Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Primera Jornada de CULTUROPOLIS amb taules de debat, presentació de projectes, tallers i actuacions artístiques al voltant dels Drets Culturals

Arrenquen les Jornades pels Drets Culturals de CULTUROPOLIS, inaugurades ahir amb una conversa entre l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la relatora especial de l’ONU en l’àmbit dels drets culturals, Alexandra Xanthaki, a la casa de cultura Paral·lel 62.

Avui 17 de novembre, les taules de debat començaran a les 9.30 h, al mateix Paral·lel 62 amb una taula titulada Drets culturals, per a qui? a càrrec de Patrice Meyer-Bisch, filòsof i doctor per la Universitat de Friburg; Lucina Jiménez, doctora en ciències antropològiques i especialista en polítiques culturals i desenvolupament sostenible; Jordi Ferreiro, artista i educador, moderats per Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural.

Seguidament, a les 11.15 h, hi haurà la taula Es poden grarantir els drets culturals? amb la participació de Fran Quiroga, investigador transdisciplinari; Laurence Cuny, advocada especialitzada en drets humans i investigadora; Luca Bergamo, professional cultural i exvicealcalde i tinent d’alcalde de Roma per al Desenvolupament Cultural. Inês Câmara, membre de la Junta de Culture Action Europe i presidenta de l’associació A Reserva, serà l’encarregada de moderar la taula.

A les 12.45 h, hi haurà una altra oportunitat d’escoltar Alexandra Xanthaki, relatora especial de l’ONU en l’àmbit dels drets culturals, a la taula de debat Cultura i sostenibilitat: mite, moda o necessitat?, en conversa amb Rocío Nogales, directora de la Xarxa Internacional de Recerca EMES; Jordi Panyella, editor i soci cooperativista de Pol·len Edicions, i John Crowley, president i conseller delegat de PHGD, moderats per Isabelle Le Galo Flores, directora per Espanya de la Fundación Daniel y Nina Carasso.

Paral·lament, al Molino, arrenca el congrés acadèmic amb xerrades sobre Diversitats I: La construcció de gènere com a repte de primer ordre per a les polítiques culturals a les 11.15 h, Drets digitals: Drets culturals i canvi digital: fer efectius els drets culturals en la societat digital a les 12.45 h, i Comunitats I: La inclusió en les pràctiques artístiques a les 15.45 h. També a Paral·lel 62 es farà la sessió Participació i treball cultural I: Condicions materials i de vida d’artistes i professionals de la cultura: què es pot fer per millorar-les?, a les 11.15 h en el marc del congrés acadèmic.

La presentació de projectes tindrà lloc al Molino en dues sessions temàtiques durant el dia, a les 12.45 h sobre Generació de contingut i coneixement compartit, i a les 17.00 h sobre Promoció de diferents expressions i formes de participació. Un dels projectes destacats d’aquesta sessió és ArtGran, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Es tracta d’un projecte de disseny i avaluació d’una intervenció d’art en museus de Barcelona per a persones grans amb solitud. Amb l’objectiu de reduir el sentiment de solitud no desitjada de les persones grans, es realitzen intervencions en diferents museus i centres culturals de Barcelona perquè facin xarxa entre elles, s’empoderin, guanyin coneixement i gaudeixin a través de l’art. Seguidament, es duu a terme una avaluació amb un grup d’intervenció i un grup de comparació a cada barri. A través d’enquestes i qüestionaris, s’estudien tres variables: la solitud, la salut percebuda i la salut mental. Així mateix, s’analitza quins mecanismes, l’art ha permès experimentar canvis a aquestes persones. A més, la mateixa intervenció i la seva metodologia s’avaluen per millorar els resultats futurs i implementar-la com a servei dels agents de salut pública, CAP i serveis socials.

Per la tarda, a Paral·lel 62, a les 15.45 h, hi haurà els tallers Finestres obertes. La infinita conversa de les imatges, Decàleg per una carta municipal de drets digitals culturals i El Desenterrador, aquest últim ja amb les places exhaurides. L’objectiu d’aquest taller dinamitzat per Societat Doctor Alonso, consisteix a excavar en les paraules i treure capes i afegits fins a arribar a un fonament últim, la matèria comuna de què estan fetes les paraules.

Finalment, tancant la jornada, a les 19.30 h tindrà lloc l’espectacle participatiu que reprodueix un desnonament Desnonissea (Desnonament + Odissea), a càrrec de Roger Bernat. Mossos d’esquadra, activistes, comitiva judicial, advocat, mitjans de comunicació, veïns i les persones desnonades Penèlope i Telèmac, són encarnats pel públic a partir d’un guió-poema dramàtic escrit per Núria Martínez Vernis i Oriol Sauleda.

Tota la informació sobre CULTUROPOLIS i el programa complet es pot consultar al web.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.