Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Museu Etnològic lliga la tradició mexicana d’homenatge als difunts i la denúncia de la violència i les desaparicions forçoses amb un ‘Altar pels Absents’

El Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC), en la seva seu del carrer Montcada (Carrer de Montcada, 12) ha preparat un seguit d’activitats al voltant del dia de difunts que lliguen la tradició mexicana d’honorar els morts amb la denúncia de la violència i les desaparicions forçoses que es produeixen al país. Aquestes activitats, que tindran lloc de l’1 al 6 de novembre, s’articulen al voltant de l’exposició Altar pels Absents. Memorial per les víctimes de la violència a Mèxic.

L’epicentre de les activitats és la creació d’un Altar que parteix de la idea de generar una ofrena cap a les víctimes de desaparicions i de la violència, a la manera d’un modest memorial en defensa dels Drets Humans. El MUEC vol fer-ho de la mà del col·lectiu de ciutadanes i ciutadans mexicans que viuen a Barcelona. El muntatge tindrà lloc al pati del museu de la seu Montcada.

L’acte d’inauguració l’1 de novembre a les 17.30 h, anirà a càrrec de Carles Vicente, director del museu, i els comissaris del programa Poncho Martínez i Roxana Vargas.

PROGRAMA

Dimarts, 1 de novembre a les 17.30 h

Presentació de l’altar col·lectiu

L’Altar s’ha concebut com un muntatge col·lectiu a partir de la participació dels artistes Lola Zavala, Pedro Strukelj, Paula Laverde i Poncho Martínez i de totes les ciutadanes i ciutadans que hi vulguin aportar alguna ofrena. L’acte comptarà amb el grup Pal fandango vamos, que farà un recorregut des de les sales de Mesomèrica i acabarà al mateix pati on iniciarem l’acció de l’altar col·lectiu que anirà acompanyat l’acció 43 estudiantes d’Ayotzinapa, a cura de Paula Laverde.

El fandango jarocho és una expressió d’art en viu que té l’origen a la regió del Sotavento de Veracruz. A partir de la música de cordes, la dansa i la improvisació poètica, el fandango jarocho és també una expressió artística participativa i intergeneracional que promou el diàleg intercultural i la convivència.

Dijous 3 de novembre a les 19.00 h

Presentació de La presència desierta a càrrec de Critical band, duet format per Raúl Dávila (guitarra elèctrica) i Felipe García (sintetitzadors). El duet Critical band, proposa una nova manera d’entendre i apropar-se a l’experiència del so a partir de la fusió de diferents estils i influències musicals que ells mateixos denominen música del límite. L’obra proposa una reflexió al voltant del soroll generat pels mitjans de comunicació en relació a les víctimes de la violència a Mèxic.

Dissabte 5 de novembre 

A les 11:00 h

Activitat familiar Pinta tu calaverita, a càrrec de Roxana Vargas. Es tracta d’una tradició artística relacionada amb el Día de los Muertos.

A les 18:00 h

Presentació del curtmetratge d’animació Llueve de les directores Magalí Rocha Donnadieu i Carolina Corral Paredes. L’acte serà presentat per Ángeles Martínez de l’associació Cine Club de Barri.

A les 18.30 h

Taula rodona Memoria de los ausentes, organitzada per l’associació Taula per Mèxic, es proposa un debat sobre les víctimes de desaparició forçada a Mèxic. Hi participaran Teresa Montaño Delgado, periodista mexicana, Mayra Martell, fotògrafa, i Ana Paula Sánchez Cardona, de Taula per Mèxic.

Diumenge 6 de novembre

A les 11:00 h

Activitat familiar Taller de papel picado a càrrec de Roxana Vargas. El papel picado és una tradició popular que mai pot faltar en la celebració del Día de Muertos.

A les 12.00 h

Acció performàtica Bajo la luz de la Medialuna, del col.lectiu Tappeti Volanti integrat per les creadores Daniele Lipari, Irina Warner i Michele Perna. Seguint l’imaginari que ofereix la novel·la Pedro Páramo de Juan Rulfo, l’acció ens convida a viatjar a Comala, “el poble més calorós de Mèxic”, a través de la música, la paraula i la imatge.

ATENCIÓ MITJANS:

Els mitjans interessats en assistir hauran de contactar amb Yasmina Riau (Comunicació Museu Etnològic i de Cultures del Món) – yriau@bcn.cat

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.