Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Temporals, el programa itinerant de projectes d’art contemporani dels Centres Cívics de Barcelona

L’art torna a transitar pels barris de Barcelona

Els diferents barris de la ciutat, de la mà de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona, compten aquest 2023 amb vuit propostes d’arts visuals que passaran per diversos centres cívics de Barcelona.

En el marc del programa Temporals, es presenten vuit projectes expositius que reflexionen sobre la relació amb l’entorn on vivim, el paper de la natura i com interpretem la ciutat, al·ludint a determinats fets històrics del passat, però alhora descobrint quins són els imaginaris col·lectius de futur.

Cada projecte s’acompanya d’un seguit activitats i experiències participatives organitzades amb col·lectius, entitats i grups dels barris que els acullen, creant petites radiografies de l’entorn que, sens dubte, passaran a formar part del contingut discursiu dels projectes del Temporals d’enguany.

LES EXPOSICIONS

Estudio sobre la monarquia és un projecte de llarga durada en el qual Marta Pareja Cobos fa aproximacions a la Transició a través de símbols i anècdotes autobiogràfiques, que li serveixen de catalitzadors per investigar narratives perifèriques.

CC Joan Oliver – Pere Quart (del 12/01 al 03/03), CC Cotxeres de Sants (del 20/03 al 29/04) i CC Navas (del 04/10 al 20/11)

Intertextuals de Marla Jacarilla reuneix una selecció d’obres que utilitzen el text i la paraula a través de formats artístics com el vídeo, la performance o la instal·lació i que l’artista fa servir com a mitjà per reflexionar sobre la ficció, els paràmetres que regeixen les dues disciplines i les possibilitats de la creació a mig camí entre l’una i l’altra.

CC Sant Andreu (del 14/06 al 26/07), CC Pati Llimona (del 07/09 al 13/10) i CC La Casa Elizalde (del 08/11 al 23/12)

Jardins sota l’asfalt és la proposta de Laia Noal. L’artista proposa una reflexió sobre la relació de l’urbanisme i l’ésser humà amb la naturalesa, i visibilitza el fet que sota l’asfalt hi ha un jardí en potència que, en un context de crisi climàtica, hauríem de deixar brollar.

CC Can Basté (del 16/02 al 01/04), CC Pere Pruna (del 20/04 al 03/06) i CC Guinardó (del 05/10 al 25/11)

La ciutat visible, la ciutat en joc del col·lectiu ArsGames proposa mirar la ciutat des del videojoc i com podem aprofitar el potencial del fet lúdic per jugar amb la ciutat i transformar-la.

CC Guinardó (del 02/03 al 28/04), CC Cotxeres de Sants (del 19/06 al 29/07) i CC Convent de Sant Agustí (del 09/11 al 12/12)

Oficina de Los possibles és una performance de llarga durada de Juan David Galindo, basada en la trobada i la conversa com a experiència artística. Durant l’exposició, els centres cívics es converteixen en un espai a mig camí entre una oficina, un confessionari i un consultori en el qual es recolliran testimonis sobre quines idees i canvis s’estan gestant en la societat i quines ruptures o retorns s’estan produint respecte al passat.

CC Sant Andreu (del 15/02 al 29/03), CC Can Basté (del 01/06 al 01/07) i CC Baró De Viver (del 14/09 al 26/10)

Nosaltres interpretats per les flors és la proposta de la comissaria Alexia Mèdici que comença a l’Eixample amb un projecte que parteix de la simbologia que les flors i s’acaba relacionant directament amb fets històrics de Barcelona i, de retruc, amb el nostre present.

CC La Casa Elizalde (del 18/01 al 04/03), CC La Farinera del Clot (del 08/06 al 23/07) i CC Joan Oliver – Pere Quart (del 13/11 al 20/12)

Un àlbum familiar de cures de Tatiana Donoso planteja i visibilitza com el treball domèstic i de cures, no retribuït econòmicament o pagat “amb amor”, és el veritable sostenidor de la família i del sistema econòmic en el qual vivim i ho fa mitjançant la fotografia, l’escriptura i el brodat.

CC La Farinera del Clot (del 12/01 al 25/02), CC Pere Pruna (del 02/03 al 15/04), CC Can Basté (del 07/09 al 21/10) i CC Baró de Viver (del 02/11 al 21/12)

Urbanismo ficción d’Antonio R. Montesinos planteja un treball de cocreació en què participaran diferents comunitats de veïns de cada districte i on es faran servir eines de la cartografia, l’urbanisme i el disseny de futurs. El públic parteix d’un treball de camp en el qual diagnostiquen problemàtiques reals i projecten futurs desitjables que solucionin situacions concretes dels seus entorns.

CC Navas (del 01/02 al 23/03), CC Convent de Sant Agustí (del 14/06 al 28/07) i CC Casinet d’Hostafrancs (del 09/10 al 18/11)

PREPARANT L’EDICIÓ DEL 2024

A banda d’aquestes experiències que circularan durant tot l’any pels tretze centres cívics participants, el programa Temporals ja prepara l’edició de l’any vinent. La bústia per rebre noves propostes artístiques de cara al 2024 s’obrirà el mes de febrer.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.