Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El 42, Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, es consolida en la seva segona edició i confirma la ciutat com a referent de les literatures no realistes

Més de 5.000 assistents s’han donat cita al festival 42, que ha tingut lloc del 2 al 6 de novembre, a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació i la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra. A més, 3.270 persones han seguit les sessions de manera telemàtica

221 participants, entre els quals figuren grans representants dels gèneres fantàstics com David Mitchell, Aliette de Bodard, Gareth Hanrahan, Samantha Shannon, Lavie Thidar, Annabel F. Steadman, Alejandro Jodorowsky, Lauren Beukes, Olivie Blake o David B. Gil, han estat els protagonistes d’aquestes cinc jornades, en què s’han programat 84 activitats

Tant l’èxit d’assistència com l’èxit de participació d’escriptores i escriptors, d’àmbit internacional i nacional, consoliden el Festival 42 com a cita literària anual de Barcelona i situen la ciutat entre les capitals de les literatures no realistes

Aquest migdia ha finalitzat la segona edició del 42, Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, iniciat el passat dimecres, 2 de novembre, a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació i la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra. Al llarg dels cinc dies de programació s’han ofert 84 activitats entre taules rodones, converses, tallers i clubs de lectura, capitanejada pels màxims exponents dels gèneres fantàstics, tant del panorama internacional com del nacional.

La bona acollida d’aquesta segona edició queda reflectida en el recolzament per part del públic, amb més de 5.000 assistents que confirmen, per segon any consecutiu, l’interès creixent per als gèneres no realistes, i situen Barcelona com a cita anual del gèneres fantàstics. En relació a la primera edició del Festival 42, creix l’assistència de públic presencial, així com la del públic virtual que ha comptat amb 3.270 persones en les 8 sessions emeses pel canal de Youtube. Per tant, més de 8.000 persones han pogut gaudir del festival en algun dels seus formats.

Segons el comissari del festival, Ricard Ruiz Garzón, “hi ha hagut una bona acollida de les propostes, algunes de les quals eren arriscades. Cal destacar la participació massiva a les taules d’Alejandro Jodorowsky, Samantha Shannon, Olivie Blake o la de David Mitchel. També hi ha hagut una bona recepció de les activitats, com els tallers, i de les noves veus, no només d’autors i autores, si no també de propostes editorials que s’estan gestant en aquest nou teixit entorn l’efervescència dels gèneres fantàstics.”

Els objectius principals del Festival 42 son, per una banda, obrir els gèneres fantàstics al públic general i, per una altra, treballar per fomentar la lectura en el públic més jove. Per això, des de la direcció del festival i amb la complicitat del Consorci de Biblioteques, s’ha dut a terme una sèrie de clubs de lectura i visites a les exposicions amb escoles, amb la participació i assistència de més de 500 adolescents, dirigits per autors com Mar Bosch, Amaya García, o Vanessa R. Migliore. També s’ha treballat per poder comptar amb la presència de grans escriptors i escriptores internacionals de capçalera del públic juvenil com Samantha Shannon, Olivie Blake, Iria G. Parente, Selene M. Pascual, Rebecca Ross, Manlio Castagna, Ledicia Costas o Jordi Sierra i Fabra, entre d’altres, amb gran èxit de públic tant a les xerrades com a les signatures de llibres.

Un dels eixos temàtics del festival ha estat la relació entre la salut mental i els gèneres fantàstics, per això hi ha hagut diverses taules dedicades a aquest vincle entre realitat i ficció, destacant figures com Salvador Macip, Mariló Álvarez, Rodrigo Fresán, José Caralos Somoza, Elia Barceló Isamel Martínez Biurrum, Carlos Pitillas i Alejandro Jodorowsky que han estat seguides amb gran interès per part del públic. La crisi climàtica també ha estat un dels eixos centrals del 42, amb taules al voltant del climapunk, amb la presència d’autors com Paul Kingsnorth, Núria Perpinyà, Mercè Falcó i Pegueroles o Toni Mata.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.