Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona celebra la Festa del Corpus amb mig centenar d’activitats

La commemoració del 700 aniversari de la primera Processó del Corpus centra el programa d’actes especials de la festa, declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional

L’ou com balla i les catifes de flors tornen al centre de la ciutat i estrenen també noves ubicacions

La Festa del Corpus s’escampa pels carrers de Barcelona amb energies renovades. Després de dos anys de pandèmia, que han coincidit amb el 700 anys de la primera processó del Corpus a la ciutat, els actes vinculats a aquesta celebració es multipliquen, amb mig centenar d’activitats repartides per 43 espais de la ciutat, alguns dels quals s’incorporen per primer cop a la festa, que tindrà lloc del dissabte 11 al diumenge 19 de juny. Una vintena d’ous com balla i un nombre similar de catifes de flors vestiran de Corpus la ciutat, en alguns casos en indrets que s’incorporen per primer cop a la festa.

La programació d’enguany està marcada per la clausura dels actes especials del 700 aniversari de la processó del Corpus, que es van complir el 2020. La commemoració inclou una exposició a la capella de Santa Àgata del Museu d’Història, la recuperació del panoli com a menja tradicionalment barcelonina de la festa, la recuperació plena de la Vigília del Corpus i la proclamació del Corpus de Barcelona com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional. És la segona festa barcelonina en rebre aquesta distinció.

L’ou com balla, l’element més emblemàtic del Corpus barceloní, suma enguany espais d’exhibició. Com és tradicional, s’ha organitzat la Ruta de l’ou com balla pels espais del centre de la ciutat. Però a més d’aquestes ubicacions tradicionals, s’incorporen el del Seminari, el carrer de la Llibertat i el parc de Sant Martí. També continuen en expansió les catifes flores, un altre dels elements patrimonials del Corpus, que per primer cop es podrà veure al carrer del Pi i al Seminari.

La festa es completa amb repics de campanes, exposicions, xerrades, cercaviles, ballades, portes obertes, pirotècnia, concerts d’orgue i la tradicional Processó, que enguany renova la seva forma i recupera part del seu recorregut històric.

Els elements de la Festa del Corpus

L’ou com balla, una de les celebracions més singulars de Barcelona, ha distingit la diada de Corpus des de l’any 1637. El costum consisteix a fer ballar un ou als brolladors de claustres, patis i jardins, que es guarneixen per a l’ocasió amb motius florals i cireres.

La tradició, tan senzilla com misteriosa, desperta passions entre els estudiosos, que discuteixen encara avui sobre l’origen i el significat de l’ou com balla. Per a alguns és una metàfora del cicle de la vida i una referència al temps i al moviment continu. Altres el veuen com un simple joc d’entreteniment, propi de l’edat mitjana.

Més enllà de la discussió sobre els orígens, el que sí que és cert és que la tradició ha arrelat a Catalunya, l’únic lloc del món on actualment es fa ballar l’ou. Aquesta celebració ja forma part de l’imaginari col·lectiu dels barcelonins, gràcies a la gran base popular en què se sosté.

Cada any, els brolladors i les fonts d’alguns claustres i patis de la ciutat mostren el joc entre l’aigua i un ou buit, embolcallat per les flors. Enguany se’n faran més que mai: a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, a l’Arxiu Històric – Casa de l’Ardiaca, a l’Ateneu Barcelonès, a la Capitania General, al carrer de la Llibertat, a la Catedral, als jardins de Rubió i Lluch, al Museu Frederic Marès, al Museu Marítim, al Centre Cívic Can Deu, al Centre Cívic El Sortidor, a l’Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia, al col·legi Escolàpies de Llúria, al parc de Sant Martí, a les parròquies de la Puríssima Concepció i de Santa Maria del Taulat, a la Reial Acadèmia de Bones Lletres, a la plaça de la Virreina, al Monestir de Pedralbes, al Seminari i al Taller Sant Camil del Guinardó. Fins i tot, per l’ocasió es crearan algunes fonts artificials, com les de Santa Maria del Taulat i la plaça de la Virreina.

Les catifes són obres d’art efímer que tradicionalment s’elaboren amb pètals de flors, flors senceres i herbes, per bé que ja fa uns quants anys que s’experimenta amb més materials, com ara llavors, serradura o marro de cafè. Poden representar motius molt diversos, però els més freqüents solen anar lligats a la religiositat pròpia de Corpus, a la primavera, a temes locals o simplement representar motius geomètrics.

De la mateixa manera que les enramades, en trobem l’origen més remot en les decoracions amb flors i herba que es feien a les llars romanes en època primaveral. També cal assenyalar que les decoracions florals són un tret molt comú a totes les cultures.

Les catifes no són exclusives de la festa de Corpus, però és en aquesta data quan la manifestació es fa més visible. Antigament tenien la funció de transformar l’espai festiu i, al mateix temps, servien per a perfumar l’ambient, sobretot quan les flors eren trepitjades per la processó.

Enguany, per primera vegada hi haurà catifa al carrer de Marià Aguiló, al Centre Cívic El Sortidor, a la plaça de Sarrià i al Seminari. A més, s’hi sumaran altres catifes en espais habituals: l’Ajuntament, La Casa dels Entremesos, el Museu Etnològic i de les Cultures del Món, la parròquia de Santa Maria del Remei, la parròquia de Sant Ramon de Penyafort, la plaça de la Virreina, la Catedral, Can Galta Cremat – Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu, el carrer de la Llibertat, el parc de Sant Martí, la parròquia de Santa Maria del Taulat, la plaça del Mercat del Clot, la plaça d’Orfila i la Torre de la Sagrera. 

El moment culminant de la festa de Corpus a Barcelona és la processó festiva, una desfilada laica amb tots els elements del seguici popular, com ara els Gegants de la Ciutat, els del Pi, els de Santa Maria del Mar, l’Àliga, el Lleó, el Bou… A més surten acompanyats de diversos balls, música i més elements de cultura popular, com ara els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda, els Gegants nous de la Casa de Caritat o del Corpus, la Coronela, el nan Cu-cut de la plaça Nova i el Ball de Cercolets de l’Esbart Català.

La processó, celebrada a Barcelona des del 1320, és un patrimoni cultural immaterial de la ciutat. Durant segles aquesta cercavila ha estat la veritable festa major de la ciutat. En el vessant civil i popular, ha estat l’origen de molts balls i elements d’imatgeria festiva: els gegants, els capgrossos, el bestiari i més danses i entremesos que són fruit de la imaginació popular exposada en el gran aparador que històricament ha estat la processó de Corpus.

La processó es fa el diumenge següent a la festivitat de Corpus i enguany s’escau el 19 de juny.

  • A les 17.15 h, exhibició dels Falcons de Barcelona i ball dels Gegants nous de la Casa de Caritat o del Corpus a la plaça de Sant Jaume.
  • A les 17.30 h, Sortida del Seguici Popular i altres entremesos des de l’Ajuntament. Presentació dels entremesos a la sortida. Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer del Bisbe i plaça Nova.
  • A les 18 h, al pla de la Seu, Missa de Corpus.
  • A les 19.15 h, a l’avinguda de la Catedral, Processó de Corpus. Recorregut: plaça Nova, carrer dels Arcs, carrer de Cucurulla, plaça de la Cucurulla, carrer del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, carrer del Cardenal Casañas, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume, carrer del Bisbe, plaça Nova i avinguda de la Catedral.
  • Cap a les 21 h, arribada de la Custòdia, acatament dels entremesos, ball de l’Àliga de la Ciutat i ball dels Gegants de la Ciutat, a l’avinguda de la Catedral.

Més informació i el programa detallat de la celebració


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.