Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Dansa Metropolitana arrenca la cinquena edició amb excel·lent acollida de públic i entrades exhaurides

Jan MartensRambert / Sharon EyalLes ImpuxiblesLaia SantanachLuz Arcas, Pol Jiménez Jesús Carmona, entre els plats forts de la programació d’aquesta setmana

Dins del projecte Confluències, en el qual la dansa ocupa l’espai públic dels municipis, destaquen les propostes de Lorena Nogal amb alumnes del Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del TeatreGaston Core o la Cia. Maduixa, entre moltes altres

La cinquena edició del Dansa Metropolitana, té lloc del 10 al 27 de març i presenta més de 300 activitats a Badalona, Barcelona, Cornellà, El Prat, Esplugues, Granollers, L’Hospitalet, Sabadell, Sant Cugat, Santa Coloma, Terrassa i Viladecans, amb l’objectiu democratitzar la dansa, fent-la accessible a tota la ciutadania, i donar impuls al teixit local

L’excel·lent acollida de públic ha marcat l’inici de la cinquena edició de Dansa Metropolitana. La meitat de les representacions ofertes des de la inauguració, el passat 10 de març, han exhaurit localitats, i la resta han superat el 80% d’ocupació de mitjana. El festival, referent internacional en l’àmbit de la dansa, encara la seva segona setmana amb desenes d’activitats que acostaran la dansa a la ciutadania dels 12 municipis que participen en aquesta cinquena edició. Teatres, centres cívics, carrers, places i parcs de Badalona, Barcelona, Cornellà, El Prat, Esplugues, Granollers, L’Hospitalet, Sabadell, Sant Cugat, Santa Coloma, Terrassa i Viladecans tornaran a omplir-se aquests dies de la millor dansa local, estatal i internacional.

Grans noms de la dansa internacional

Entre les propostes internacionals, destaquen dos plats forts del festival. La companyia Rambert i la coreògrafa israeliana Sharon Eyal presenten al Teatre Nacional de Catalunya Aisha and Abhaya, un espectacle que reuneix setze intèrprets sobre l’escenari i combina els audiovisuals del cineasta Kibwe Tavares amb la coreografía de la multipremiada Eyal en col·laboració amb The Royal Ballet. Es podrá veure de divendres a diumenge.

Per altra banda, al Mercat de les Flors també es podrà veure aquest cap de setmana Any attempt will end in crushed bodies and shattered bones, de Jan Martens / GRIP & Dance On Ensemble. Es tracta de la primera creació de Martens per a gran escenari, que va triomfar al Festival d’Avinyó i que compratà amb disset interprets d’edats compreses entre els 16 i els 69 anys. A més, el creador belga presentarà dimecres i dijous al mateix equipament el seu solo Elisabeth gets her way. A més, al Teatre Lliure es podrà veure PLI del txec Viktor Černický, que ha sorprès al públic d’arreu d’Europa i ha estat seleccionat a Aerowaves Twenty20; i la proposta familiar dels canadencs Cas Public es podrà veure diumengeal SAT! Sant Andreu Teatre, una obra que parteix de la diversitat funcional d’un dels ballarins de la companyia, Cai Glover, que va superar una discapacitat auditiva.

Talent local

Aquesta setmana destaquen les coproduccions del festival d’artistes com Les Impuxibles, Laia Santanach o Los Detectives. La primera companyia estrena aquest dijous al Teatre Nacional de Catalunya Harakiri, una nova creació que posa en escena diferents indagacions sobre el suïcidi a través d’un grup d’intèrprets de diferents disciplines. El Mercat de les Flors acollirà del 17 al 20 de marc Tradere, de Laia Santanach, una proposta que indaga en les tradicions occidentals que impliquen el cos i que el posen al límit i en risc per mantenir vius aquests costums arrelats en les societats. Mentre que Los Detectives presentaran a partir d’aquest dijous a l’Antic Teatre Concrete Matter, espectacle sobre la relació maternofilial en el que les ballarines de la companyia comparteixen escenari amb les seves pròpies mares.

També destaca el doble programa que es podrà veure a La Caldera, amb artistes que comencen a dibuixar el futur de la dansa a Catalunya com és el cas de Pol Jiménez, que presentarà un extracte del seu solo Lo Faunal, a més la peça Cavalo do Cã de João Lima. Fora de Barcelona es podrà veure la proposta de dansa inclusiva BOGUMER (o fills de Lunatxarski) de Vero Cendoya, coreògrafa amb gran experiència en la dansa amb col·lectius amb diversitat funcional, i que es podrà veure divendres al Teatre Principal de Terrassa; o The Very Last Northern White Rhino de Gaston Core a l’Auditori de Sant Ildefons de Cornellà dissabte.

Flamenc

Aquesta setmana destaquen també les propostes de flamenc. Com la que portarà al Teatre Lliure la ballarina Luz Arcas i la seva companyia La Phármaco. L’artista malaguenya revisita i reflexiona a Toná sobre la identitat i sobre la memòria col·lectiva i els imaginaris populars d’Andalusia. O la que arribarà aquest divendres al Teatre Zorrilla de Badalona de la mà de Jesús Carmona, ballaor d’aquesta localitat. A Baile de bestias, Carmona, que estarà acompanyat sobre l’escenari pel músic multiinstrumentista Manu Masedo, exposa la seva pròpia concepció del flamenc, adquirida després d’anys d’experiència i treball amb diferents músiques i estils de dansa d’arreu del món. També la coproducció del festival AKompasado, de Jordi Cortés i Iván Góngora que es podrà veure divendres i dissabte al Teatre Joventut de l’Hospitalet.

Confluències: la dansa ocupa l’espai públic

Els espectacles de carrer i gratuïts d’enguany s’emmarquen en el projecte Confluències, que neix amb l’objectiu de facilitar l’accés a la dansa a la ciutadania portant-la als espais públics, especialment a l’aire lliure, i que vol posar en valor la suma de cultures diverses amb prop d’un centenar d’intervencions als 12 municipis. Aquesta setmana destaquen Poema Circular, una peça creada per Lorena Nogal i interpretada per alumnes del Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre que es podrà veure al pati de l’Editorial Gustavo Gili de Barcelona. També Chorus, de Gaston Core, que es presentarà a la plaça de l’Església de Cornellà, o l’espectacle itinerant d’aquesta edició: Migrare, de la Cia. Maduixa, que aquesta setmana arribarà a Viladecans, Santa Coloma, L’Hospitalet, Granollers i Barcelona. O Naufragio universal dels andalusos Marco Vargas & Chloé Brûlé al Centre Cívic La Bòbila de L’Hospitalet i al Centre Cultural L’Escorxador de Badalona, entre moltes altres propostes.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.