Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona acull més rodatges i de major complexitat que abans de la pandèmia

L’Ajuntament facilita la gestió de les filmacions mitjançant la Barcelona Film Commission, servei municipal clau en projectes com el de la superproducció ‘Uncharted’

La pel·lícula protagonitzada per Tom Holland i dirigida per Ruben Fleischer i que arriba avui als cinemes, va suposar una inversió directa de 8 milions d’euros a la ciutat

L’any passat la BFC va intervenir en 569 rodatges d’audiovisuals culturals: sèries i pel·lícules de ficció i documentals, front els 512 del 2019

La filmació de sèries i llargmetratges a Barcelona va reportar 40M € a la ciutat durant el 2021

Barcelona recupera el ritme de rodatges i millora les dades d’abans de la pandèmia. La Barcelona Film Commission (BFC), el servei municipal que facilita de manera gratuïta la gestió de les filmacions audiovisuals amb finalitat cultural, va intervenir en 569 rodatges l’any 2021, front els 512 en què va participar el 2019.

ANYS2018201920202021
NOMBRE487512495569

Segons dades de la BFC, el  rodatge de pel·lícules i sèries a Barcelona al llarg del 2021 va reportar 40 milions d’euros a la ciutat.

Des de la Barcelona Film Commission s’ofereixen eines com la tramitació de permisos per a gravacions a l’espai públic, l’assessorament sobre localitzacions i altres tràmits necessaris per a que les filmacions es materialitzin. La tasca d’aquesta oficina ha estat clau en nombrosos projectes, entre els quals destaca el rodatge, en aquest cas durant l’any 2020, de la superproducció Uncharted, protagonitzada per Tom Holland i dirigida per Ruben Fleischer, que arriba avui als cinemes.

El llargmetratge de SONY, produït per la productora espanyola Frescofilm, va reportar una inversió directa de 8 milions d’euros a la ciutat i 4 milions a la resta de Catalunya. La inversió a la ciutat es va repartir entre contractació de personal artístic i tècnic, escenografia i vestuari, localitzacions, lloguer de maquinària i transport, allotjament i restauració, i postproducció. Pel que fa a l’equip de rodatge, aquesta producció va generar 214 llocs de treball i va ocupar a centenars de figurants entre els quals 456 eren residents a Barcelona

Per tal de facilitar i garantir el rodatge en condicions òptimes a cada una de les localitzacions, la Barcelona Film Commission va coordinar la implicació de 125 treballadors i treballadores de l’Ajuntament de Barcelona (pertanyents a 23 serveis municipals), amb la finalitat d’autoritzar la gran quantitat de permisos per a cada rodatge i ocupació de la via pública per filmar, estacionar i realitzar la càrrega i descàrrega de materials. La BFC també va treballar en l’assessorament sobre les condicions en què s’havien d’utilitzar els espais; garantint la informació al veïnat, comerciants i altres possibles persones afectades pel rodatge; revisant la senyalització; cercant aparcaments alternatius per als veïns si era possible; assessorant per a la protecció del patrimoni públic, històric i arquitectònic; facilitant la gestió dels residus i reutilització de materials per altres entitats de la ciutat; entre altres accions.

El cas de la superproducció Uncharted il·lustra de manera molt gràfica la tasca de la Barcelona Film Commission. La preproducció va tenir una durada de 9 setmanes per definir, conjuntament amb la BFC, les condicions necessàries per rodar a les principals localitzacions ubicades a la muntanya de Montjuïc (pavelló Victòria Eugènia, exterior MNAC, Pl. de les Cascades) i als districtes de Ciutat Vella (Basílica Santa Maria del Pi, Santa Maria del Mar, CC Born i Passeig del Born, Pl. de Sant Felip Neri i altres), Eixample (Sagrada Família i altres) i Horta-Guinardó (l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau), entre d’altres.

La Barcelona Film Commission coordina la multitud de departaments i ens municipals que intervenen en aquest procés per proporcionar i administrar els espais i les condicions òptimes per a la realització de produccions, les quals normalment van acompanyades de complexos requeriments logístics, d’infraestructures, i d’interlocució municipal i amb la ciutadania. Els rodatges són activitats econòmiques que generen béns culturals, alhora que impulsen el turisme i altres sectors associats.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.