Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La mesura de govern ‘Cultura i drets digitals’, l’Enquesta de drets culturals 2022 i el debat sobre la democratització de les institucions culturals centren l’agenda d’avui de CULTUROPOLIS

Les presentacions de l’Enquesta de drets culturals 2022 i de la mesura de govern Cultura i drets digitals són dues de les activitats destacades de la programació d’avui de les jornades CULTUROPOLIS, que tenen lloc a Barcelona fins demà. La cita internacional al voltant dels drets culturals arrenca a la sala Paral·lel 62 amb les primeres conclusions de l’enquesta impulsada per l’Observatori de Dades Culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona, a càrrec de Montserrat Tort, cap del Gabinet Tècnic de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona; Nicolás Barbieri, professor agregat de la Universitat Oberta de Catalunya i investigador en l’àmbit dels drets culturals, i Assumpta Manils, analista de dades del Gabinet Tècnic de l’Institut de Cultura de Barcelona.

La programació de la jornada inclou la taula de debat Democratització de les institucions culturals, quin és el camí? amb la participació de Pedro Jiménez Álvarez, membre de ZEMOS98 Sociedad Cooperativa Andaluza; Laia Forné, sociòloga i cofundadora de la cooperativa La Hidra; Sara Brighenti, subcomissària del Pla nacional de les arts, promotora i coautora de la Porto Santo Charter; Julia Pagel, secretària general de Network of European Museum Organisations (NEMO); moderats per Jorge Luis Marzo, historiador de l’art i professor de BAU Centre Universitari de Disseny de Barcelona.

Per la tarda, a les 15.00 h, hi haurà la taula de debat Treball cultural, precarietat assegurada? en la que conversaran Noel Kelly, director de Visual Artists Ireland; Montserrat Moliner, artista i gestora de projectes i presidenta de la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya; Catherine Magnant, directora del Departament de Polítiques Culturals de la Direcció General d’Educació i Cultura de la Comissió Europea; Guillem Arnedo, músic i president de l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM); Tom Kestens, assessor del vice-primer ministre i ministre d’Afers Socials i Salut Pública Frank Vandenbroucke; amb la moderació d’Eduardo Maura, exdiputat de Podemos i portaveu de Cultura.

A les 16.30, Eva Sòria, directora d’Innovació, Coneixement i Arts Visuals de l’Institut de Cultura de Barcelona presentarà la mesura de govern Cultura i drets digitals, una de les nou mesures incloses al Pla de Drets Culturals de l’Ajuntament de Barcelona. A continuació, per aprofundir més en aquesta temàtica, tindrà lloc la taula de debat Corren perill els nostres drets culturals en l’entorn digital? Compartim estratègies i pràctiques. En aquesta taula hi participaran Fieke Jensen, investigadora al Data Justice Lab; Francesca Bria, economista especialitzada en innovació i experta en polítiques digitals; Toni Navarro, filòsof especialitzat en gènere i tecnologia, moderats per Eva Soria, directora d’Innovació, Coneixement i Arts Visuals de l’Institut de Cultura de Barcelona.

Seguidament, a les 18.30 h, hi haurà la Taula de clausura, amb el debat entre Jordi Martí, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, i Paola Loncini Bartoli, directora de Polítiques Culturals i Desenvolupament de la UNESCO; amb la moderació de Jordi Pascual, coordinador del Comitè de Cultura de CGLU.

Les presentacions de projectes centraran també la jornada d’avui, amb dues exposicions i una fira. A les 9.30 h, al Molino, hi haurà la presentació entorn al tema Revisió i redefinició de les condicions del treball cultural; i a les 18.00 h, es presentaran els projectes que volen Repensar usos i pràctiques col·lectives. D’altra banda, la Fira CULTUROPOLIS tindrà lloc al Paral·lel 62, d’11.30 h a 13.30 h, amb un espai informal per conèixer els projectes i les recerques seleccionades. Es tracta d’un espai de trobada i diàleg entre pràctica cultural i artística i investigacions.

El congrés acadèmic continuarà amb xerrades sobre Participació i treball cultural II: De la teoria a la pràctica, a les 9.30 h al Paral·lel 62. Per la tarda, a partir de les 15.00 h i fins les 18.00 h, el congrés es traslladarà al Molino amb tres sessions. La primera serà sobre Comunitats II: La pràctica artística en la salut comunitària, amb un format de taller (World Cafe) i amb ponents de l’àmbit de la salut que connecten i amplien la mirada de les jornades més enllà del sector cultural. Seguidament, el congrés acadèmic continuarà amb les xerrades sobre Diversitats II: Repensar els drets i les polítiques culturals per a la construcció de les identitats i la ciutadania i Participació i treball cultural III: Materialització dels drets culturals en espais de proximitat i gestió comunitària.

Pel que fa als tallers, a les 15.00 h, el Paral·lel 62 acollirà Finestres Obertes, un projecte artístic comunitari de l’Antic Teatre amb Marta Galán, creadora i educadora; Semolina Tomic, creadora, actriu i gestora teatral; Pau de Nut, violoncel·lista i performer; Montserrat Iranzo i Domingo, ballarina i coreògrafa, i les persones del grup artístic comunitari. I a les 17.00 h, al Molino es realitzarà el taller Treball cultural, precarietat assegurada? amb Yassen Vasilev, dramaturg, creador i crític; i Gabriele Rosana, director de polítiques de Culture Action Europe, com a moderador. 

Finalment, la jornada acabarà amb dues actuacions dintre de la programació artística: Cyberexorcisme de Núria Guiu, a les 20.00 h al Paral·lel 62, i LIVID, la vida loca d’Alba Rihe, a les 22.30 h al Molino.

Tota la informació sobre CULTUROPOLIS i el programa complet es pot consultar al web.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.