Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Jerónimo Andreu guanya la 3a edició del premi Paco Camarasa de novel·la negra amb ‘El sueño del cíclope’

El guardó el concedeixen de manera conjunta nou festivals literaris: Las Casas Ahorcadas de Cuenca, Getafe Negro, Semana Negra de Gijón, Granada Noir, BCNegra, Pamplona Negra, el Congreso de Novela y Cine Negro de Salamanca, Valencia Negra y Aragón Negro

La novel·la El sueño del cíclope, de Jerónimo Andreu, publicada per l’editorial Siruela, és la guanyadora de la 3a edició del premi Paco Camarasa de novel·la negra.

El premi Paco Camarasa aspira a honrar la memòria de l’inoblidable llibreter i activista cultural que va promoure més que ningú el gènere negre, va donar suport amb generositat a nous escriptors i va regentar durant més d’una dècada la llibreria Negra i Criminal a la Barceloneta, un indret mític que va esdevenir un referent per a autors i lectors. El guardó convocat en nom de Paco Camarasa va néixer, així mateix, amb la intenció de donar visibilitat al guanyador o guanyadora i impulsar la seva carrera literària. A més d’una caricatura de l’emblemàtic Paco Camarasa, el premi també inclou la invitació per a participar en els nou festivals responsables de la concessió del guardó, durant les seves respectives edicions de 2023.

El guanyador de la 3a edició, Jerónimo Andreu, ha rebut amb gran satisfacció la concessió del guardó, i comentat així El sueño del cíclope:

“És una novel·la a la qual li tinc afecte perquè m’ha permès acostar-me a un gènere difícil d’abordar sense caure en el paròdic, com ho són les novel·les d’espies. A tots ens agraden les novel·les d’espies perquè són divertides i, al mateix temps, plantegen una reflexió sobre les mentides i els límits a l’ús de la força. L’obstacle que se’ns presenta als autors espanyols per a enfrontar-nos a aquest gènere és que les expectatives estan inevitablement condicionades pel model d’espia anglosaxó. El sueño del cíclope permet vorejar aquestes convencions per mitjà d’un protagonista que és mig espanyol i mig britànic: Joseph Sánchez va néixer a Gibraltar, i gràcies a això pot inserir-se en una trama pròpia del MI6 sense deixar de resultar-nos un personatge creïble. El seu principal senyal d’identitat és que maneja tant els codis d’una cultura com els de l’altra, i el seu gran problema és que dins de cap de les dues se sent còmode. És un mestís, un tipus híbrid, que a través de la seva pròpia biografia i els seus desitjos ens ajuda a recordar el pes de les mentides.”


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.