Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Presentació de la programació de la Mercè 2022

Avui dilluns, 12 de setembre, a les 12.00 h, al Pati del Palau de la Virreina (Rambla, 99), tindrà lloc la presentació de la programació de La Mercè 2022, on es donarà a conèixer tots els detalls de la nova edició de la festa major de Barcelona, que se celebrarà del 23 al 26 de setembre.

L’acte anirà a càrrec de Jordi Martí, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat; Joan Camps, tècnic de Festes i Tradicions de l’ICUB, i Marta Almirall, responsable de Mercè Arts al Carrer. També hi assistiran els responsables de la programació musical i representants de l’Institut Italià de Cultura, per part de Roma, ciutat convidada d’enguany.

La Mercè 2022 omple Barcelona de música, arts de carrer i cultura popular i tradicional

Les festes de la Mercè 2022 ompliran la ciutat de música, arts de carrer i actes de cultura popular i tradicional entre el 23 i el 26 de setembre. Aquest any, després de dues edicions marcades per la incertesa i les restriccions, les festes de la Mercè es tornaran a desplegar per Barcelona amb tota la seva esplendor, omplint els carrers i les places de la cultura més arrelada a la ciutat i desenes de propostes locals i internacionals per tots els públics. 12 escenaris de Música i 7 espais dedicats a les arts de carrer, a més de les desenes de places i carrers que ocuparà la cultura popular, convidaran els barcelonins i barcelonines a gaudir de la festa major de forma oberta i gratuïta. 

Roma serà la ciutat convidada de les festes de la Mercè, mostrant a la ciutat una part de la cultura a través d’espectacles, concerts, projeccions i altres activitats fetes amb la complicitat de l’Ajuntament de Roma i d’entitats com l’Institut Italià de Cultura de Barcelona, la Cambra de comerç d’Itàlia a Barcelona i l’Ambaixada d’Itàlia. La presència romana a les festes es materialitzarà amb activitats com les tres sessions de cinema a la fresca a la plaça de la Mercè, les actuacions de cantants italians com Alessandro Mannarino, Vinicio Capossela o el cor de dones de Rachele Andrioli, i els espectacles d’arts de carrer de la companyia Spellbound Contemporary Ballet, Andrea de Siena o el centre de creació de teatre de titelles Teatre San Carlino

La Mercè més tradicional torna als carrers de la ciutat

El pregó de la cineasta Carla Simón i el tradicional Toc d’inici, interpretat pels Ministrils del Camí Ral, encetaran el divendres dia 23 la festa major de la ciutat en una edició marcada per la tornada plena a carrers i places. Desenes de cercaviles tradicionals recorreran la ciutat protagonitzades per gegants i gegantes, capgrossos, bèsties, diables, trabucaires i moltes altres manifestacions de la cultura popular de la ciutat. 

Una de les tradicions més emblemàtiques de la cultura catalana tornarà a la plaça de Sant Jaume per la Mercè després d’una llarga aturada. Les exhibicions castelleres se celebraran els dies 24 i 25 amb les vuit colles de la ciutat el dissabte i amb els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls,  juntament amb els amfitrions, Castellers de Barcelona, el diumenge. El mateix diumenge dia 25, la tradició festiva de la ciutat es concentrarà al Passeig de Gràcia, commemorant el 200 anys de la inauguració de l’avinguda. Durant el matí, seran els gegants modernistes i noucentistes i les colles bastoneres de la ciutat qui ocuparan el Passeig. Entrada la tarda, el foc prendrà el protagonisme, amb el Correfoc dels petits primer, i l’obertura de la Porta de l’Infern per als més grans quan es faci fosc.  

La festa també comptarà amb tres grans escenaris, amb activitats durant tots els dies de festa, per a la cultura popular: la plaça de Sant Jaume, l’Avinguda de la Catedral, i la novetat de la plaça de la Mercè, que lluiran amb música, dansa i cinema, entre d’altres. 

Des del Seguici Inaugural, el divendres 23 a partir de les 19.00 h, fins al Toc a Plegar del dia 26, es viuran desenes de cercaviles tradicionals, que apleguen centenars de participants i milers d’espectadors. Després de dècades sense celebrar-se, enguany es recuperarà la Nit de la Vigília el dia 23 al vespre, amb els Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar com a protagonistes. 

Aquesta Mercè també es recuperen les exhibicions pirotècniques, amb el XXIII Festival Pirotècnic Internacional a l’Espigó del Gas, el divendres i dissabte. I per tancar les festes, el Piromusical torna plenament a l’Avinguda de Maria Cristina, amb melodies italianes i romanes, música en clau feminista, òpera per commemorar els 175 anys del Gran Teatre del Liceu, música contra la guerra arreu del món i un final de festa ple d’energia i optimisme. 

Un centenar d’artistes d’arreu participen al Mercè Arts de Carrer 

El MAC 2022 celebra la tornada a la normalitat i la col·lectivitat amb humor, una mirada integradora i molta participació del públic. Així, els dies 23, 24, 25 i 26 de setembre la ciutat s’omplirà de talent emergent, rigor escènic i cultura urbana en un total de  86 espectacles, i 335 funcions distribuïdes en 7 espais i amb la implicació de 131 companyies i d’artistes d’origens diversos.

La programació portarà als carrers de la ciutat propostes innovadores i nous formats tecnològics, amb gèneres tan diversos com la dansa integrada, la dansa contemporània, la dansa urbana, el teatre de carrer, les instal·lacions, els tallers, el circ, els jocs, els titelles, la música i el clown.

Amb una gran aposta per la unió i l’intercanvi entre companyies, ciutadans i cultures, i tot reprenent les dinàmiques de mobilitat internacional, a més de la presència destacada de Roma, la ciutat convidada de la Mercè, també hi haurà una fusió artística i cultural amb el Regne Unit, propiciada per la Catalunya-UK Exchange, amb sessions de networking, conferències obertes a tothom i espectacles diversos per a tot tipus de públic, que ressalten el valor de la retroalimentació creativa i de teixir aliances. El MAC Festival també tindrà una mirada al col·lectiu ucraïnès amb la presència d’artistes refugiats. Kíiv serà la ciutat convidada de la Mercè l’any 2023, però aquest any hi haurà participació d’artistes d’origen ucraïnès en espectacles del Cabaret de Circ, un punt de trobada de cultures i de mirades on compartir el seu art amb el públic barceloní. 

Seguint l’esperit descentralitzador del festival, aquest 2022 la programació s’estén arreu de la ciutat: el Parc de l’Aqüeducte acollirà la programació de Pallassos Sense Fronteres; el Parc de Joan Miró estarà dedicat als més petits i petites, convertint-se en el gran parc de la programació familiar, i el Castell de Montjuïc mantindrà una mirada especial al món del circ. Els altres escenaris del MAC son el Parc de la Ciutadella, epicentre de les arts de carrer durant el dia i la nit; el Palauet Albéniz amb opcions per a totes les edats; el Parc de la Trinitat, que es converteix en l’epicentre de l’humor, i l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, amb un esperit alegre i festiu.

Dotze escenaris musicals repartits per la ciutat acolliran els concerts de Mercè Música, BAM i Acció Cultura Viva

Del 23 al 26 de setembre BAM, festival Acció Cultura Viva i Música Mercè presentaran la millor música de l’escena local, nacional i internacional. En dotze escenaris i la participació de més d’un centenar d’artistes i grups, la festa major de Barcelona ofereix una oportunitat immillorable perquè els i les músiques -sobretot locals- i els diferents col·lectius culturals presentin davant de la ciutadania tots els gèneres del moment.

La programació de Música Mercè 2022, que significa l’estrena com a directora artística de Gisela Sais, presenta aquest any sons mediterranis, músiques urbanes, pop i rock independent, cançó d’autor, concerts simfònics i una nit dedicada al flamenc. En total seran una quarantena de concerts que ocuparan el Teatre Grec, els Jardins del Doctor Pla i Armengol, la Plaça Major de Nou Barris, l’Escenari Mediterràniament d’Estrella Damm a la platja de Bogatell, la Ronda Sant Antoni i l’Avinguda de la Catedral, a més dels escenaris de les emissores de ràdio, recuperant el de l’Avinguda Maria Cristina i un nou espai a la Zona Universitària.

A més de la programació ja presentada, l’escenari de l’Avinguda de la Catedral el divendres acollirà la nit Tribu(t) Pau Riba. Familiars i amics han organitzat un concert per celebrar la vida i la trajectòria del músic, poeta, escriptor, pensador. Hi participaran prop de 30 artistes del món de la música i la poesia com Enric Casasses, Joan Garriga, Sílvia Pérez Cruz, Adrià Puntí i una versió reduïda de l’Orchestra Fireluche, així com alguns dels fills de Riba.

La direcció del BAM ha preparat una edició protagonitzada per una trentena d’artistes i col·lectius que passaran per quatre escenaris, la qual cosa permetrà fer recorreguts per la ciutat i barrejar públics: Moll de la fusta Llobregat i Moll de la fusta Besòs, Antiga Fàbrica Estrella Damm i la recuperació de l’escenari a la Rambla del Raval. De la mateixa manera que l’any passat, la programació mostrarà les alternativitats de la música actual, que transgredeix gèneres, formats i identitats. Aquesta edició, els conceptes vertebradors de la programació son els de la dissidència; la revisitació de les arrels; la música de club i urbana i la col·lectivitat; l’autogestió; les músiques extremes, i l’emergència. Passaran pels escenaris del BAM artistes tan diverses com Frantic Amber, Luna Ki, Asmâa Hamzaoui o Cartel Madras.

La sisena edició del festival Acció Cultura Viva, que es durà terme el 23 de setembre a Nau Bostik i el 24 i 25 de setembre al recinte Fabra i Coats, reivindica la seva essència única i singular creant el seu cartell mitjançant un procés participatiu a partir de l’escolta, enguany, de les més de 500 propostes presentades. Organitzat col·lectivament per diverses persones i projectes amb una mirada comunitària, la programació d’Acció Cultura Viva vetlla per les diversitats i la paritat de gènere, i compta amb propostes musicals transgressores, inclusives, sorprenents i experimentals. A l’edició d’enguany tenen un especial protagonisme grans icones del feminisme musical, artistes dissidents i bandes que exploren gèneres musicals que passen pel flamenc, l’electrònica, el rap, el rock, la música urbana, el trap, l’R&B, el reggae, el jazz i la cançó d’autor.

Una Mercè solidària, amb alimentació sostenible i que mira al mar

També dins de les festes de la Mercè, torna l’Associat, amb què entitats i associacions de la ciutat donaran a conèixer la feina que desenvolupen per fer una Barcelona més justa, humana, sostenible i democràtica. Aquest any s’aproparan a diferents barris de la ciutat: Torre Sagrera, Mas Guinardó, la Sala Pepita Casanelles, l’Auditori Sant Martí i l’Avinguda de la Catedral

La ronda de Sant Antoni s’estrena com a escenari de “Terra i gust” – Festa de l’Alimentació Sostenible, on viure la música, el menjar i el beure d’una manera més conscient. Hi haurà un espai de gastronomia amb propostes de restauració saludables i sostenibles; un espai d’activitats amb tallers, exposicions i xerrades, i, finalment, un escenari amb propostes diferents en directe per a cada moment del dia: des de música suau fins a música de ball.

El dia 24, el Port Olímpic també s’obrirà als veïns i veïnes de Barcelona per presentar-los la transformació d’aquest espai ciutadà. El Dissabte Blau al Port Olímpic comptarà amb tallers divulgatius sobre el mar i els oceans a càrrec de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) – CSIC, espectacles de dansa i circ i la música de Joan Colomo.  

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.