Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Dau Barcelona arriba a l’11a edició amb un nou director, Oriol Crespo, i la voluntat de seguir reivindicant el valor cultural del joc

El cap de setmana del 19 i 20 de novembre, el recinte de la Fabra i Coats acollirà el Festival Dau Barcelona, una cita imprescindible per a totes les persones aficionades als jocs de taula, que enguany arriba a l’11a edició. El Festival, un dels més importants d’Europa en la seva especialitat, encara la segona dècada de vida amb un nou director al capdavant, Oriol Crespo, editor, que ha agafat el relleu d’Oriol Comas, i l’objectiu de fer-lo créixer i revalidar el compromís de Barcelona amb el joc de taula entès com un fet cultural de primer nivell. 

A Barcelona no només es gaudeix del joc en l’àmbit privat, si no que està present a l’espai públic a través de la iniciativa d’entitats, associacions i comerços de proximitat. Els centres cívics i els casals de barri també fomenten la participació i la comunitat al voltant del joc, a més de les escoles, que introdueixen el joc a les aules com a eina d’aprenentatge. Tot això fa que el joc sigui un fenòmen cultural que forma part de la vida quotidiana de barcelonins i barcelonines.

Jocs, presentacions, signatures, campionats

Enguany, com és habitual, els jocs de taula seran els protagonistes, però també hi haurà presentacions, prototips de jocs, signatures d’autors, premis i campionats. L’horari per gaudir-les serà de 10 a 14 hores i de 16 a 21 hores el dissabte i el diumenge. En aquesta edició, el festival recupera una de les seves activitats més emblemàtiques, el Dau de Nit, un espai de jocs lliures per passar la nit jugant (de les 22.00 a les 6.00 hores), amb un aforament limitat a 200 persones. 

L’espai polivalent de la Fàbrica de Creació i el nou espai Vertical, que s’afegeix aquesta edició, acolliran el Gran Dau, la zona principal amb tot tipus de jocs de diferents editorials i un demostrador a cada taula per explicar les dinàmiques dels jocs. Es tractarà de partides ràpides des de 15 a 45 minuts per afavorir la rotació de participants. Al Gran Dau hi haurà l’espai i tu, jugues en català? a càrrec del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona i, a la tercera planta de l’edifici, es portaran a terme diversos campionats. 

Durant tot el cap de setmana també hi haurà espais amb jocs i activitats més específiques per tot el recinte. En aquesta edició, les persones més experimentades en el joc trobaran un espai reservat, el Dau Expert, a l’edifici de l’Institut Martí Pous, amb jocs més avançats i de partides més llargues, i el Dau històric, dedicat a jocs de recreacions històriques. Al mateix edifici, també s’hi trobarà el Dau dels autors, amb 12 autors i autores de jocs que presentaran les seves creacions i oferiran al públic la possibilitat de jugar amb ells. A l’exterior de l’Institut es podrà descobrir el softcombat, un esport d’equip i estratègia, per al que s’ensenyaran tècniques de combat i s’oferiran jocs de rol en viu.

A la primera planta del Casal de barri Ateneu l’Harmonia hi haurà els Daus de rol, un espai per la descoberta i iniciació als jocs de rol. I a la segona planta, hi haurà l’Espai de prototips, on es podran descobrir diversos prototips de jocs i es podrà jugar amb el passaport lúdic. 

A l’escola Can Fabra, hi haurà el Dauet, un espai amb jocs dedicats a infants de 3 a 10 anys. Al pati de l’escola també hi haurà activitats, com un circuit en cadira de rodes, a càrrec de la Federació Ecom, que mitjançant el joc vol sensibilitzar sobre les dificultats de les persones amb discapacitat física, i el Dau tradicional, que s’estendrà també pel pati de l’Institut Vapor del Fil. Aquest espai recollirà jocs populars de Catalunya, com el tir de fona, les bitlles de 9 i 6 o l’aixecada de càntirs d’Argentona, i altres esdeveniments com el 1r torneig de Lluita del Bac Dau Barcelona, l’olimpíada Pa sucat amb Oli o l’homenatge al mestre baldufer Arcadi Salada.

Com a novetat enguany, el Dau proposa un joc de participació per descobrir totes les activitats i espais del festival. Els participants hauran de completar el lema “El joc és _ _ _ _ _ _ _”. Per fer-ho hauran de reunir les lletres amagades en diverses reproduccions de portades de jocs a tots els espais del festival. El lema complet s’ha d’enviar a través d’Instagram o bé en persona al mateix festival per entrar al sorteig d’un lot de jocs de taula.

El Dau també tindrà presència als barris durant tota la setmana en 10 equipaments municipals: Centre Cívic Ateneu Fort Pienc, Centre Cívic La Sedeta, Centre Cívic Font de la Guatlla, Centre Cívic El Carmel, Centre Cívic Vil·la Florida, Centre Cívic Baró de Viver, Casal de barri Torre Baró, Centre Cívic Drassanes, Espai Antoni Miró Peris, Centre Cívic Tomassa Cuevas-Les Corts.

Durant la setmana prèvia al festival també es realitzaran sessions matinals per escoles i instituts del districte de Sant Andreu i del novembre al març s’oferirà un curs voluntari per al professorat enfocat a l’aprenentatge basat en jocs i com portar la gamificació a les aules.

Els noms del Dau

Alguns dels autors i autores de jocs més destacats que es podran trobar a l’edició d’enguany són: Sheila Santos i Israel Cendrero, del segell Llama Dice, Josep M Allué, autor del joc El monstre de colors o Castle Party, Eloi Pujadas, guanyador del premi a millor autor novel l’edició del DAU 2018 i autor d’Orbital o Shikoku, i Ferran Renalias, autor de Lacrimosa, Insecta: The ladies of entomology i 1998 ISS.

En aquesta edició, el festival vol donar un espai important als divulgadors de jocs, ja que, degut a la pandèmia i als canvis d’hàbits en l’oci, han guanyat un gran pes dintre de les xarxes socials i de la indústria del joc donant a conèixer les seves diferents vessants al gran públic. Aida Márquez, divulgadora i professora d’educació infantil i primària a càrrec del compte d’Instagram @jugar_y_leer, que recull les seves experiències amb l’aprenentatge basat en jocs (ABJ) a l’aula; el programa de Ràdio 4 dedicat a l’oci alternatiu, Hotel Vader; el portal especialitzat en jocs de taula i videojocs, Consola y Tablero; i el canal de Twitch i Youtube de jocs de taula partner de Movistar Riders, Análisis Parálisis, són alguns dels divulgadors convidats al Dau. 

Els premis DAU Barcelona

El divendres 18, a les 19.00 h, al SAT! Sant Andreu Teatre (Neopàtria, 54), tindrà lloc el lliurament dels premis DAU Barcelona, que aquest any incorporen una nova categoria, la de millor il·lustrador o il·lustradora de jocs, en reconeixement a una especialització professional amb una importància fonamental en la qualitat dels jocs de taula.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.