran per primer cop artistes com el dissenyador d’il·luminació Nick Verstand, amb l’escultura reactiva Anima, o els francesos Colectif Coin, amb una intervenció cinètica de gran escala i d’estil minimalista al campus de la Universitat Pompeu Fabra. Per la seva banda, l’artista visual i activista mediambiental Joanie Lemercier mostrarà Compositions Lumineuses (2023), una obra en què les composicions geomètriques que es projectin sobre la façana (al número 115 del carrer Pere IV) són creades per una màquina; la peça està inspirada en la col·laboració de Lemercier amb l’artista franco hongaresa Vera Molnár.

També la comunitat artística de la ciutat estarà representada en aquesta edició, tant pels locals Playmodes, que tornen aquest cop intervenint un espai rehabilitat, com és la linterna de l’Auditori; com per l’artista brasileny resident a Hangar, Pedro Torres, i per un dels trets més característics d’aquest festival: la participació de quinze escoles d’art, disseny i arquitectura de Barcelona que presentaran les seves instal·lacions en tot el territori del Llum BCN. 

Un altre dels eixos del festival és la celebració a l’espai públic com a factor aglutinador de la comunitat. En aquest sentit, en l’edició d’enguany es podran veure intervencions lúdiques, com els inflables immersius d’Architects of Air o l’street art monumental de l’artista internacional d’origen madrileny SpY. D’altra banda, la celebració juntament amb l’expressió d’identitat compartida és el centre del treball d’una de les artistes més renombrades de la present edició: l’artista britànica d’origen indi Chila Kumari Singh Burman, una de les figures clau del moviment British Black Arts dels anys vuitanta. El seu projecte, Liberty and Light cobrirà la façana de Can Framis amb escultures de neó que han estat produïdes localment amb un treball cooperatiu de les entitats d’economia social que formen La Traginera, una Comunalitat Urbana formada per les cooperatives Impulsem i Colectic, la Fundació Tot Raval, la Fundació Surti, i La Boqueria estudi d’arquitectura

Llum BCN compta enguany amb dos nous patrocinadors, Yamaha (patrocinador principal) i la Fira ISE (patrocinador oficial) que des de diferents àmbits han volgut significar-se en aquesta edició amplificant els valors definidors del festival, com són l’aposta per les noves generacions i la innovació tecnològica.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.