Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La música a les festes de la Mercè 2022 en 10 punts

Del 23 al 26 de setembre BAM, festival Acció Cultura Viva i Música Mercè presentaran a millor música de l’escena local, nacional i internacional. Com sempre, la festa major de Barcelona ofereix una oportunitat immillorable perquè els i les músiques -sobretot locals- i els diferents col·lectius culturals presentin davant de la ciutadania tots els gèneres del moment.

Un centenar d’artistes i grups, principalment catalans, però també procedents d’altres latituds, ompliran els espais del BAM, festival Acció Cultura Viva i Música Mercè, amb concerts a l’espai públic i de lliure accés.

Dels dotze espais programats en destaquen alguns d’emblemàtics de la ciutat que repeteixen per tercer any consecutiu com a escenaris de la Mercè, com el Teatre Grec o els Jardins del Doctor Pla i Armengol. Enguany es recuperen escenaris clàssics de la festa major com la Rambla del Raval, l’Avinguda de la Catedral, l’Avinguda Maria Cristina o l’Escenari Mediterràniament d’Estrella Damm a la platja de Bogatell, es mantenen espais com el Moll de la Fusta i l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, la plaça major de Nou Barris o la Fabra i Coats i s’estrenen espais com la Ronda Sant Antoni o la Zona Universitària.

La programació de la Mercè aposta un any més pel talent local emergent amb programacions protagonitzades per les escoles superiors de música de la ciutat, però també amb projectes destinats a noves propostes musicals com Sona 9 i el Brot.

Música Mercè, programada per primera vegada per la nova directora artística Gisela Sais, acull una quarantena de concerts de proximitat en vuit espais, entre els que destaca la programació al Teatre Grec, que serà un balcó obert amb vistes al Mediterrani i a Llatinoamèrica. Hi actuaran des del jove duet format per la trombonista Rita Payés i la pianista Lucia Fumero al productor i multiinstrumentista cubà Alain Pérez o la formació responsable de la banda sonora de l’exposició Frida Kahlo de l’Ideal Centre d’Arts Digitals amb projeccions a la pedra. També destaca la programació als
Jardins del Doctor Pla i Armengol, un club a l’aire lliure per a descobrir la nova cançó del segle XXI, a la Ronda Sant Antoni, que es transformarà en un escenari dedicat al ball, i l’Avinguda de la Catedral amb una nit de flamenc de primera.

Fa sis anys que el Parc Central de Nou Barris es transforma en un gran auditori de música simfònica. Enguany tornarà a acollir les propostes de la Banda Municipal de Barcelona, l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

Roma com a ciutat convidada ha inspirat concerts com el de Vozes, dedicat a la italiana Mina, que comptarà amb la participació de la mezzosoprano catalana Marta Valero, i el cor social de Rachele Andrioli format per setze dones que fan música d’arrel. També altres cites imprescindibles com Manarinno, un dels artistes més reconeguts a Itàlia, que actuarà per primera vegada a Catalunya i l’inclassificable cantautor italià Vinicio Capossela. Finalment, l’italià resident a Barcelona, Paolo Angeli, farà un concert acompanyat tan sols per la seva “guitarra” nativa de Sardenya que ell mateix ha modificat.

La direcció artística del BAM, que es va estrenar l’edició passada, planteja una trentena d’artistes i col·lectius clau per entendre l’escena musical actual menys convencional. Una programació vertebrada per sis conceptes: la dissidència, la revisitació de les arrels, la música de club i urbana i la col·lectivitat, l’autogestió, les músiques extremes i l’emergència. Passaran pels escenaris del BAM artistes tan diverses com Frantic Amber, Luna Ki, Asmâa Hamzaoui, Cartel Madras o Anika.

El festival Acció Cultura Viva reivindica la seva essència única i singular creant el seu cartell mitjançant un procés participatiu a partir de l’escolta de més de 500 propostes. Està impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i organitzat col·lectivament per diverses persones i projectes amb una mirada comunitària.

La programació d’Acció Cultura Viva vetlla per les diversitats i la paritat de gènere, i compta amb propostes musicals transgressores, inclusives, sorprenents i experimentals. A l’edició d’enguany tenen un especial protagonisme grans icones del feminisme musical, artistes dissidents i bandes que exploren gèneres musicals que passen pel flamenc, l’electrònica, el rap, el rock, la música urbana, el trap, l’R&B, el reggae, el jazz i la cançó d’autor.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.