Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La 14a edició d’EN RESiDÈNCiA arriba a 26 instituts de la ciutat, tres dels quals s’hi uneixen per primer cop

Fabra i Coats, Fàbrica de Creació serà la seu de l’acte de presentació i obertura, que tindrà lloc aquesta tarda a les 16.30 h

Participaran a EN RESiDÈNCiA un total de 35 artistes, 16 equips de mediació, 44 docents i 460 alumnes d’ESO

Els instituts Joncar (Poblenou, Sant Martí), Consell de Cent (el Poble-sec, Sants-Montjuïc) i Sagrera Sant Andreu (Sant Andreu) hi participen per primera vegada

Enguany aquest programa de Cultura i Educació tindrà presència a set districtes de la ciutat

Els instituts també són espais de creació i de producció artística. Una vegada més, EN RESiDÈNCiA. Artistes als instituts de Barcelona convida els artistes a desenvolupar processos de creació als centres educatius d’educació secundària, conjuntament amb grups d’alumnes i els seus docents, al llarg de tot un curs escolar. 

Aquesta tarda, a les 16.30 h, tindrà lloc l’obertura i la presentació de l’edició d’enguany, en un acte a la Fabra i Coats que comptarà amb la participació del director de Cultura i Educació als Barris (Institut de Cultura de Barcelona), Sergi Diaz Plaza; el Regidor d’Educació de Barcelona, Pau Gonzàlez Val; i el Delegat d’Educació de Barcelona (Consorci d’Educació de Barcelona), Pere Masó i Anglada. També hi assistirà tota la comunitat de la 14a edició d’EN RESiDÈNCiA, amb artistes, docents, equips de mediació i responsables del programa. 

Durant l’acte tindrà lloc la taula rodona “Jo també he estat aquí II. Transformacions EN RESiDÈNCiA”, una conversa a quatre veus sobre els impactes del programa. Hi intervindran la directora del Mercat de les Flors i creadora resident de la quarta edició, Àngels Margarit; l’artista visual, resident en la darrera edició, Jordi Lafon; la professora jubilada i participant en deu edicions seguides del programa a l’Institut Doctor Puigvert, Mercè Gaja, i la membre d’A Bao A Qu, coautores del programa i mediadores des de la seva primera edició, Laia Colell. La conversa, que serà conduïda per Carles Giner, codirector d’EN RESiDÈNCiA, abordarà la diversitat de transformacions que provoca el programa, tant en els participants (joves estudiants d’ESO, artistes, docents, mediacions) com en les organitzacions del sistema educatiu, artístic i cultural i, també, els canvis en les maneres de fer (a l’aula, al museu, als teatres, als centres d’art) i en els rastres i trajectòries de les persones que hi participen.

Les novetats de l’edició 2022-2023

EN RESiDÈNCiA promou la recerca, la investigació i l’experimentació, de manera conjunta, entre els artistes, alumnes, docents i equips de mediació. De la mà de creadors i creadores de diversos àmbits, com ara les arts visuals, la creació escènica, la poesia o la música, l’alumnat desenvoluparà al llarg del curs un procés de creació artística juntament amb el professorat i els equips de mediació.

En aquesta edició, EN RESiDÈNCiA inclou un total de 35 artistes, 16 equips de mediació, 45 docents i 460 alumnes d’ESO. Hi participen 26 instituts de la ciutat, la xifra més alta de participants, 3 dels quals hi prenen part per primera vegada. Es tracta de l’Institut Joncar (Poblenou, Sant Martí), l’Institut Consell de Cent (el Poble-sec, Sants-Montjuïc) i l’Institut Sagrera Sant Andreu (Sant Andreu). També es reincorporen tres centres després d’haver-hi participat en edicions anteriors: Joan Brossa, Joan Salvat Papasseit i Milà i Fontanals. D’aquesta manera, EN RESiDÈNCiA es desplega en set districtes: Ciutat Vella, l’Eixample, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí.

El programa també creix pel que fa als equips de mediació, que tenen cura del comissariat i de la coordinació de cadascun dels processos de creació. S’hi incorporen Fabra i Coats, Fàbrica de creació i el Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa. A Bao A Qu s’ocuparà de la mediació de set residències, una d’elles conjuntament amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya, que participa en el programa per desena edició consecutiva. El Mercat de les Flors-Graner i la Sala Beckett /Obrador Internacional de Dramatúrgia hi participen per onzena vegada consecutiva, mentre que la Fundació Joan Miró de Barcelona també ho fa per desena vegada. Completen la llista d’equips de mediació L’Afluent, la Central del Circ, La Poderosa, el Teatre Lliure, el MACBA, Experimentem amb l’ART, Transductores i B-Murals

Els artistes i instituts que formaran part de la 14a edició són:

 • Miquel Barcelona EN RESiDÈNCiA a l’Institut Dolors Aleu
 • Marta Bisbal EN RESiDÈNCiA a l’Institut Joncar
 • Elena Blesa i Todo por la Praxis EN RESiDÈNCiA a l’Institut Joan Salvat Papasseit
 • Curro Claret EN RESiDÈNCiA a l’Institut Joan Brossa
 • Marina Congost EN RESiDÈNCiA a l’Institut Escola Turó de Roquetes
 • El globus vermell EN RESiDÈNCiA a l’Institut Montjuïc
 • Oriana Eliçabe EN RESiDÈNCiA a l’Institut Consell de Cent
 • Estampa EN RESiDÈNCiA a l’Institut Vapor del Fil
 • Paulina Flores EN RESiDÈNCiA a l’Institut Infanta Isabel d’Aragó
 • Gatillo Culón EN RESiDÈNCiA a l’Institut Martí Pous
 • Albert Gironès EN RESiDÈNCiA a l’Institut Maria Espinalt
 • Albert Gusi EN RESiDÈNCiA a l’Institut Escola Rec Comtal
 • Núria Inés EN RESiDÈNCiA a l’Institut Vall d’Hebron
 • Sara Manubens EN RESiDÈNCiA a l’Institut L’Alzina
 • Ninja Papel EN RESiDÈNCiA a l’Institut Doctor Puigvert
 • Nus Teatre EN RESiDÈNCiA a l’Institut Salvador Espriu
 • Oriol Puig Grau EN RESiDÈNCiA a l’Institut Barri Besòs
 • Martina Rogers EN RESiDÈNCiA a l’Institut Sagrera Sant Andreu
 • Xesca Salvà EN RESiDÈNCiA a l’Institut Escola Trinitat Nova
 • Pía Sommer EN RESiDÈNCiA a l’Institut Emperador Carles / Institut Sants
 • STA EN RESiDÈNCiA a l’Institut Narcís Monturiol
 • Victoria Szpunberg EN RESiDÈNCiA a l’Institut Moisès Broggi
 • Luis Tabuenca EN RESiDÈNCiA a l’Institut Escola Antaviana
 • Urati Laboratori EN RESiDÈNCiA a l’Institut Escola Eixample
 • Emma Villavecchia i Maria Soberon EN RESiDÈNCiA a l’Institut Teresa Pàmies
 • Sabina Witt EN RESiDÈNCiA a l’Institut Milà i Fontanals

Creació i arts des del 2009

EN RESiDÈNCiA forma part del conjunt de programes públics de Cultura i Educació. Està liderat per l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona amb la finalitat de promoure la creació artística contemporània en contextos educatius. EN RESiDÈNCiA es va posar en marxa per primera vegada el curs 2009-2010 i, fins aleshores, ja s’han dut a terme 198 residències. Hi han participat 240 artistes, 18 equips de mediació, 3.500 alumnes i 180 docents de 55 instituts públics d’educació secundària de la ciutat, fet que representa més de tres quarts del total de centres a la ciutat.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.