Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Llum BCN tanca un cap de setmana de carrers plens de propostes artístiques i talent local

El festival Llum BCN tanca avui l’onzena edició, marcada pel retorn a les seves dates habituals, el mes de febrer, després del parèntesi causat per la pandèmia. Durant els tres dies del festival, inaugurat divendres dia 4, es calcula que prop de 100.000 persones hauran visitat les 13 instal·lacions d’artistes professionals i el treball dels alumnes de 16 escoles de la ciutat. El barceloní Antoni Miralda ha estat l’artista convidat del Llum BCN 2022, on el talent local ha tingut especial protagonisme, sense apartar la mirada dels grans creadors internacionals en l’àmbit de les arts lumíniques. En conjunt, una bateria de propostes de caràcter multidisciplinar que han retornat la sensació de normalitat al voltant del festival. I que han confirmat l’excel·lent acollida del públic barceloní a aquest ambiciós desplegament de cultura i art als carrers de la ciutat.

Cabosanroque, Antoni Arola, Mariona benedito i Cube.bz, Trevor Paglen, Tundra i Ulf Langheinrich són alguns dels artistes presents en aquesta edició del festival, comissariat per Maria Güell, José Luis de Vicente i Oriol Pastor. L’artista convidat del Llum BCN 2022, Antoni Miralda, va fer desfilar la seva obra, Formigonera del PobleNew: balada per a un estómac pels carrers del Poblenou. La rua poètica, formada per una formigonera i un seguici de tres Harley Davidson i 7 formigonetes, va tenir lloc el divendres per la tarda, i la resta del cap de setmana s’ha pogut visitar com instal·lació estàtica. 

L’espai públic ha tornat a ser l’hàbitat natural del festival, que té per objectiu apropar l’art a tota la ciutadania amb propostes gratuïtes representatives de l’art lumínic més innovador. Com és habitual en el festival, també han pogut presentar les seves creacions 16 escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura en un recorregut conjunt pel Parc del Centre del Poblenou.

Premis Llum BCN 2022

El festival posa en valor el talent local emergent no només amb l’exhibició de les creacions fetes per estudiants, sinó també amb els premis a les més destacades. En aquesta edició, el jurat ha volgut premiar ex aequo dues instal·lacions: A Nature, d’ELISAVA (Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona), per la seva “precisió, subtilesa, sobrietat, i pel diàleg generat entre l’artifici i la natura”, en paraules del jurat, i Hogar de l’ETSAB (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona), “per la capacitat de crear un espai a través de la llum, la calidesa aconseguida i la interacció amb el públic”.

A diferència d’edicions passades, enguany el jurat no ha fet cap menció especial perquè “no ha estat possible, ni seria just destacar cap proposta per sobre de les altres” i ha elogiat l’alta qualitat de totes les instal·lacions que “han configurat un meravellós parc d’escultures de llum durant aquestes tres nits d’hivern”.

El jurat el formaven Xevi Bayona, arquitecte, creador i director artístic del festival Lluèrnia d’Olot; Alba G. Corral, artista visual, desenvolupadora de codi i docent; Maria Mauti, directora de cinema documental i graduada en Filosofia; Max Milà, artista i dissenyador, i Carme Ribas, arquitecta i professora de projectes arquitectònics.

Llum BCN no acaba del tot aquest diumenge, sino que per primer cop una obra del festival es podrà visitar durant tot el mes de febrer al Disseny Hub Barcelona. L’obra Data Heartbreak de Domestic Data Streamers, en coproducció DHUB-LlumBcn, estarà instal·lada a la sala A del DHUB fins a finals de febrer.  


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.