Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona posa en marxa la seva primera residència literària

L’equipament, situat al MUHBA Vil·la Joana, Casa Verdaguer de la literatura de Barcelona, s’estrena com a espai de trobada internacional d’escriptors i escriptores, en el marc de la xarxa de Ciutats de la Literatura de la Unesco 

La residència comptarà amb un programa paral·lel d’activitats vinculades amb el teixit literari de la ciutat i equipaments públics -com biblioteques, museus, escoles i centres cívics, a més de les activitats que tindran lloc al MUHBA Vil·la Joana

Disposa de tres dormitoris individuals amb bany privat i zones comunes plantejades com espais de trobada

El MUHBA Vil·la Joana, l’antic mas situat al parc de Collserola on el 10 de juny del 1902 va morir Jacint Verdaguer, estrena la primera residència literària de Barcelona. El proper dilluns, 6 de juny, arribaran a aquest equipament els primers autors i autores que hi faran estada. La residència disposa de tres dormitoris individuals amb bany privat i zona de treball, a més de diversos espais compartits, com la cuina-menjador, pensats per afavorir la relació entre els estadants. 

Amb la inauguració d’aquest espai, Barcelona, Ciutat de la Literatura de la Unesco, s’integra en un circuit internacional d’intercanvi d’escriptors amb la resta de ciutats de la xarxa, que pretén afavorir la mobilitat dels i les autores com a element troncal de la difusió de les literatures del món. 

El nou equipament completa el projecte de la Ciutat Literària, que engloba -entre d’altres projectes- el mapa literari de la ciutat, el Programa d’Acció Lectora, les beques d’escriptura Montserrat Roig i Carme Montoriol, els festivals literaris impulsats des de la ciutat i la participació en els que s’organitzen en altres indrets, com el programa d’activitats desenvolupat en l’última edició de la fira del Llibre de Londres. 

El projecte de residències literàries de Vil·la Joana preveu diverses modalitats

  • Escriptors provinents de ciutats que formen part de la Xarxa de ciutats de la literatura de la UNESCO.
  • Traductors, prioritzant les traduccions de l’obra d’autors barcelonins en particular o catalans en general o bé d’obres d’autors estrangers en les quals la ciutat de Barcelona ocupi un lloc preeminent, ja sigui com espai narratiu de ficcions, o bé com a temàtica central d’assaigs literaris o culturals. 
  • Escriptors  procedents d’altres programes d’intercanvi literari amb participació de l’ICUB, amb la voluntat d’obrir les portes al talent literari d’arreu.
  • Professors i investigadors  treballant en: la història de la literatura o literatura comparada, l’obra completa d’algun dels escriptors o escriptores barcelonines, sobre els altres autors/res del romanticisme equiparables a J. Verdaguer.

L’allotjament està dissenyat com un espai de treball i habitatge, on les persones allotjades podran desenvolupar el seu projecte creatiu i de recerca i, alhora, gaudir d’un espai d’allotjament amb tots els serveis necessaris. L’entorn on està situat l’edifici, en plena serra de Collserola, ofereix l’ambient propici per a la creació literària i la investigació, però al mateix temps garanteix una accessibilitat fàcil a la ciutat. 

La nova residència s’estrenarà amb tres de les persones guardonades en l’última edició de les beques d’escriptura Montserrat Roig, creades l’any 2017 en el marc del programa Ciutat de la Literatura i ampliades dos anys més tard amb les beques d’escriptura dramatúrgica Carme Montoriol. Amb aquestes beques es proporciona un espai per escriure i una remuneració econòmica a escriptors amb un projecte literari vinculat a la ciutat de Barcelona, de qualsevol gènere literari i en qualsevol idioma. Des de la seva creació, les Montserrat Roig bequen cada any 20 projectes, mentre que les Carme Montoriol en bequen 4

Per aquest 2022, l’ICUB ha impulsat una prova pilot per comprovar el funcionament de la residència. Es preveu que obri sempre les portes durant els mesos de primavera i estiu i que l’estada dels creadors sigui d’un mes per resident. Entre d’altres, aquest 2022 participaran en la prova pilot: Ronnie Scott, Viola di Grado, Miglè Anusauskaitè, Sophie Collins, Pau Sanchís Ferrer, Irenosen Okojie i Carla Maliandi.

Espais residencials a la Fabra i Coats: Fàbrica de creació

Les noves residències per a artistes al MUHBA Vil·la Joana es vinculen amb una política d’intercanvi creatiu i connexió amb xarxes internacionals que fa uns anys el Programa de Fàbriques de Creació va començar a impulsar de manera pionera a la ciutat. L’any 2019, l’Institut de Cultura de Barcelona va signar amb l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació un conveni per a la cessió de l’ús d’habitatges per ser destinats a allotjaments per a artistes, per un període de quatre anys prorrogables. 

En concret, l’IMHAB cedeix cinc pisos de la promoció Can Fabra, al carrer Parellada 9, a l’ICUB per tal de destinar-los a artistes residents en alguna de les Fàbriques de creació de la Xarxa. Cadascun dels habitatges disposa de dues habitacions, un lavabo, una sala de d’estar de 15 m2 i una cuina equipada. L’ocupació màxima d’aquests apartaments, d’acord amb la seva qualificació, és de tres persones, de manera que poden acollir de forma simultània fins a 15 persones. 

Properament, un d’aquests habitatges serà cedit a un artista ucraïnès durant sis mesos, en el marc de la col.laboració de l’ICUB amb el col·lectiu Artists at Risk

Les residències en el marc del Pla de Drets Culturals

La política de residències en equipaments municipals està molt vinculada al Pla de Drets Culturals, elaborat per l’Institut de Cultura. Una de les nou mesures del pla, la denominada Cultura de base i sectors culturals: dret a la creació, l’experimentació, la recerca i la producció cultural, presentada el novembre de 2021, preveu la creació d’un nou Pla de residències artístiques per tal d’acompanyar les persones, empreses i entitats que desenvolupen una activitat creativa i cultural dins de la ciutat, acollir el talent creador d’altres llocs i alhora establir intercanvis amb institucions culturals estatals i internacionals. 

Al plenari del passat divendres, 27 de maig, es va fer un pas important en el desenvolupament d’aquest pla: l’aprovació de la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM), que facilitarà que els equipaments culturals públics puguin tenir residències culturals i científiques. 

Previsions de futur

La incorporació d’espais d’allotjament per a creadors en els equipaments culturals de la ciutat suposa la consolidació d’un nou paradigma en la cultura. La previsió en aquest sentit és que, en els propers 2 anys, es passi de les 5 residències que existeixen en l’actualitat a les fàbriques de creació a 20 residències.

CASA MUÑOZ RAMONET

Des d’aquest equipament es coordinaran totes les activitats que se celebrin a la ciutat relacionades amb l’eix Ciència i Art. Es tracta d’un espai, doncs, des d’on s’impulsarà activitat pròpia i des d’on es donarà cobertura a activitats que ja s’estan fent en altres institucions, aportant-hi centralitat. 

Es vol generar una comunitat vertebrada per artistes i científics, amb una contínua anada i tornada d’aquests professionals dels centres de recerca científica, espais de creació artística, i la Fundació Julio Muñoz Ramonet. Per això, a la Torre Inés Fabra, dintre de l’equipament de la Fundació, s’oferiran cinc allotjaments per a residències relacionades amb aquesta temàtica, tant nacionals com internacionals.


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.