Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El festival BCNegra clou avui la 17a edició, marcada pel retorn a la presencialitat

La gran cita amb la novel·la negra ha congregat a Barcelona 167 especialistes del gènere, entre autors i moderadors

El barri del Poblenou ha estat el centre neuràlgic de la programació, que ha incorporat també nous escenaris com El Molino

L’edició ha estat seguida per 6.500 persones de manera presencial, i prop de 2.000 de forma telemàtica

La 17a edició del festival BCNegra, la gran cita amb el gènere negre que organitza cada any l’Institut de Cultura de Barcelona, tanca avui les seves portes. El retorn a la presencialitat ha marcat la programació del festival, inaugurat el 3 de febrer i comissariat per Carlos Zanón, que ha convocat un total de 167 participants, entre autors i moderadors, i un públic fidel desitjós de sentir-los parlar sobre els seus processos creatius, la construcció de personatges, les claus del gènere, o assistir a les rutes literàries pels carrers de Barcelona.

BCNegra va tornant a la normalitat, tot i que la pandèmia encara ha deixat notar els seus efectes. Els escriptors Hakan Nesser i Dominique Manotti van cancel·lar la seva participació per prevenció. Eduardo Mendoza i el guanyador del premi Pepe Carvalho, Don Winslow, els dos amb baixa mèdica, van fer les seves intervencions de manera telemàtica. Però en conjunt la programació s’ha pogut desenvolupar amb normalitat, i ha estat seguida per 6.500 persones de manera presencial, mentre que al voltant de 2.000 ho han fet de forma telemàtica. Les sessions retransmeses via streaming es poden recuperar des de la web del festival.

Apropar el festival, encara més, a la ciutadania

Un dels principals objectius del Festival és fer ciutat i apropar-lo a tothom. És per aquest motiu que la 17a edició de BCNegra, ha estat present en diferents indrets de la ciutat, amb la tradicional inauguració a la Biblioteca Jaume Fuster, a Lesseps, i amb noves ubicacions, en nous espais. L’epicentre de la programació ha estat el Poblenou, un barri que ha sabut trobar l’equilibri entre la seva història, els seus carrers i la seva gent, amb la transformació que ha suposat la implantació del 22@, reforçant la seva oferta cultural, amb museus com el Disseny Hub Barcelona, el centre Ideal, o les noves llibreries inaugurades en els últims anys.

El Molino

La recent adquisició de l’emblemàtic teatre d’El Molino per part de l’Ajuntament de Barcelona ha permès obrir-ne les portes a la ciutadania. Durant tres dies, la sala va ser escenari de les activitats del festival, amb entrades exhaurides per a la majoria de les sessions. El BCNegra ha posat de manifest les ganes de la ciutadania per tornar a sortir al carrer, descobrir nous autors i autores, llegir i compartir.

Aquí, demà

A l’edició 2021, BCNegra reivindicava el fet cultural com a element essencial per a la societat, enguany, amb el lema Aquí, demà, el festival ha fet un clam per deixar de banda la immediatesa, les presses i la dependència a les màquines i les xarxes, i parar unes hores per escoltar els veritables protagonistes i cronistes de la societat, els escriptors de gènere negre i policíac, i deixar pas a la reflexió.

Nous canals de difusió

La passada edició del festival va servir per aprendre que existia una nova manera d’arribar al gran públic enmig d’una pandèmia, on el contacte directe no era possible. Enguany, la millora de la situació ha ofert la possibilitat de conjugar els dos formats. S’han emès 8 taules rodones en directe, a través d’streaming al web de BCNegra i a Barcelona Cultura. En col·laboració amb betevé es va poder seguir la cerimònia d’entrega del Premi Pepe Carvalho. A més, la propera setmana, de dilluns a divendres, betevé emetrà cinc xerrades que es van poder veure al Casino l’Aliança de Poblenou: “Liliput, Jonathan Swift”, dilluns; “Planeta Gurb, Eduardo Mendoza”, dimarts; “Wonderland, Lewis Carroll”, dimecres; “Santa Teresa, Roberto Bolaño”, dijous; i “El regned’Hades”, divendres.

Però BCNegra és un Festival de contacte entre públic i autors, d’intercanvi d’impressions, un esdeveniment que convida a la presencialitat, i que ja escalfa motors per a l’edició 2023.


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.