Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona Districte Cultural torna als barris amb 230 espectacles repartits en 34 escenaris

La dotzena edició posa a l’abast de tothom propostes de teatre, circ, dansa, música, cinema familiar i documental musical, i barreja els artistes consagrats i emergents

Amb l’objectiu d’enfortir la cultura de proximitat i permetre que tots els barcelonins i barcelonines puguin gaudir, a través dels centres cívics, de més espectacles arriscats i de qualitat, la primavera del 2017 va néixer Barcelona Districte Cultural. Molt més que una programació d’arts escèniques, música i audiovisuals, el circuit arriba a la dotzena edició aquesta tardor amb 230 espectacles repartits entre 34 espais.

Després del confinament del 2020 i de les restriccions posteriors en matèria de seguretat sanitària, l’edició de la tardor 2022 del Barcelona Districte Cultural torna plenament a la normalitat i ho fa incrementant les propostes de circ i de dansa dins una oferta variada d’espectacles que barreja propostes consagrades i emergents.

Amb onze edicions, sis anys i havent superat el confinament i la pandèmia, Barcelona Districte Cultural està consolidat com a circuit d’espectacles que porta la cultura, accessible i de qualitat, als barris: la programació, a l’abast de tothom, inclou teatre, circ, dansa, música, cinema familiar i documental musical. Una comissió formada pels responsables dels centres i especialistes en les diverses arts presents al circuit, avaluen i seleccionen les propostes que compleixen els criteris artístics i tècnics dels espais dels 34 equipaments que hi participen: centres cívics, equipaments culturals i auditoris de centres educatius.

Integració i accessibilitat

Amb l’esperit d’apropar la cultura a tots els públics de la ciutat, Barcelona Districte Cultural aposta per espectacles que incloguin diferents elements que en facilitin la comprensió. Algunes funcions disposaran de mesures d’accessibilitat, com ara guies en braille, subtítols, interpretació en llengua de signes catalana o espanyola, bucle magnètic, audiodescripcions o visites tàctils, 30 minuts abans d’algunes propostes.

Cal destacar que els 34 espais que participen en aquesta dotzena edició són completament accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.

Més circ i…

Fins a vuit propostes de circ es programaran els propers mesos del circuit a diferents espais de barri. Espectacles de caràcter contemporani, com POI, de la Companyia D’es Tro, en què l’artista mallorquí Guillem Vizcaíno fusiona les arts del circ amb el popular joc de la baldufa. Vizcaíno fa servir baldufes que ell mateix dissenya i construeix, com una de 45 kg, de les més grans del món, llançada per una sola persona amb una corda de més de 15 metres.

També es podrà gaudir d’Els viatges de Bowa, de la companyia La Gata Japonesa. Circ poètic i familiar, premiat en diversos festivals i farcit d’elements d’altres disciplines com la dansa, el teatre o la màgia que, a més a més, disposa de materials perquè qualsevol persona amb discapacitat pugui gaudir de l’obra: des d’audioguies descarregables al mòbil, fins a una maqueta tiflològica i textos impresos en paper i també en braille.

Una altra de les propostes de circ d’aquesta edició és Sin Ojana, el primer espectacle de la jove companyia Chicharrón Circo Flamenco, un cant a la llibertat, a la dona i a l’esdevenidor de la vida, que és considerat una de les propostes més noves i revulsives del panorama circense i escènic estatal.

…més dansa!

Entre les set propostes de dansa, tres peces del ballarí i coreògraf Miquel Barcelona: Rojos, Roges i Violetes, fruit de dos anys d’investigació sobre la postguerra civil i el franquisme i que parlen del patiment de tota una generació, del paper de la dona en aquest temps i del col·lectiu homosexual de l’època, respectivament.

Més reflexió sobre les problemàtiques socials i polítiques la trobem a la proposta de l’artista Oulouy, que expressa com se sent algú que és negre aquí i ara: Black, la peça escènica de dansa que presenta en aquest cicle, està basada en la improvisació i inspirada en elements coreogràfics d’estils clau de l’escena urbana africana, com el coupé-décalé, l’afro house, l’azonto o el krump.

Destaquem també la proposta del jove ballarí i coreògraf Pol Jiménez, guardonat l’any 2018 com a millor ballarí als Premis de la Crítica de les Arts Escèniques i als 25ns Premis Butaca l’any 2019. Es titula Lo Faunal i és un solo de dansa espanyola però que parteix del ballet clàssic de Nijinski, combinat amb un llenguatge contemporani.

Teatre per a tots els públics

Les dotze propostes teatrals d’aquesta edició del Barcelona Districte Cultural ofereixen una panoràmica del que es cou als nostres escenaris actualment:

Hi ha teatre social com Ana y Serafín: inquilinos de la perifèria, que presenten La Nave Va Teatre i Factoría Los Sánchez sobre la generació immigrada a Barcelona durant els anys del desenvolupisme franquista. Obres amb temàtiques del present com NUA (Radiografia d’un trastorn), un monòleg d’Ann Perelló, amb tocs d’humor i elements audiovisuals, que ens parla des de dins del malson dels trastorns de conducta alimentària.

També hi ha, al cicle de teatre documental, Conservando memoria, el tercer muntatge de la companyia El Patio Teatro, formada per Izaskun Fernández i Julián Sáenz-López, que proposa un joc de preguntes als nostres avis amb el desig de conservar-ne el record.

Hi ha experimentació que convida a obrir els nostres cors i la nostra visió a les insignificances i les nimietats de les coses que ens envolten; això ens proposa la companyia Eléctrico 28 a The Frame, un espectacle que té la influència de l’esperit de l’escriptor francès Georges Perec.

De companyies consolidades com l’Agrupación Señor Serrano arriben espectacles com Prometeu: una proposta trencadora, destinada exclusivament a un públic d’entre 6 i 11 anys, sense adults a la sala, que reinterpreta aquest mite grec. També trencadora és la proposta de la plataforma valenciana LEAMŎK, que trasllada la picaresca dels carrers de Castella del segle XVI als ambients actuals del breakdance per explicar-nos la història de Lázaro en clau de hip-hop.

Sense oblidar que Barcelona Districte Cultural també vol apropar el teatre i els espectacles al públic més jove. Ho fa amb una oferta familiar que inclou les titelles de la companyia Xip Xap a Hamelí; el teatre visual i la dansa de KLÉ, d‘Addaura, o els espectacles musicals Muuuun, de La Curiosa i A cau d’orella, de Tal Com Sona.

Música als barris

Amb un total de vuit espectacles musicals i concerts, Barcelona Districte Cultural ofereix un ventall de gèneres per a tots els públics: del latin funk i el bugalú dels Electric Gozarela, fins a la barreja “impossible” de la salsa i el punk de The Salsa Punk Orchestra.

Cal destacar les propostes de veus i artistes femenines: Las dos edades, el debut discogràfic de la cantant i compositora Alba Morena, que combina les músiques electrònica i urbana amb la clàssica, el flamenc o l’alternativa. També la presentació del disc Vega, que Paula Grande i Anna Ferrer han enregistrat dins el projecte Càntut de recuperació del repertori de tradició oral de les comarques gironines. L’espectacle musical de Las Opinólogas, Divinas y encontradas, que mescla flamenc i jazz en clau feminista, és un exemple més de la creativitat de formacions de dones i de solistes que vol donar a conèixer el nostre cicle. 

Audiovisual, familiar i musical

Petit Cineclub és una proposta de cinema de qualitat pensada per als nens i nenes de la ciutat, amb presentacions lúdiques i didàctiques amb el Billy i la Milly Oncle en sessions familiars dinamitzades.

En col·laboració amb l’In-Edit Festival, un dels esdeveniments més destacats de l’agenda cultural de la tardor a la ciutat, Barcelona Districte Cultural projecta documentals musicals interessants, que han compost la programació durant les darreres edicions, i que han estat seleccionats per les seves històries, que han transcendit l’àmbit musical.

Totes les activitats són gratuïtes: les entrades es poden reservar per mitjà del web districtecultural.barcelona.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.