Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Museu Etnològic i de Cultures del Món presenta la seva nova mostra temporal de vitrina: ·Escorça·Pell·Veu· Passat, present, futur

El Museu Etnològic i de Cultures del Món presenta la seva nova mostra temporal de vitrina, que es podrà visitar gratuïtament a la seva seu del carrer Montcada del 4 de març fins al 5 de juny. La mostra, titulada ·Escorça·Pell·Veu· Passat, present, futur / · Purrungupari·Mupurra·Pujinga· Ngini, Palinari, Amintya està comissariada conjuntament per Narelle Jubelin, artista visual australiana resident a Madrid, i per Pedro Wonaeamirri, artista i líder cultural de l’illa de Melville (arxipèlag de les Illes Tiwi, nord d’Austràlia). La recerca de Jubelin constitueix el punt de partida d’una reflexió personal i d’una nova mirada sobre aquesta cultura , recollides a través d’una obra de creació visual que pretén desplegar una narrativa complementària a l’establerta pel museu. A més, la seva investigació s’enriqueix amb el diàleg que estableix amb diversos artistes i experts de les Illes Tiwi, liderats pel cocomissari Pedro Wonaeamirri, amb la finalitat que es pugui escoltar la veu de les comunitats amb origen a les antípodes del món. 

La mostra ·Escorça·Pell·Veu· Passat, present, futur és el resultat de la residència d’artista que Narelle Jubelin va dur a terme al Museu Etnològic i de Cultures del Món durant l’any 2020, en el marc del projecte europeu Taking Care. Ethnographic and World Cultures Museums as Spaces of Care, cofinançat per la Comissió Europea en el context del programa Creative Europe, que té com a objectiu afavorir la cooperació cultural transfronterera i donar suport al sector de la cultura i les arts visuals. 

En aquest sentit, el projecte Taking Care vol esperonar la inclusió de la cura a l’agenda  dels museus etnogràfics i de cultures del món i potenciar el seu rol com espais d’informació sobre els canvis ambientals i l’impacte que tenen sobre els éssers humans. Així mateix, pretén fomentar l’ètica en la cura de les cultures i de desenvolupar noves metodologies de conservació que vagin més enllà d’un enfocament centrat només en la integritat dels objectes, de manera  que tinguin també cura de les persones que els van fer i del seu futur, mitjançant la col·laboració amb les comunitats originàries. L’objectiu del projecte Taking Care és, per tant, que els museus d’etnografia i de cultures del món es consolidin com a autèntics espais inclusius de cura i com a espais de qüestionament del passat colonial europeu i d’intercanvi amb les comunitats i cultures responsables de la producció de les obres que custodien. 

La mostra de vitrina ·Escorça·Pell·Veu· Passat, present i futur dialoga a la mateixa seu Montcada del Museu Etnològic i de Cultures amb l’exposició temporal Traços. Pintura aborigen australiana: tradició i contemporaneïtat, que es pot visitar fins al 15 de maig i que presenta una àmplia selecció de pintures aborígens australianes fetes sobre escorça d’eucaliptus durant les dècades de 1960 i 1970, així com nova obra, produïda per l’artista i cocomissari Pedro Wonaeamirri, que s’exposa per primera vegada en el context de la mostra. Es tracta d’una tunga, una bossa o cistell fet amb escorça, que mostra que les tradicions artístiques i artesanals seculars de les comunitats aborígens australianes continuen ben vives en el present i que vol servir per establir un lligam entre les col·leccions del museu i les comunitats d’origen per tal de facilitar la reflexió sobre la cultura i l’art aborígens d’Austràlia.  

Coincidint amb aquesta exposició se celebra del 2 de març al 6 d’abril, la 7a edició del Trencadís Literari que planteja una mirada antropològica a la nostra societat a través de la literatura. Enguany, seguint la línea de reflexió entorn a l’art aborigen australià, es proposa un viatge cap als mars del sud, indrets que han estat durant segles escenari d’aventures a la recerca d’un paradís perdut i han generat una producció literària diversa. La primera i l’última sessió seran presencials, però la resta de sessions es podran seguir en directe a través del Facebook del museu, com els dos anys anteriors. I un cop acabades les sessions, es podran recuperar a la carta.

En aquest cicle s’aprofundirà en algunes obres, com La Ruta Blava, de Josep Mª de Sagarra; Paradisos Oceànics, d’Aurora Bertrana; En la Barrera, de Gabi Martínez; Al país del núvol blanc, trilogia de Sarah Lark; o Boomerang, Viatge al cor d’Austràlia, de Xavier Moret.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.