Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Els Museus de Barcelona conviden a gaudir d’un estiu ple de cultura amb prop de 250 activitats

Cinema a l’aire lliure, concerts de nit i itineraris nocturns són algunes de les propostes dels espais museístics de la ciutat per a la temporada estival

La programació s’adreça a públics de totes les edats, amb un gran ventall de temàtiques que reflecteix la diversitat dels museus i centres culturals i patrimonials barcelonins

Durant l’estiu s’inauguren algunes de les exposicions més importants de l’any

Alguns espais es coordinen per organitzar de manera conjunta algunes activitats com el ‘Museum Quiz Summer Tour’, un trivial per equips que compta amb el concurs de quatre museus que celebrarà la sisena edició

Els museus i els equipaments patrimonials de Barcelona presenten aquest estiu del 2022 una extensa programació que va molt més enllà de les habituals exposicions. Aquestes hi seran, i seran importants: alguns espais n’inauguraran de molt destacades. Però qui vulgui acostar-se als museus en els mesos de més calor també hi trobarà una àmplia oferta de tallers, sessions de cinema, itineraris i visites guiades, concerts d’estils molt diversos, jocs… En molts casos, en horari de vespre-nit. En total, més de 200 propostes per a tots els gustos i edats.

Les diferents seus del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) presenten propostes variades. El MUHBA Park Güell oferirà, a la plaça de la Natura del Park Güell, el 4rt Cicle Barcelona en moviment, nits de cinema “Barcelona plató: quan la ciutat és l’escenari”, amb projeccions els dies 22 i 29 de juny i 6 de juliol i presentació de la professora Celia Marín. L’entrada és lliure. El mateix punt serà l’escenari, fins al 15 de juliol, del 9è Cicle història i música de Barcelona, amb el títol “Música, guerra i Ràdio Barcelona”, amb col·laboració de l’ESMUC i B: SM. Hi haurà concerts de jazz, lied, música de cambra i cobla. Amb aquest cicle es recupera part de les músiques que durant la guerra van omplir d’esperança i de tranquil·litat el lleure d’algunes cases i de molts cafès i locals on els oients es trobaven per escoltar la radio.

El MUHBA també ha organitzat visites i itineraris per poder gaudir de l’estiu entorn el Park Güell, el Call, vedettes i milicians al refugi 307, Verdaguer i Vil·la Joana, entre d’altres. I l’1 de juliol el MUHBA Oliva Artés obrirà l’exposició Habitar Barcelona. Reptes, combats i polítiques al segle XX. Ideada i creada pel Museu d’Història de Barcelona, i inclosa al Programa de Memòria de l’Habitatge a Barcelona, està comissariada per Carme Trilla (economista i presidenta de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge) i Amador Ferrer (Doctor Arquitecte UPC). Presenta les diferents etapes d’un cicle històric que recorre les polítiques d’habitatge al llarg del segle passat. Tot coincidint amb la inauguració de l’exposició es farà la cloenda del programa amb la participació de les Taules de Memòria dels Districtes de Barcelona, el 30 de juny a les 17 hores.

A La Virreina Centre de la Imatge hi coincideixen cinc exposicions aquest estiu: Latif Al-Ani: Bagdad, «Un lloc modern» (1958-1978) (fins al 10 de juliol), Marguerite Duras (fins al 2 d’octubre), Oriol Villapuig: Imatges buides (fins al 2 d’octubre), Èlia Llach: Escrit en l’aigua (fins al 2 d’octubre) i Amèlia Riera: Mrs. Death (obrirà portes el 7 de juliol i les tancarà l’11 de novembre). A més, des del seu web es pot visitar l’exposició virtual Rutes del desig, en col·laboració amb la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona.

El Born Centre de Cultura i Memòria aposta pels itineraris nocturns amb el Born de Nit. Se’n faran de dimarts a dissabte a partir de les 20 h i permetran als participants conèixer la història de la Barcelona de 1700 des de diferents perspectives: la música i la dansa, la medicina, els veïns i les veïnes, la crònica negra, l’esclavisme, les dones, el Rec Comtal… Per qui prefereixi horaris diürns també hi haurà diferents modalitats de visites guiades al jaciment i a l’exposició permanent, així com tallers i altres activitats familiars.

El Museu Etnològic i de Cultures del Món té també un ampli programa ampli d’activitats per als infants: tallers d’ombres amb titelles, tallers de màscares i superpoders, jocs de pistes i de taula, jocs del món d’ahir i d’avui… Aquestes activitats faran també que els nens i nenes puguin conèixer les exposicions del museu. Un altre lloc que fascina petits i grans és el Castell de Montjuïc; com tot l’any, a l’estiu s’hi faran visites guiades i jocs de pistes i enigmes, i en aquests moments s’hi pot visitar l’exposició El funicular de Montjuïc. La conquesta de la muntanya. El Castell acollirà els dies 17 i 18 de setembre el Festival Moujuïc, la gran festa del moviment de la cota alta de la muntanya. Concebut com a porta d’entrada al món de la dansa contemporània i els llenguatges del cos, en format festival i en un entorn singular, totes les peces han estat seleccionades per la seva accessibilitat i disposen de mediacions prèvies per garantir que, efectivament, tothom les podrà gaudir. A més de donar sortida a la producció local, inclosa de residents de l’equipament, enguany s’hi podran veure propostes internacionals, com ara la de la companyia sueca Byström Källblad.

Per als amants de la fotografia, a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona hi ha l’exposició La ciutat davant la càmera. Imaginaris urbans al segle XIX; l’arribada de la fotografia a Barcelona el 1839 va coincidir amb un procés intens de transformació urbana de la ciutat, i la fotografia hi va prendre part, promovent motius i punts de vista que, paulatinament, anirien sedimentant el discurs sobre la nova realitat urbana del mil vuit-cents.

Aquests mesos estiuencs també poden ser un excel·lent moment per conèixer o redescobrir un espai únic com és la Biblioteca Pública Arús: l’empresa Cases Singulars hi organitza visites guiades alguns vespres de juny, juliol, agost i setembre. A més, a l’equipament hi coincidiran dues exposicions: Eudald Canivell, primer director de la Biblioteca Arús. Devot del saber i del bell sentir, i Search Engine, realitzada per Chiquita Room.

El 12 de juliol (18 h) l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona programa el concert i conferència La guitarra a Catalunya: de Joan Carles i Amat als nostres dies. La música la posarà el guitarrista Jordi Sàbat, interpretant partitures de Pujol, Grau, Gerhard i Cassadó, mentre que les paraules de la conferència les pronunciarà la guitarrista i Doctora en Història de l’art Maria Ribera Gibal. L’acte forma part de les Jornades de Guitarra de Catalunya 2022.

I el 23 de juliol el Museu Frederic Marès convida a fer una visita per les seves obres mestres. El mateix museu proposa el 30 de juliol i el 17 de setembre una visita taller lliure per a totes les edats amb el nom D’auca en auca i tiro perquè em toca!. Té com a fil conductor un joc que permet l’exploració del Gabinet del col·leccionista i que planteja preguntes i dinàmiques per interactuar amb els objectes insòlits de la col·lecció. Una vegada finalitzada la dinàmica, cada grup podrà crear la seva pròpia auca mitjançant imatges adhesives i retoladors.

A la Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani es faran diferents visites comentades a l’exposició Robert F. Kennedy Funeral Train _ The People’s View. La mostra és oberta fins al 16 d’octubre.

I al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes es podrà gaudir un estiu mes de L’hora màgica: les portes del claustre seran obertes fins al 13 de setembre tots els dimarts i els divendres de 18 a 21 h (excepte el 24 de juny i el 5 de juliol). També es podrà participar en una visita temàtica que parteix de l’hort medieval del monestir per descobrir els trets principals de l’alimentació medieval i la dieta de les monges clarisses de Pedralbes a l’edat mitjana, i de la visita El fil de l’aigua: posa de relleu com d’important és l’aigua per al desenvolupament de la vida monàstica, i també el fort component simbòlic que té en determinats espais cristians. Del 7 al 28 de juliol s’hi farà el cicle de concerts “Vespres musicals al monestir”, que enguany donarà cabuda a la cultura silenciada a través de diferents mecanismes de poder. Entre els artistes participants, l’ensemble barroc Ministers of Pastime, la cantautora Maria del Mar Bonet i el Quartet Gerhard.

Fins al 28 d’agost es podrà visitar al Museu del Disseny de Barcelona Transgressions. Ceràmica contemporània del Museu del Disseny, mostra que exhibeix la nova col·lecció de ceràmica contemporània que complementa la ja existent, amb la incorporació de peces d’autors com ara Madola, María Oriza, Xavier Toubes, Ángel Garraza, Sophie Aguilera, Maria Bofill, Yukiko Kitahara i Roger Coll; i l’exposició El millor disseny de l’any, amb més de 500 productes i projectes de disseny gràfic, disseny industrial i arquitectura i interiorisme guardonats en els premis anuals organitzats per les associacions del FAD (Foment de les Arts i del Disseny).

Pel que fa a La Capella, acull fins al 3 de juliol l’exposició col·lectiva Per capítols. EN RESiDÈNCiA a La Capella, amb obres i dinàmiques de treball de sis processos de creació de la 13a edició d’EN RESiDÈNCiA. I fins al 28 d’agost s’hi podrà visitar El que és possible i el que no. ISEA2022 Barcelona a La Capella, també col·lectiva i que posa en relació artistes vinculats a ISEA Barcelona 2022 i artistes procedents de les modalitats d’entorns digitals i investigació de la convocatòria de Barcelona Producció que defineix les programacions de La Capella. Del 12 de juliol al 28 d’agost acollirà també l’exposició col·lectiva de Sant Andreu Contemporani, fruit del Concurs d’Arts Visuals Premi Miquel Casablancas 2022.

Trenta anys de Barcelona ‘92

En el mes que farà 30 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona, el Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch inaugurarà l’exposició Olimpíada Cultural. Un esclat artístic per a Barcelona. Oberta a partir del 12 de juliol, la mostra recordarà el programa quadriennal d’iniciatives culturals a la ciutat que va culminar amb el Festival Olímpic de les Arts el 1992.

Per la seva part, el Museu Picasso inaugura noves exposicions temporals: Picasso – Clergue i Brigitte Baer. Picasso i els gravats. El 20 de setembre a la tarda es farà la presentació del llibre de la col·lecció Arxiu Brigitte Baer. Escrits sobre Picasso, seguida d’una visita guiada amb les comissàries Sílvia Domènech, cap del Centre de Coneixement i Recerca, i Núria Solé Bardalet, responsable de l’Arxiu. Durant l’estiu es faran visites guiades els dissabtes a les mostres temporals i els diumenges a la col·lecció. El 29 de juny, i recordant la passió que Picasso sentia pel flamenc, es presentarà Flamenco Queer: una sèrie de diàlegs reivindicatius a través de la performance i la música; una proposta que, a més, trenca amb el binarisme de gènere tan associat al flamenc.

Un altre espai que porta el nom d’un reconegut artista, la Fundació Joan Miró, tindrà a la cartellera fins al 26 de setembre Miró, el llegat més íntim, una exposició que descobreix una faceta poc coneguda del pintor i escultor, la de col·leccionista de la seva pròpia obra. També a la Fundació aquest estiu es faran diferents tallers i visites familiars.

Quins enigmes i misteris amaguen les obres del Museu Nacional d’Art de Catalunya? Es podran descobrir amb el joc de pistes que aquest museu organitza a l’estiu, una activitat per a tota la família. Una altra proposta per a petits i grans és Quaderns El Museu Dibuixat, una invitació a aturar la mirada i gaudir amb calma de les obres i del dibuix. Aquests mesos de calor, esclar, també es podran visitar les magnífiques col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya, i diferents exposicions temporals: El batec de la natura, mostra del seu fons de dibuixos del segle XIX; ID Project, amb 14 retrats de personalitats de la cultura fets pel fotògraf Jordi Bernadó; i una de les grans exposicions de l’any, Turner. La llum és color, amb peces del pintor, aquarel·lista i gravador romàntic anglès Joseph Mallord William Turner. El 8 de juliol al Museu Nacional obrirà les portes de l’exposició Carracci. Els frescos de la capella Herrera, una mostra coorganitzada amb el Museo Nacional del Prado i la Barberini Gallerie Corsini Nazionale, de Roma. Després de 200 anys de ser arrencats, els frescos de la capella Herrera, de la desapareguda església romana Sant Jaume dels Espanyols a Roma, es podran tornar a veure junts. El conjunt pictòric va ser realitzat a principis del segle XVII per Annibale Carracci i el seu col·laborador Francesco Albani. A mitjans del segle XIX, la capella estava molt deteriorada i es van arrencar els frescos i es van traspassar a tela. Es faran visites comentades a les mostres temporals, i el 9 de juliol hi haurà una nit de portes obertes.

A les sales del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) hi ha l’exposició Francesc Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat, i a partir del 27 de juliol també la mostra Cervell(s), projecte que relliga les mirades d’artistes contemporanis amb dibuixos originals de Santiago Ramón y Cajal, primeres edicions de René Descartes, invents i maquinaris de científics visionaris com Leonardo Torres Quevedo o José Manuel Rodríguez Delgado, còmics i pel·lícules, com també amb projectes de centres de recerca científica de referència.

Una altra exposició destacada serà la que inaugurarà el 15 de juliol el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA): la primera monogràfica a l’Estat espanyol de l’obra de l’artista brasilera multimèdia Cinthia Marcelle. La mostra posa èmfasi en la preocupació constant de Marcelle per la dinàmica de la col·lectivitat i la poètica de l’acumulació, la multiplicació i la repetició, i també posa de manifest la diversitat estètica de la seva obra. I del 15 al 23 de juliol, els divendres i dissabtes, arribarà la cinquena edició de Lorem Ipsum, en què la festa i l’escolta sensible ocupen un espai central en les propostes convidades. Hi participaran Enrique del Castillo, El Palomar (Grup d’artistes), Stine Janvin, Aérea Negrot, Ula Sickle i Taahliah.

El Museu de Ciències Naturals proposa una visita a l’exposició temporal Hi havia una vegada. Ciència i contes, pensada per a famílies amb infants.  També cal destacar el joc d’estratègia d’Scape Room per als més joves i l’activitat Pangeica. Al Jardí Botànic Històric es podrà visitar l’exposició Més que abelles i participar de les activitats i tallers per a tota la família.

També hi haurà activitats infantils al Museu de la Música. En aquest equipament, es farà un concert d’Anacronía Ensemble & Rita Morales el 12 de juliol, i, tres dies més tard, la conferència titulada Saudades da terra firme. El fado y el mar, a càrrec de David Ferreira, seguida de la projecció del documental Fado, Sofia de Portugal i Aurélio Vasques.

El Museu Marítim de Barcelona (MMB) també mira cap als més petits de la casa durant l’estiu, amb visites dinamitzades i teatralitzades i altres activitats pensades per a la canalla.

Precisament el MMB és un dels quatre equipaments que participen en la sisena edició del Quiz Summer Tour. Els altres són el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Es tracta d’un trivial per equips que es jugarà durant quatre dimecres, entre el 6 i el 27 de juliol, de 21 a 23 h, cada dimecres en un museu diferent. Durant el concurs hi haurà servei de bar, i tota la recaptació anirà destinada a l’ONG Proactiva Open Arms. L’activitat és gratuïta prèvia inscripció.

El Museu d’Història de Catalunya, el Pavelló Mies van der Rohe, CaixaForum Barcelona, la Fundació Antoni Tàpies o la Fundació Joan Brossa – Centre de les Arts Lliures són només alguns altres equipaments que programen activitats especials aquest estiu.

Més informació:

barcelona.cat/estiu


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.