Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Born CCM inaugura l’exposició ‘Un altre fi. LA RESTA. Art i antifranquisme’

La mostra reuneix obres de 19 creadors contemporanis de diverses generacions que converteixen en matèria artística la memòria dels silenciats pel règim franquista

‘Un altre fi. LA RESTA. Art i antifranquisme’ es pot visitar gratuïtament fins al 16 d’abril de 2023

El Born Centre de Cultura i Memòria obre al públic l’exposició Un altre fi. LA RESTA. Art i antifranquisme, que reuneix obres de dinou creadors contemporanis de diverses generacions que converteixen en matèria artística la memòria dels silenciats pel règim franquista. 

La mostra, curada per Nora Ancarola i Amanda Cuesta (La caníbal)s’estén pels diferents espais d’El Born CCM -sales d’exposicions, jaciment arqueològic, vestíbuls d’entrada i passarel·les del centre- i s’estructura en quatre àmbits temàtics que donen unitat a la selecció d’obres. El primer àmbit, “Rebels de cor”, tracta les resistències de dones i persones dissidents de gènere i de la doble repressió que van patir aquelles que visqueren relacions sexoafectives al marge del nacionalcatolicisme. El segon àmbit, “El menyspreu dels cossos”, reuneix obres que parlen del maquis i de les víctimes del franquisme: persones torturades, afusellades, desaparegudes o explotades amb treball esclau, i dels seus familiars, a qui s’ha negat fins avui el dret de reparació. El tercer àmbit, “El fora interior” parla de l’exili interior i exterior. I finalment, “Transmissió i continuïtat” ho fa sobre la fragilitat i els clarobscurs de la transició democràtica espanyola, responsables de moltes de les pervivències del franquismeavui en dia. Al llarg del recorregut, un seguit de testimonis orals, imatges històriques de manifestacions de dones i una selecció de llibres s’intercalen i complementen el discurs presentat.

Els artistes participants en la mostra són Pep Agut, Alán Carrasco, Domènec, Marcelo Expósito, Dora García, Maria Amparo Gomar Vidal, Carles Guerra, Antoni HervàsConcha Jerez, Lola Lasurt Bachs, Marco Noris, Ndong Obama, Filiberto Obama Nsué, Ana Teresa Ortega, María Ruido, Joan Anton Serra Ollé, Jaume Serra Torelló, Francesc Torres, Guillem Viladot. En conjunt, presenten un total de vint-i-dues obres creades a partir dels anys 70, la gran majoria de producció recent, que s’inspiren o centren la mirada en la rebel·lia silenciada pel règim franquista i que, en la seva diversitat, ens permeten copsar matisos en la manera com cada generació ha paït la resistència col·lectiva i l’ha transformat en un clam contra l’oblit.

La selecció d’obres d’aquesta exposició esdevé l’ancoratge i el corpus bastit a partir d’allò criminalitzat, invisibilitzat i desterrat que anomenem LA RESTA. Un relat que aixeca la catifa del franquisme per trobar la pols amb la qual recosir algunes genealogies possibles o imaginables en un exercici de reparació necessari que tota comunitat mereix. Tal com comença el poema Final, de Joan Brossa, i que inspira el títol d’aquesta exposició: «Havies d’haver fet una altra fi.». Aquest és el missatge que vol transmetre el relat audiovisual que, amb el llenguatge del clown-butoh, rep el visitant que accedeix a El Born CCM.

Visites comentades, converses i exploracions artístiques amb la participació dels creadors i creadores, així com de les curadores de la mostra, conformen el programa d’activitats que complementen la mostra i que permeten al visitant interessat anar més enllà dels límits expositius. Les primeres propostes conviden a conèixer millor tres dels artistes participants en la mostra i la seva obra: 

  • 29 novembre, 19.00 h: Guillem Viladot. De la tradició al combat. Coneixerem la trajectòria de Guillem Viladot i la importància de les seves aportacions a la literatura i l’art de postguerra amb Pau Minguet, director de la Fundació Privada Guillem Viladot, i l’escriptora Teresa IbarsMarta Marín-Dòmine conduirà la sessió.
  • 1 desembre,19.00 h: 1928-1978, 50 anys sense l’amor roig d’Alexandra Kollontai. Col·loqui amb l’artista Dora García i Mireia Bofill, Carme Casas, Mari Chordà i Isabel Monteagudo, editores de LaSal (1978-1990), sobre la publicació La bolcheviqueenamorada, d’Alexandrea Kollontai, traduïda i editada a l’estat espanyol per primera vegada el 1928 i que no va tornar a sortir a la llum fins l’any 1978, gràcies a LaSal. 
  • 13 desembre, 19.00 h: ‘Objetos (Des)aparecidos’. Excavacions, art i memòria històrica. Audiovisual de l’artista Maria Amparo Gomar que complementa l’obra exposada “Objetos (Des)aparecidos”, i conversa amb l’artista Rafael Tormo, la psicoanalistaTeresa Morandi i familiars de víctimes enterrades a les fosses comunes de Paterna.

L’exposició es pot visitar de manera gratuïta del 18 de novembre de 2022 al 16 d’abril de 2023 a El Born Centre de Cultura i Memòria (Plaça Comercial, 12, Barcelona).

Més informació al web elbornculturaimemoria.cat

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.