Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Els centres cívics de Barcelona celebren 40 anys de cultura als barris

Els centres cívics Guinardó, Sant Martí, Sant Andreu i La Sagrera “La Barraca”, els més antics de la ciutat, celebren aquest 2022 els seus 40 anys d’història

Els centres cívics són centres culturals de proximitat de referència per a milers de persones que participen diàriament en la construcció d’una cultura activa, innovadora i arrelada a la quotidianitat dels diversos territoris de la ciutat

Des de fa deu anys, des de l’ICUB s’aposta per a que la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona es consolidi como una xarxa de centres culturals de proximitat, i per la seva millora i enriquiment

Aquest 2022 fan quaranta anys els primers centres cívics que van néixer a la ciutat: Guinardó, Sant Martí, Sant Andreu i La Sagrera “La Barraca. I al llarg d’aquests 40 anys s’han anat construint equipaments fins a arribar als 52 centres que constitueixen avui en dia la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona. Alguns van ser fruit de llargues reivindicacions veïnals, altres van néixer amb la recuperació d’edificis emblemàtics per a la ciutat i altres es van fer de nova planta.

En un sentit cronològic, la xarxa de centres culturals i socials de la ciutat es va començar a bastir amb el Centre Cívic Guinardó el primer que va obrir les seves portes, inaugurat com a tal el 19 de juny de 1982. Des dels seus inicis, l’edifici de Can Planàs ha sigut un mas i un viver de jardineria, i ha acollit en diferents moments instal·lacions esportives com un canòdrom, una piscina o camps de futbol. Durant la Guerra Civil, la propietat va ser ocupada per milicians, equips de bombers i també va funcionar com a escola, però, anys més tard, l’Ajuntament va convertir l’edifici en el primer centre cívic de tot Barcelona.

Avui, el Centre Cívic Guinardó té una extensa oferta de tallers i propostes sobre noves tecnologies, ciència, exposicions o arts escèniques, com la Mostra Stripart o l’Aula 141. Per aquest motiu, el Centre Cívic Guinardó celebra avui, 17 de juny de 2022, a partir de les 18 h una gran festa pel seu aniversari, amb mostres de tallers, arts escèniques, música i sopar, entre altres activitats.

Amb tots aquests anys de trajectòria, els centres cívics de la ciutat són una realitat consolidada, un referent per a milers de persones que participen diàriament en la construcció d’una cultura activa, innovadora i arrelada al dia a dia dels diversos territoris que conformen Barcelona. I han esdevingut elements clau en processos de cohesió social, fomentant, ampliant i enfortint les relacions entre els diferents segments socials i col·lectius del territori.

Els programes singulars de determinats centres (la fotografia, la dansa, el medi ambient o el feminisme), els seus festivals i propostes artístiques, amb una dimensió central al territori més proper a on operen, però també amb projectes que tenen un impacte a la ciutat, són la constatació del paper articulador que els centres cívics tenen a Barcelona. Un paper que es posa de manifest també amb la seva participació en grans programes i equipaments culturals de ciutat com la Biennal del Pensament o la Biennal de Ciència, entre d’altres.

L’any 2012, l’Institut de Cultura de Barcelona va assumir les competències sobre la xarxa de centres cívics amb l’objectiu de consolidar aquests centres culturals de proximitat, de millorar la seva comunicació i visibilitat i d’enriquir l’espai construït i la seva dotació tècnica i infraestructural.

Reforçant totes aquestes idees, s’està treballant amb el Pla de Centres Cívics 2019-2023 per aconseguir que darrere de tots els equipaments existeixi un projecte cultural clar i definit, i s’imposin unes línies estratègiques on s’inclogui la perspectiva de gènere, l’acció comunitària o la inclusivitat.

És per això que des de la Xarxa de Centres Cívics s’organitzen anualment diferents projectes en xarxa estables per arribar amb diferents disciplines a tots els territoris: les arts escèniques en viu amb el Barcelona Districte Cultural, les exposicions i arts visuals amb el projecte Temporals, els projectes audiovisuals gràcies al cicle de cinema de proximitat Pantalla Barcelona i la divulgació amb les xerrades i conferències del projecte Argumenta BCN.

Durant aquests quaranta anys d’història, els centres cívics han sigut agents generadors de produccions culturals emergents i centres de suport a la creació. I l’objectiu de la ciutat és que continuïn sent centres culturals de referència amb qualitat de propostes, flexibilitat i capacitat d’adaptació, accessibilitat i promotors de les diferents cultures presents a la ciutat.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.