Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Els museus de la ciutat proposen un Nadal ple de màgia, amb noves exposicions i activitats per a públic familiar

Tallers infantils, casals, jocs i concerts centren el gruix de la programació especial de Nadal

L’oferta dels museus inclou també diverses inauguracions d’exposicions, com ara ‘Jordi Pol. Entre la multitud’ a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona o una mostra dedicada al cartellisme a l’Arxiu Històric de la Ciutat

El Disseny Hub acollirà un any més el Design Market Barcelona, i el quartet vocal Qvinta Essençia protagonitzarà el concert de Nadal del monestir de Pedralbes

Els Museus i equipaments patrimonials de la ciutat se sumen a la celebració del Nadal amb una proposta d’activitats especials, adreçades en la seva majoria al públic familiar, que ompliran de màgia les seves programacions. També poden ser unes dates excel·lents per a conèixer les col·leccions dels museus o les exposicions temporals en curs; de fet, alguns espais n’inauguren aquest mes de desembre.

És el cas de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, que inaugura l’exposició Jordi Pol. Entre la multitud, una mostra emmarcada en la voluntat de donar visibilitat als fotògrafs barcelonins que van dur a terme la seva activitat des de finals de la dècada dels seixanta. Les imatges exposades documenten la Barcelona d’abans de la transformació esdevinguda amb motiu de la preparació dels Jocs Olímpics del 1992. Seguint amb la febre olímpica, al Castell de Montjuïc hi continua l’exposició 30 anys després, un repàs sobre les llums, ombres i transformacions de la ciutat olímpica. Relacionat amb aquesta mostra, cada diumenge a les 11.30 h té lloc el taller familiar Deixa’t atrapar pels Jocs de Barcelona ’92.

També presenta nova exposició l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. El títol és L’art del cartell a Barcelona, i la protagonitzen elements de comunicació visual que van ser presents als carrers de la ciutat al llarg de tot el segle XX. Hi ha cartells d’autors com ara Josep Obiols, Francesc Galí, John Hassall, Peret (Pere Torrent) o Xavier Mariscal, entre d’altres.  

A La Virreina Centre de la Imatge hi ha en curs quatre exposicions inaugurades aquesta tardor: Cançó de Pedro Costa, Biennal 2064, L’ombra del pixapins i Desexili. I també són quatre les exposicions en cartell al Centre d’Art La Capella: Otra luz cegadora, de Diego Paonessa; New Ywork, de Jaume Clotet; Revelando, de Giuliana Racco i Homesession, i Vísperas, d’Alan Sierra.

Al Disseny Hub s’hi farà el Design Market Barcelona, el mercat de dissenyadors independents que organitza cada Nadal el Foment de les Arts i del Disseny (FAD). Després de deu anys s’ha consolidat com a una trobada imprescindible i referent per als amants del bon disseny. Es portarà a terme del 16 al 18 de desembre. I el Museu del Disseny de Barcelona aquestes festes proposa el taller Modela i il·lumina, dirigit a infants de 9 a 12 anys, per a treballar la ceràmica i crear un porta-espelmes únic i original, i també el taller Justa la fusta!, per a nens i nenes de 6 a 8 anys, on es visitarà l’exposició Toquem fusta! i s’exploraran les qualitats d’aquest material de manera dinàmica i divertida.

La música sonarà al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes el 22 de desembre amb motiu del Concert de Nadal: la formació Qvinta Essençia oferirà un recorregut per la història de la música nadalenca des del Renaixement fins als nostres dies, centrant-se tant en la solemnitat i el misticisme religiós com en l’alegria i el caràcter popular propis de la celebració d’aquestes festes. També al monestir, el dia 17 de desembre hi tindrà lloc un taller de cuina de dolços de Nadal i una jornada de portes obertes per commemorar el pessebre. I al dia següent es farà un espectacle familiar de titelles a càrrec de la companyia Micro Troupe.

A El Born Centre de Cultura i Memòria hi haurà els tallers de Nadal Bornautes! Un univers d’innovacions al Born, adreçats a infants de 6 a 12 anys. L’objectiu d’aquests tallers és promoure la creació d’un espai de joc i imaginació. També organitza la visita guiada exprés Un Nadal al 1700, i visites comentades a l’exposició Un altre fi. LA RESTA. Art i antifranquisme, mostra que reuneix obres de dinou creadors contemporanis de diverses generacions.

Al Museu Frederic Marès s’hi podrà visitar el tradicional pessebre, enguany ambientat en una idíl·lica vall del Pirineu català, i també pot ser un bon moment per conèixer l’exposició recentment inaugurada Confluències. Escultura contemporània de la col·lecció Bassat. Relacionada amb aquesta exposició, el 17 de desembre al migdia s’hi farà un taller familiar. A la Biblioteca Pública Arús s’hi duran a terme visites guiades l’endemà de Sant Esteve, a càrrec de Cases Singulars. I els tallers familiars ompliran els dies nadalencs del Museu Etnològic i de Cultures del Món: se’n faran a partir de jocs tradicionals japonesos, llegendes, o el titulat Preparats, llestos, jocs!, en què petits i grans podran descobrir tot visitant el museu com jugaven els nens i nenes de fa molts anys, o quins són els jocs més habituals dels infants de països llunyans. 

La ‘Intenció poètica’ del MACBA

A mitjans de desembre es presentarà a la primera planta de l’edifici Meier una nova mostra de la Col·lecció MACBA, titulada Intenció poètica. A manera de preludi musical, aquesta presentació anticiparà el que vindrà més endavant, amb l’obertura del nou edifici del museu i l’oportunitat d’oferir una nova visió de la Col·lecció. En la nova exposició, política i poètica entren en un diàleg que reflexiona sobre les relacions inherents entre l’obra d’art i el seu context, l’obra d’art i els subjectes que l’envolten, l’obra d’art i la cultura material que genera. També el MACBA ofereix aquestes festes el taller familiar Cabayo, per a infants de 6 a 12 anys. 

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) acaba d’inaugurar l’exposició Constel·lació gràfica. Joves autores de còmic d’avantguarda, amb el treball de nou autores. També s’hi podrà gaudir, entre el 22 de desembre i el 5 de gener, de les projeccions de dos capítols ambientats en el Nadal de la mítica sèrie Pippi Calcesllargues. I també de caire familiar és el taller Remena la taula, a la Fundació Antoni Tàpies, dividit en dues sessions: el 28 de desembre i el 4 de gener. Cada sessió, a càrrec de L’Automàtica, estarà dedicada a l’autoedició i els processos editorials.

La fundació Joan Miró, programa aquestes festes diversos tallers familiars i visites pensades especialment per a la canalla. Com també per als més petits de la família serà la proposta Vine a construir el teu instrument nadalenc, el 24 de desembre al matí al Museu de la Música. Al Museu Picasso s’hi farà un taller de Nadal orientat a infants entre 5 i 10 anys vinculat a l’exposició temporal sobre Daniel-Henry Kahnweiler, marxant i editor. Tindrà lloc del 27 al 30 de desembre i 3 i 4 de gener.

I també majoritàriament al públic familiar van destinades les activitats organitzades tant al Museu de Ciències Naturals com al seu Jardí Botànic Històric. Jocs, tallers i fins i tot un Escape Room —en aquest cas pensat per a joves entre 10 i 14 anys— acostaran aquest hivern la ciència i la botànica als petits o al jovent de la família. A més, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i el Museu Marítim de Barcelona (MMB) es tornen a unir en una nova edició del Museum Quiz Familiar, joc de preguntes i respostes on les famílies juguen en equip. Inscripcions obertes el 16 de desembre.

Del MMB afegir que entre el 27 de desembre i el 5 de gener durà a terme l’activitat teatralitzada Pirates al Museu, per a infants entre 3 i 8 anys, i Viatge al fons del mar en batiscaf, al planetari del museu i per a nens i nenes entre 4 i 12 anys. Fins al 8 de gener el MMB es vestirà cada vespre de llums i colors amb l’espectacle Mars de llums de Nadal.

A la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya a les famílies els espera un circuit d’activitats per a jugar i experimentar amb l’art. L’activitat serà per a infants de 3 a 12 anys i programada del 27 al 30 de desembre amb quatre franges horàries de matí i tarda cadascun dels dies: 10 h, 11.30 h, 15 h i 16.30 h.

Molts altres espais museístics de la ciutat i equipaments patrimonials, com ara CaixaForum Barcelona, Casa Museu Amatller, el Museu d’Història de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Egipci, la Sagrada Família, el Palau Güell o el Poble Espanyol, organitzen també activitats especials aquestes festes. Es recomana consultar els horaris dels museus de la ciutat abans de visitar-los durant els dies de Nadal, ja que alguns festius no són oberts —tots tanquen el 25 de desembre i l’1 de gener—, i en algunes jornades hi ha canvis respecte a la resta de l’any —sobretot els dies 24, 26 i 31 de desembre i 5 i 6 de gener. 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.